Με συνθήματα όπως “Ούτε στο Βαθύ – ούτε στου Ζερβού – ούτε πουθενά – Στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν είναι τα νησιά” και “κάναν τη Μεσόγειο θάλασσα νεκρών – Όχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών” εκφράστηκε, σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο Σάμου, “η αντίθεση του Σαμιακού λαού ενάντια στο νέο κολαστήριο-φυλακή” στη Ζερβού, στην κινητοποίηση του που οργάνωσε το πρωί του Σαββάτου, από κοινού με την Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης, σωματεία και φορείς του νησιού, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της νέας δομής.

“Σαν τους κλέφτες, ταμπουρωμένοι μέσα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Ζερβού, υπουργός, βουλευτής και άλλοι υποστηρικτές της πολιτικής εγκλωβισμού της Ε.Ε. έκοβαν την κορδέλα των νέων φυλακών προσφύγων και μεταναστών, γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια ακόμη μια φορά τις απαιτήσεις του σαμιακού λαού” αναφέρει το ΕΚΣ.

Καταγγέλλει “ως απαράδεκτο τον εξονυχιστικό έλεγχο της αστυνομίας από νωρίς το πρωί προσωπικών στοιχείων, τηλεφώνων, τον σωματικό έλεγχο σε διαδηλωτές και στα αυτοκίνητά τους στους δρόμους προς το ΚΥΤ. Αυτή η προσπάθεια της αστυνομίας κατ’ εντολή της κυβέρνησης να παρεμποδίσει τη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου και να τρομοκρατήσει τους συμμετέχοντες και τον λαό του νησιού έπεσε στο κενό και σταμάτησε μετά από την επιμονή των διαδηλωτών και τις παρεμβάσεις των επικεφαλής των φορέων” σημειώνει.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω από την είσοδο της νέας δομής, όπου μετά τον χαιρετισμό της προέδρου της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης Ρούλας Στεφανάκη, η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βάσω Βρυνιώτη έκανε ομιλία. Σε αυτήν, σύμφωνα με το ΕΚΣ, “αφού κατήγγειλε τα παραπάνω γεγονότα, τόνισε ότι η ευθύνη όλων όσων έβαλαν πλάτη όλα αυτά τα χρόνια για να γίνει το νέο ΚΥΤ δεν μπορεί να ξεχαστεί. Επισήμανε την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στους νέους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Κάλεσε δε τον λαό του νησιού όχι μόνο να μην κλείσει τα μάτια στο έγκλημα που εγκαινιάζουν σήμερα, αλλά να συνεχίσει τον αγώνα μέσα από τα σωματεία, τους φορείς, την Επιτροπή Ειρήνης για:

Κανένα ΚΥΤ στο νησί, ούτε ανοιχτό ούτε κλειστό. Να κλείσει το στρατόπεδο συγκέντρωσης στου Ζερβού. Να κλείσει η αθλιότητα του Βαθιού. Να μην μετατραπεί το νησί μας σε μια τεράστια φυλακή ανθρώπων.

Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες. Να απεγκλωβιστούν όλοι οι πρόσφυγες μετανάστες για τις χώρες προορισμού τους. Να τους δοθεί η δυνατότητα να καταθέτουν εκεί αίτημα ασύλου, κόντρα στους κανονισμούς Δουβλίνου και τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, που τους εγκλωβίζουν. Να καταργηθεί ο κανονισμός του Δουβλίνου και η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας.

Να οργανωθούν διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου από τον ΟΗΕ και την ΕΕ στην Τουρκία και απευθείας μετακίνηση τους στις χώρες προορισμού τους”.

Δείτε βίντεο και φωτογραφικά στιγμιότυπα του ΕΚΣ:

Η ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ

Η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ καταγγέλλει “την παρεμπόδιση του Εργατικού Κέντρου, φορέων και σωματείων που νησιού ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν στον χώρο συγκέντρωσης για τη διαμαρτυρία που είχαν οργανώσει ενάντια στο νέο ΚΥΤ-φυλακή που σήμερα εγκαινίαζε η κυβέρνηση στην περιοχή Ζερβού Σάμου”.

Όπως αναφέρει, “ο αστυνομικός – κρατικός αυταρχισμός, η τρομοκρατία που προσπάθησαν να ασκήσουν, ζητώντας προσωπικά στοιχεία, αριθμούς τηλεφώνων οδηγών και επιβατών, καθώς και πραγματοποιώντας ελέγχους τόσο σωματικούς, όσο και στα αυτοκίνητα των διαδηλωτών είναι καταδικαστέα! Αυτές οι πράξεις γίνονται κατ’ εντολή της κυβέρνησης, που θεωρεί ότι με τρομοκρατία θα κάμψει και θα κρύψει την αγανάκτηση και την αντίθεση του σαμιακού λαού στα νέα στρατόπεδα της Ε.Ε. που έφτιαξε στη Σάμο και ετοιμάζει και στα άλλα νησιά του Αιγαίου.

Η σθεναρή αντίσταση των διαδηλωτών, οι παρεμβάσεις των επικεφαλής των φορέων, του γραμματέα της ΤΕ Σάμου Σταμάτη Φιλιππή και των βουλευτών του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα και Θανάση Παφίλη, δεν επέτρεψαν να υλοποιηθεί το σχέδιο τρομοκρατίας και παρεμπόδισης της συγκέντρωσης και έτσι οι διαδηλωτές κατάφεραν να φτάσουν στον χώρο διαμαρτυρίας τους έξω από την είσοδο του ΚΥΤ Ζερβού”.

Το ΚΚΕ καλεί τον σαμιώτικο λαό “να συνεχίσει τον αγώνα του ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που πιστά υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις τωρινές και παλιές, ώστε να μη μετατραπεί το νησί μας σε μία τεράστια φυλακή ανθρώπων”.

Ζητεί δε να κλείσουν όλα τα hotspot και να απεγκλωβιστούν πρόσφυγες και μετανάστες από το νησί και τη χώρα.

“Η Σάμος αλλάΖΕΙ”

Και η δημοτική παράταξη “η Σάμος αλλάΖΕΙ” διαμαρτυρήθηκε με άλλους φορείς της Σάμου στη Ζερβού “ενάντια στην υπερδομή-φυλακή που εγκαινίασε, με πρωτοφανή μέτρα αστυνόμευσης, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης”.

Όπως ανέφερε, “σήμερα ήταν μια «μαύρη» μέρα για τη Σάμο, στο έδαφος της οποίας κατασκευάστηκε το πρώτο Γκουαντανάμο της Ευρώπης”.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!