Προτεραιότητα του υπουργείου μετανάστευσης και ασύλου είναι, σε συνεργασία με τον Δήμο Ανατολικής Σάμου, να κλείσει την ανοικτή δομή που είναι μέσα στην πόλη και δημιουργεί μεγάλα προβλήματα τόνισε ο αρμόδιος υπουργός, Νότης Μηταράκης, κατά την επίσκεψή του την Παρασκευή στην Χίο.

Ο κ. Μηταράκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το μεγάλο ερώτημα που παραμένει ανοικτό είναι τι θα γίνει με τα κλειστά κέντρα των νησιών. “Στη Σάμο, τη Κω και τη Λέρο, πλέον υπάρχει ένας τελικός σχεδιασμός σε συνεννόηση με την τοπική αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού. Τα έργα στη Σάμο, ήδη, εκτελούνται. Τα άλλα νησιά ευελπιστούμε ότι θα ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι, για να τελειώσουμε στο τέλος του έτους.

Έχουμε βάλει προτεραιότητα μαζί με το Δήμο Ανατολικής Σάμου να κλείσουμε την ανοικτή δομή που είναι μέσα στη πόλη και δημιουργεί μεγάλα προβλήματα. Το θέμα της Χίου παραμένει ανοικτό.

Αν είχε προχωρήσει ο αρχικός σχεδιασμός και με την αποσυμφόρηση που έχει ήδη γίνει θα μπορούσαμε να έχουμε ήδη κλείσει την ΒΙΑΛ μέσα στο καλοκαίρι του 2020“, συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, υπογράμμισε πως “αλλάζει η εικόνα στο μεταναστευτικό και ανακτάμε ενεργά τον έλεγχο” και επεσήμανε ότι “στο Α’ εξάμηνο μειώθηκαν οι ροές προς τα νησιά μας κατά 51% και 46% συνολικά στη χώρα. Στο δεύτερο τρίμηνο, η μείωση άγγιξε το 92% και στη Χίο όπως γνωρίζεται δεν έχουμε καμία άφιξη μετά τις αρχές Μαρτίου. Έχουμε επιταχύνει αποφασιστικά την έκδοση αποφάσεων ασύλου, το οποίο αυτό για τα νησιά μας μεταφράζεται σε ταχύτερη αποσυμφόρηση.

Εκδόθηκαν 46.000 αποφάσεις το α’ εξάμηνο του 2020. Αύξηση 88%, με το αντίστοιχο πρώτο διάστημα διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ του 2019. Και αυτό οδήγησε σε μία αποσυμφόρηση στα νησιά μας κατά 24%. Συνολικά όμως από τις δομές όλης της χώρας είχαμε μία αποσυμφόρηση 4%.

Στόχος μας είναι η ουσιαστική αποσυμφόρηση των νησιών, αλλά αντίθετα από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουμε στόχο να γεμίσουμε δομές όλη την ηπειρωτική Ελλάδα. Αντίθετα, θέλουμε να έχουμε ένα περιβάλλον πολύ χαμηλών ροών, ταχύτερου διαχωρισμού προσφύγων από παράνομα εισελθόντες μετανάστες. Οι πρώτοι εντάσσονται στο πρόγραμμα ενσωμάτωσης HELIOS οι δεύτεροι πρέπει να επιστραφούν και να απελαθούν από τη χώρα μας“.

Επιπλέον, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι οι δύο βασικοί στόχοι για τους επόμενους έξι μήνες είναι η ενίσχυση των επιστροφών και η ασφάλεια στις δομές. “Φέτος έχουν γίνει συνολικά 3.000 απελάσεις και επιστροφές, ενώ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση προγραμματίζονται 5.000 εθελούσιες επιστροφές κυρίως από τα νησιά με υποχρεωτικές επιστροφές, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των ατόμων που παραμένουν στη χώρα και έχουν τελεσίδικη αρνητική απόφαση ασύλου.

Κρίσιμο, βέβαια, για την επίτευξη του στόχου των επιστροφών είναι η δημιουργία κατά περίπτωση κατάλληλου χώρου κράτησης αυτών που πρέπει να επιστραφούν, κάτι που αυτή τη στιγμή στο Βόρειο Αιγαίο υπάρχει μόνο στη Μυτιλήνη. Μεγάλο μας στοίχημα είναι η ασφάλεια στις δομές“.

Ξεκινάμε σε όλη τη χώρα την μετατροπή των ανοικτών δομών σε κλειστές και ελεγχόμενες με σύστημα εισόδου εξόδου με κατάλληλες περιφράξεις και με τη δημιουργία ασφαλών ζωνών εντός των δομών για την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων. Στόχος μας είναι η προστασία, αφενός των διαμενόντων, αφετέρου των τοπικών κοινωνιών“, κατέληξε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!