fbpx

Κυβέρνηση: «Κλειστές δομές, όχι άναρχες ανοιχτές – “υγειονομικές βόμβες”»

Και τον κοροναϊό έβαλε πρώτη φορά την Τρίτη στα επιχειρήματά της η κυβέρνηση για να πείσει τους νησιώτες ότι οι νέες κλειστές δομές είναι προς όφελός τους. «Ιδιαίτερα σήμερα που υπάρχουν σε έξαρση θέματα δημόσιας υγείας, γίνεται καλύτερα αντιληπτό από όλους ότι θέματα όπως ο κοροναϊός μπορούν να αντιμετωπιστούν γρήγορα και αποτελεσματικά σε μία κλειστή δομή, και όχι σε μία άναρχη ανοιχτή δομή που αποτελεί “υγειονομική βόμβα”» υποστήριξε, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας επανέλαβε, για πολλοστή φορά, ότι ξεκινούν άμεσα οι εργασίες για την κατασκευή των κλειστών δομών στα πέντε νησιά, ότι ήδη έγινε εξαντλητικός διάλογος, ο οποίος δεν μπορεί ούτε να διαιωνίζεται, «ούτε να αποτελεί άλλοθι αδράνειας». Όπως είπε, είναι ανάγκη να κλείσουν, το ταχύτερο δυνατό, οι σημερινές άναρχες δομές. Και για να κλείσουν οι δομές αυτές, είναι ανάγκη να δημιουργηθούν προηγουμένως οι κλειστές. Δεν μπορεί να κλείσουν οι υφιστάμενες δίχως να φτιαχτούν νέες. Και βέβαια δεν μπορεί να μην υπάρχει στα νησιά καμία δομή. Είναι πρακτικά αδύνατον κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει άλλη οδός, παρά μόνο η υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου. Και βασικός άξονας του σχεδίου αυτού είναι η κατασκευή των κλειστών δομών». Κι αυτό, όπως προσπαθεί να πείσει, «είναι πρωτίστως προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, διότι η δημιουργία κλειστών κέντρων:

1. Θα βάλει τέλος στις σημερινές άναρχες ανοιχτές δομές και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί γύρω από αυτές.

2. Θα περιορίσει τα φαινόμενα παραβατικότητας και θα τονώσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Κανένας δεν θα μπορεί να βγαίνει όποτε θέλει, αλλά μόνο κατόπιν σχετικής άδειας. Και από την άδεια αυτή θα εξαιρούνται όσοι έχουν επιδείξει παραβατική συμπεριφορά, όσοι είναι προς επιστροφή και όσοι αφορούν τις νέες αφίξεις. Επιπλέον, οι δομές θα είναι κλειστές το βράδυ.

3. Οι κλειστές δομές θα είναι μακριά από τον αστικό ιστό. Αυτό θα συμβάλει στην αποκατάσταση της ηρεμίας και την τόνωση της οικονομικής και τουριστικής δραστηριότητας των νησιών. Θα δοθεί η δυνατότητα δημιουργίας καταστημάτων κοντά στις κλειστές δομές, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι διαμένοντες σε αυτές.

4. Οι κλειστές δομές θα έχουν πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας, γεγονός που αφενός θα καλύψει τις άμεσες ανάγκες όσων φιλοξενούνται σε αυτές, αφετέρου θα αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία των νησιών.

5. Οι κλειστές δομές θα λειτουργήσουν με προσωπικό το οποίο θα προσληφθεί με βασικό κριτήριο την εντοπιότητα.

6. Οι κλειστές δομές θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για όσους βρίσκονται στην Τουρκία και σχεδιάζουν να μπουν παράνομα στη χώρα μας, αφού θα συμβάλουν – μαζί με τις νέες διαδικασίες ασύλου – στην αύξηση και την επίσπευση των επιστροφών».

Κατά τον κ. Πέτσα, «με πυξίδα όλα αυτά τα πλεονεκτήματα» των κλειστών δομών, η κυβέρνηση «προχωρά με αποφασιστικότητα» στην υλοποίηση του σχεδίου της. «Καλούμε τους πολίτες και τις τοπικές Αρχές να μας εμπιστευτούν: οι κλειστές δομές θα γίνουν και οι άναρχες ανοιχτές δομές θα κλείσουν» ξαναείπε.

Σε ερώτηση για τα επεισόδια στα νησιά και τις καταγγελίες κατοίκων για απρόκλητη βία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε πως «οποιαδήποτε τοπική αντίδραση, η οποία ενδεχομένως να έχει σαν βάση τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι κατανοητή σε έναν βαθμό γιατί οι άνθρωποι αυτοί έχουν κουραστεί από υποσχέσεις και υπάρχει ένα έλλειμμα εμπιστοσύνης από όλα τα προηγούμενα χρόνια. Εμείς ερχόμαστε και λέμε να μας εμπιστευτούν: Δεσμευόμαστε ότι θα φτιάξουμε τις κλειστές δομές και θα κλείσουμε τις ανοιχτές. Επίσης, είναι σαφές ότι όταν υπάρχουν διαμαρτυρίες, πρέπει να είμαστε πρώτα απ’ όλα σίγουροι για την ασφάλεια» είπε ο κ. Πέτσας, που μίλησε για μεμονωμένα και περιορισμένα περιστατικά, στα οποία ωστόσο δεν ενεπλάκησαν αυθόρμητα κάποιοι κάτοικοι αφού, όπως υποστήριξε, υπήρχαν και άτομα με ρουκέτες – ενδεχομένως λόγω του παραδοσιακού εθίμου στη Χίο – και μολότοφ.

Ερωτηθείς κατά πόσο υποδαυλίζονται οι κινητοποιήσεις από κάποιους και το πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση αν πολίτες μπουν μπροστά στις μπουλντόζες, απάντησε: «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να υλοποιηθεί το σχέδιο της κυβέρνησης. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Το μήνυμα έχει σταλεί προς όλους και θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα. Προχωρούμε αυτό το σχέδιο. Είμαστε σε καλό δρόμο. Από σήμερα έχουν ξεκινήσει και οι εργασίες για τις κλειστές δομές. Και θα αναπτύξουμε το σχέδιο για αποσυμφόρηση, και προς την ενδοχώρα, σε εύθετο χρόνο» υπογράμμισε ο Στέλιος Πέτσας.

Related Articles

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ:

   

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!

error: Content is protected !!