Με αυξημένα τεστ για κορωνοϊό ανοίγουν κανονικά τα σχολεία τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου σε ολόκληρη τη χώρα, όπως ανακοίνωσαν ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, κατά την σχετική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Οι μαθητές θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται σε δωρεάν self test τρεις φορές την πρώτη εβδομάδα και δύο φορές την δεύτερη εβδομάδα. Αυτό θα ισχύει και για τους εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς. Όπως είπε η κ. Κεραμέως, “το μέτρο αυτό στοχεύει στον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων, δεδομένης της μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης του ιού και σε εμβολιασμένους, και δεδομένης της εμβολιαστικής κάλυψης της μαθητικής κοινότητας“.

Τα 3 self tests για την εβδομάδα 10-15 Ιανουαρίου θα διατεθούν δωρεάν στα φαρμακεία αυτή την εβδομάδα.

Εάν διαπιστωθεί κρούσμα μέσα σε τάξη, ο νοσήσας ή η νοσήσασα θα μπορεί να επιστρέψει μετά από πενθήμερη καραντίνα και με αρνητικό rapid test, ενώ όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές της τάξης θα υποβάλλονται καθημερινά σε δωρεάν τεστ για 5 ημέρες (3 self tests και 2 rapid) και οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν 3 self tests.

Όσον αφορά στους εκπαιδευτικούς, σε περίπτωση θετικού κρούσματος στην τάξη, οι ανεμβολίαστοι θα κάνουν 5 τεστ σε 5 ημέρες (4 rapid και ένα self test), ενώ οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 3 δωρεάν self tests την εβδομάδα.

Όλες οι άλλες προβλέψεις του πρωτοκόλλου, όπως για παράδειγμα τα υποχρεωτικά ράπιντ τεστ για εκπαιδευτικούς που δεν είναι εμβολιασμένοι, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η αναστολή των εκδρομών, εξακολουθούν να ισχύουν” σημείωσε η υπουργός Παιδείας.

Τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στις υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές, για παράδειγμα στα Πανεπιστήμια, τα οποία έχουν και υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, επίσης παραμένουν ως έχουν.

Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δια ζώσης μάθηση” σημείωσε η υπουργός και πρόσθεσε: “Ταυτόχρονα, όμως, η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων σε καιρό πανδημίας διασφαλίζει και τη μεγαλύτερη ασφάλεια των παιδιών μας, καθώς στα σχολεία προβλέπεται ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας της εκπαιδευτικής κοινότητας, με τη διενέργεια συστηματικών τεστ κάθε εβδομάδα για την προσέλευση στο σχολείο, με την απαρέγκλιτη χρήση της μάσκας, με τους εκτεταμένους καθημερινούς ελέγχους σε περίπτωση κρούσματος στο τμήμα, μεταξύ και των άλλων μέτρων που ήδη ισχύουν“.

Αποδεχτήκαμε και πάλι τις εισηγήσεις της Επιτροπής για επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου, ώστε να ανταποκρίνεται στα δεδομένα της μετάλλαξης Όμικρον. Η επικαιροποίηση συνίσταται στην εντατικοποίηση των ελέγχων, με ακόμη περισσότερα τεστ στα σχολεία μας“.

Να σημειωθεί ότι παραμένει το 50 +1 για το κλείσιμο μια τάξης σε περίπτωση κρουσμάτων της Covid-19.

Αλλαγές στη χορήγηση του πιστοποιητικού νόσησης λόγω της μετάλλαξης Όμικρον αλλά και συμφωνία με ιδιωτικές κλινικές για απλές κλίνες Covid ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Από την πλευρά του, ο κ. Πλεύρης έκανε γνωστό ότι ήδη υπάρχει συμφωνία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών και άμεσα θα διαθέσουν το 10-15% των απλών κλινών τους για περιστατικά Covid έτσι ώστε να ανακουφιστεί το ΕΣΥ. “Αντίστοιχα συνεργασία με τις ιδιωτικές κλινικές υπάρχει και στο σκέλος των κλινών ΜΕΘ που το σύνολό τους έχει διατεθεί για non Covid περιστατικά στο ΕΣΥ, αλλά και σε άλλα περιστατικά non Covid που διαχειρίζονται ιδιωτικές κλινικές κατόπιν κατεύθυνσης η οποία δίνεται από το ΕΣΥ” ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Επίσης, ο υπουργός Υγείας είπε ότι θα υπάρξει ΚΥΑ για το πιστοποιητικό νόσησης και σύμφωνα με αυτή οι εμβολιασμένοι θα το παίρνουν με θετικό rapid ενώ οι ανεμβολίαστοι με pcr. Για όλους όμως θα ισχύει θετικό rapid για να πάρουν αναρρωτική άδεια.

Με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί άμεσα, πλέον όσοι είναι εμβολιασμένοι αρκεί να έχουν θετικό rapid test για να εκδίδεται το πιστοποιητικό νόσησης ενώ όσοι είναι ανεμβολίαστοι θα πρέπει αυτό να το επιβεβαιώνουν με pcr. Ωστόσο προκειμένου να δοθεί άδεια από την εργασία αναρρωτική αρκεί το θετικό rapid για όλους τους εργαζομένους και επομένως οι εργοδότες θα πρέπει να αποδέχονται το θετικό rapid προκειμένου να δίνουν την αναρρωτική άδεια“.

Η Β. Παπαευαγγέλου

Προτείνουμε όλοι οι μαθητές να προβούν σε ένα επιπλέον self test εντός 48 ωρών πριν την έναρξη του σχολείου τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, λόγω των συναναστροφών που αυξήθηκαν σημαντικά μέσα στην περίοδο των εορτών” επισήμανε κατά την ενημέρωση η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Όπως γνωστοποίησε, η αρμόδια επιτροπή συζήτησε τις αλλαγές της κλινικής εικόνας που φέρνει η παραλλαγή Όμικρον. “Το πρωτόκολλο λειτουργίας του σχολείου το φθινόπωρο (Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος) που τηρήθηκε εφαρμόζεται σε πολλά κράτη ανά τον κόσμο και έχει δώσει θετικά δείγματα” ανέφερε.

Τα self test εντόπισαν τα παιδιά μας ενώ ήταν ασυμπτωματικά. Με βάση τα δεδομένα του υπουργείου Παιδείας, τα περισσότερα κρούσματα παρατηρήθηκαν στην αρχή της σχολικής χρονιάς, κάτι που δείχνει ότι το σχολείο είναι το πλέον ασφαλές μέρος για τα παιδιά, αφού εκεί φορούν τις μάσκες τους και τηρείται το πρωτόκολλο” υπογράμμισε.

Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, νεότερα στοιχεία μελετών δείχνουν πως τόσο ο χρόνος επώασης, όσο και ο χρόνος νόσησης από την παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού είναι μικρότεροι. Όπως είπε, “δεν υπάρχει προς το παρόν καμία ένδειξη για σοβαρή νοσηρότητα στα παιδιά με την εν λόγω παραλλαγή“.

Η καθηγήτρια εξήγησε πως όσο διαρκεί η επικράτηση της παραλλαγής αυτής του κορωνοϊού, θα ισχύουν τα εξής:

Για τις επόμενες εβδομάδες, όλοι ανεξαιρέτως (εμβολιασμένοι και μη μαθητές και εκπαιδευτικοί) θα διενεργούν δύο self test εβδομαδιαίως.

Έλεγχος μετά από διάγνωση κρούσματος στην τάξη θα εφαρμόζεται σε όλο το τμήμα πλέον και όχι στα άτομα πέριξ του νοσούντος.

Θα ακολουθούν εντατικοί έλεγχοι από τους ανεμβολίαστους μαθητές για ένα πενθήμερο μετά τον εντοπισμό.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!