Κορυφώνονται το διήμερο Παρασκευή-Σάββατο 19 και 20 Αυγούστου οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ “Ηραία-Πυθαγόρεια” στη Σάμο.

Αναλυτικά,

– Παρασκευή 19 Αυγούστου, ώρα 19:00, όχθες Ίμβρασου Ποταμού-Ηραίο: “Τα Ηραία στο Ηραίον”, θεατρική αναπαράσταση της αρχαίας εορτής.

Στη συνέχεια, στην κεντρική πλατεία του χωριού Ηραίο, ακολουθεί συναυλία με συγκρότημα “Lyre and Rhapsody”, με τίτλο “Το ξύπνημα της Μούσας”.

– Σάββατο 20 Αυγούστου, ώρα 21:00, με αφετηρία το Δημοτικό Σχολείο Πυθαγορείου: Έναρξη της μεγάλης πομπής των Ηραίων, αναπαράσταση με τη συμμετοχή χορευτικών και καλλιτεχνικών συγκροτημάτων.

Υπενθυμίζεται πως στη γενέτειρα του Πυθαγόρα, την ακριτική Σάμο, επί 16 συναπτά έτη το Φεστιβάλ “Ηραία-Πυθαγόρεια” αναδεικνύει την πολυπολιτισμική παράδοση του πανέμορφου νησιού και φιλοξενεί σημαντικά ονόματα με πανελλαδικό και παγκόσμιο κύρος. Εκδηλώσεις που συνδέουν μοναδικά τη μακραίωνη ιστορία της “Ιωνίας” με τη Σάμο του πολιτισμού, της φιλοσοφίας και της επιστήμης, αλλά και τη διαρκή συνεισφορά τους στο παγκόσμιο πολιτιστικό γίγνεσθαι.

Το Φεστιβάλ “Ηραία – Πυθαγόρεια” έχει αναγνωριστεί για την προσφορά του στον πολιτισμό και την Ελληνική παιδεία από την UNESCO, το Γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, ενώ έχει τεθεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Τουρισμού και Πολιτισμού.

Τον φετινό Αύγουστο, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, το φεστιβάλ, που συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τον δήμο Ανατολικής Σάμου ενώ υποστηρίζεται από τον εξαιρετικά δραστήριο πολιτιστικό  σύλλογο Πυθαγορείου “Ο Λυκούργος”, επανήλθε με πλήθος σημαντικών εκδηλώσεων που έλαβαν χώρα.

Ας θυμηθούμε και το υπόλοιπο φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ “Ηραία-Πυθαγόρεια”:

– Σάββατο 27 Αυγούστου, ώρα 20:00, νέο δημαρχιακό μέγαρο Πυθαγορείου: “Τρεις χιλιάδες χρόνια μουσικής” – “Η Φύση της Μουσικής και η Μουσική της φύσης στο Πυθαγόρειο Σύμπαν”, ομιλία της Αναστασίας Γεωργάκη, προέδρου του τμήματος Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

– Κυριακή με Τρίτη 28-30 Αυγούστου, “Το Εθνικό Αστεροσκοπείο στο νησί του Αρίσταρχου”: Δράσεις για παιδιά και ενήλικες σε θέματα Αστρονομίας, στο νέο δημαρχιακό μέγαρο Πυθαγορείου, στο Κάστρο και σε υπαίθριους χώρους στο Πυθαγόρειο.

Κυριακή 28 Αυγούστου: “Ουρανογραφία – παρατήρηση με τηλεσκόπιο», αναγνώριση των αστερισμών του καλοκαιρινού ουρανού, σύνδεσή τους με την ελληνική μυθολογία και παρατήρηση ουρανίων αντικειμένων με φορητό τηλεσκόπιο.

Δευτέρα 29  Αυγούστου: “Αποστολές στο Διάστημα” (εκτόξευση νεροπυραύλων). Μια εισαγωγή – ομιλία για τις αποστολές του ανθρώπου στο διάστημα, την οποία θα ακολουθήσει δημιουργία αυτοσχέδιων νεροπυραύλων και εκτόξευσή τους σε εξωτερικό χώρο.

Τρίτη 30 Αυγούστου: “Το ηλιακό μας σύστημα σε κλίμακα αποστάσεων”. Ένα βιωματικό παιχνίδι στο οποίο οι συμμετέχοντες μαθητές θα μάθουν για το ηλιακό μας σύστημα και θα μεταφέρουν υπό κλίμακα τις θέσεις των πλανητών σε διάφορα σημεία του νησιού. Οι δράσεις υλοποιούνται από τους Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού, Δημήτρη Τσιμπίδα και Δήμητρα Τσιούτσια, από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

– Παρασκευή 2 Σεπτέμβριου, ώρα 20:00, νέο δημαρχιακό μέγαρο Πυθαγορείου: “Το Μυστήριο της γήρανσης και των Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων”, ομιλητής Νεκτάριος Ταβερναράκης, καθηγητής Μοριακής Βιολογίας Συστημάτων, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.

– Κυριακή 11 Σεπτέμβριου, ώρα 11:00, Αρχαιολογικό Μουσείο Σάμου, ξενάγηση για ενήλικες και παιδιά. Ξεναγός Ειρήνη Χαραλαμπάκη.

 

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!