fbpx

Ευρωεκλογές: Τι «έδειξε» η κάλπη – Πώς ψήφισε η Σάμος, ποιους «σταύρωσε»

Και τυπικά ολοκληρώθηκε η διαδικασία των ευρωεκλογών, καθώς καταμετρήθηκε το σύνολο των ψήφων και των σταυρών που έλαβαν οι υποψήφιοι ανά τη χώρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, τα επίσημα τελικά (ενσωμάτωση 100%) αποτελέσματα, πανελλαδικά ήταν τα εξής:

Νέα Δημοκρατία: 28,31% / 7 έδρες (εκλέγονται κατά σειρά οι Αυτιάς Γιώργος 309.831 ψήφοι, Μεϊμαράκης Ευάγγελος-Βασίλειος 260.270, Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη Ελισσάβετ (Ελίζα) 246.905, Μπελέρης Διονύσιος-Φρέντης 238.086, Μελέτη Ελεονώρα 173.312, Κεφαλογιάννης Εμμανουήλ 162.054, Τσιόδρας Δημήτριος 157.256)

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: 14,92% / 4 έδρες (εκλέγονται Αρβανίτης Κωνσταντίνος 154.395, Φαραντούρης Νικόλαος 136.569, Παππάς Νικόλαος 127.719, Κουντουρά Έλενα 114.644)

ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: 12,79% / 3 έδρες (Παπανδρέου Νικόλαος 122.875, Μανιάτης Ιωάννης 107.912, Αρναούτογλου Αθανάσιος (Σάκης) 91.777

Ελληνική Λύση: 9,30% / 2 έδρες (Φράγκος Εμμανουήλ  110.348, Αλεξανδράκη Γαλάτω 51.267)

ΚΚΕ: 9,25% / 2 έδρες (Νικολάου-Αλαβάνος Λευτέρης 108.247, Παπαδάκης Κωνσταντίνος 106.297)

ΝΙΚΗ: 4,37% / 1 έδρα (41.908)

Πλεύση Ελευθερίας: 3,40% / 1 έδρα (.118)

Φωνή Λογικής: 3,04% / 1 έδρα (Λατινοπούλου Αφροδίτη 58.791)

Λοιπά κόμματα: 14,63%

Συμμετοχή: 41,39%

Λευκά – άκυρα: 2,12%

Δείτε αναλυτικά εδώ

Στον Νομό Σάμου

Στην εκλογική Περιφέρεια Σάμου, η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωσε 26,21% (4.523 ψήφους), το ΚΚΕ 20,95% (3.616), ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 13,36% (2.306), το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής 10,16% (1.753), η Ελληνική Λύση 7,72% (1.332).

Δείτε αναλυτικά εδώ

Η σταυροδοσία

Σε ό,τι αφορά στους σταυρούς, η εικόνα πανελλαδικά ήταν η εξής.

Ειδικά η Σάμος “σταύρωσε” (ως προς τους πρώτους δύο σε ψήφους κάθε κόμματος) ως εξής:

Νέα Δημοκρατία:

Αυτιάς Γεώργιος 2.415

Αγγελόπουλος Μιχαήλ (Μιχάλης) 1.592

ΚΚΕ:

Ρίτσου Ελευθερία (Έρη) 1.828

Γεράκη Αικατερίνη 1.250

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

Αρβανίτης Κωνσταντίνος 637

Φαραντούρης Νικόλαος 461

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής:

Παπανδρέου Νικόλαος 485

Μανιάτης Ιωάννης 425

Ελληνική Λύση-Κυριάκος Βελόπουλος:

Φράγκος (Φραγκούλης) Εμμανουήλ 246

Αλεξανδράκη Γαλάτω 229

Ο Χριστόδουλος Στεφανάδης

Σύμφωνα με τον βουλευτή του Νομού Σάμου, Χριστόδουλο Στεφανάδη, “ο ελληνικός λαός μίλησε και έστειλε το μήνυμα του προς όλους:

1. Η Νέα Δημοκρατία, παρότι υπολείπεται 4,7 μονάδες από τον στόχο που τέθηκε, παραμένει κυρίαρχη πολιτική δύναμη, συγκεντρώνοντας σχεδόν διπλάσιο ποσοστό από το δεύτερο κόμμα. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης.

2. Την επόμενη τριετία υπάρχει άφθονος πολιτικός χρόνος για τις οποίες διορθωτικές κινήσεις, που αναμένει η κοινωνία μας.

3. Στον Νομό μας, σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 2019, η μείωση του ποσοστού της ΝΔ ήταν ακόμα μικρότερη από το ανάλογο πανελλήνιο ποσοστό (1,25% έναντι 4,81%).

Η πρόκληση της επόμενης μέρας είναι μπροστά.

Για Σταθερότητα, Ανάπτυξη, Ευημερία και Ηγετική θέση στην Ευρώπη!”.

Ο Κώστας Μουτζούρης

Σε δήλωσή του, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης σημειώνει:

“Tο μήνυμα της κάλπης των Ευρωεκλογών ήταν καθαρό και προς όλες τις κατευθύνσεις.

Στάλθηκε είτε μέσω κάλπης, είτε μέσω αποχής.

Όλοι μας οφείλουμε να το αποκωδικοποιήσουμε και να «ακούσουμε» την κοινωνία, χωρίς τη συγκατάθεση της οποίας τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει”.

Ο Μιχάλης Αγγελόπουλος

Από την πλευρά του, ο Σαμιώτης υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μιχάλης Αγγελόπουλος αναφέρει:

“Αγαπητές φίλες, Αγαπητοί φίλοι,

Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς, όσες και όσους με τιμήσατε με την ψήφο και την εμπιστοσύνη σας.

Για μένα ο προεκλογικός αγώνας ήταν σημείο επαφής με εκατοντάδες συμπολίτες μου, από τον Έβρο έως την Κρήτη, και από τα νησιά του Αιγαίου έως τη Δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου.

Να ευχηθώ, επίσης, καλή επιτυχία στις συναδέλφους και στους συναδέλφους που θα μας εκπροσωπήσουν στο Ευρωκοινοβούλιο. Υπάρχει πολλή και σημαντική δουλειά να γίνει και η συμβολή τους θα είναι κρίσιμη για την θέση της Ελλάδας.

Σε όλη μου την προεκλογική προσπάθεια, επιδίωξα με κάθε τρόπο να υψώσω την ευρωπαϊκή ατζέντα και την θεματολογία που θα διαπεράσει την Οικονομία, την κοινή Άμυνα και Εξωτερική Πολιτική, την Ανάπτυξη των κρατών μελών, την Κοινωνική Συνοχή και τη ριζική ενίσχυση της διαβούλευσης με τους πολίτες. Και δεν το μετανιώνω. Τα θέματα αυτά θα είναι ψηλά στις διεργασίες και αποφάσεις άμεσα και επιτακτικά.

Με την ίδια ένταση, υπερτόνισα τη σημασία αυτών των εκλογών για το μέλλον της Ευρώπης. Έθεσα με παρρησία το ερώτημα: «θα είναι ίδια η Ευρώπη την επόμενη μέρα;».

Και προσπάθησα – με όλες μου τις δυνάμεις – να υπερασπιστώ την ενδυνάμωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, όπως κάνω από τα πρώτα μου φοιτητικά χρόνια, σε όλη μου τη διαδρομή.

Το ερώτημα δεν είναι, πλέον, ρητορικό.

Η Ευρώπη αποδυναμώθηκε. Βρίσκεται αντιμέτωπη με πολίτες που της γυρνούν την πλάτη με τη βροντερή αποχή τους. Ταλανίζεται από σήμερα κιόλας με παραιτήσεις κυβερνήσεων. Με επικίνδυνο ανακάτεμα της πολιτικής ταυτότητας των παραδοσιακών δυνάμεων που την υπερασπίστηκαν, από ακραίες δυνάμεις και μορφώματα απολίτικων «αστέρων».

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα διατηρεί την ισχυρή του παρουσία και φέρει υψηλή την ευθύνη να κρατήσει αλώβητο το γόητρο των θεσμών και της ευρωπαϊκής ταυτότητας.

Στη χώρα μας, η Νέα Δημοκρατία – με τις απώλειές της – έχει ξανά την εμπιστοσύνη που απαιτείται, για να πορευτεί με τις προσαρμογές που απαιτούνται, με σταθερότητα και αποτελεσματικότητα υπέρ των πολιτών.

Οι εκλογές μάς δίνουν πάντα μηνύματα που οφείλουμε να αφουγκραστούμε με σύνεση και συνέπεια.

Όσοι εμπλεκόμαστε στα κοινά, δεν έχουμε παρά έναν δρόμο. Να μην αφήσουμε τη «σεισμική δραστηριότητα» να γκρεμίσει κατακτήσεις και αξίες διαχρονικές.

Σε ό,τι με αφορά, αυτό θα κάνω, όπως πάντα άλλωστε.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς,

Μιχάλης Αγγελόπουλος”.

Το ΚΚΕ Σάμου, Ικαρίας, Φούρνων

Με τη σειρά τους, οι Τομεακές Επιτροπές Σάμου, Ικαρίας, Φούρνων του ΚΚΕ “ευχαριστούν και χαιρετίζουν τους χιλιάδες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΚΚΕ και ψήφισαν το κόμμα μας στις Ευρωεκλογές.

Το ΚΚΕ στον νομό Σάμο πέτυχε μια σημαντική επίδοση, την οποία και θα καταθέσει στην ανάπτυξη της εργατικής λαϊκής πάλης για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα, που δημιουργεί η στρατηγική του κεφαλαίου, που από κοινού υπηρετούν τα άλλα κόμματα.

Θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για να ανοίξει ο δρόμος για ριζικότερες αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας, με τον λαό πρωταγωνιστή, ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει.

Συγκεκριμένα το ΚΚΕ στον νομό Σάμου είναι στη 2η θέση με ποσοστό 20,95%!

Είναι πρώτο στον κόκκινο βράχο της Ικαρίας με ποσοστό 41,08%, έχοντας την πρωτιά στα 19 από τα 20 εκλογικά τμήματα του νησιού, κερδίζοντας και στις 3 δημοτικές ενότητες!

Είναι δεύτερο στον δήμο Φούρνων – Κορσεών με ποσοστό μεγαλύτερο του 30%!

Είναι δεύτερο στο νησί της Σάμου από τρίτο στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, έχοντας την πρωτιά στη δημοτική ενότητα Μαραθοκάμπου και τη 2η θέση στις δημοτικές ενότητες Καρλοβασίων και Πυθαγορείου! Πρώτευσε σε πολλά χωριά, όπως οι Κουμαραδαίοι, το Πάνδροσο, τα Κοντακαίικα, ο Πλάτανος, η Υδρούσσα, οι Άγιοι Θεόδωροι, η Λέκκα, ο Μαραθόκαμπος!

Οι δυνάμεις συνέβαλαν ώστε στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου το ΚΚΕ να είναι 2η πολιτική δύναμη!

Επιβεβαιώνονται οι δεσμοί του ΚΚΕ με ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις και αποδεικνύεται ότι η ψήφος στο ΚΚΕ εκφράζει πιο σταθερούς δεσμούς, που έχουν διαμορφωθεί και έχουν δοκιμαστεί σε σημαντικούς αγώνες που έχουν προηγηθεί, στη συνεχή, ασταμάτητη προσπάθειά μας για άμεση επικοινωνία, διάλογο και συζήτηση με τον λαό, με διάφορες μορφές, όλες τις μέρες του χρόνου, κι όχι μόνο προεκλογικά, στους τόπους δουλειάς και κατοικίας.

Αυτή η δουλειά θα συνεχιστεί με μεγαλύτερο πείσμα, με πιο πολλές δυνάμεις! Γιατί τα προβλήματα είναι εδώ: με τις αντιλαϊκές πολιτικές και την ακρίβεια, το ταμείο Ανάκαμψης και τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα και τα εκατοντάδες προαπαιτούμενα, τους δυο ιμπεριαλιστικούς πολέμους στην περιοχή με την κατάσταση να κλιμακώνεται και τη βαθιά εμπλοκή της χώρας, την κατάσταση της υγείας και της παιδείας.

Οι θετικές διεργασίες που συντελούνται, το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής που δυναμώνει, ο απεγκλωβισμός λαϊκών δυνάμεων παρά τον αρνητικό συσχετισμό που παραμένει, είναι στοιχεία που το ΚΚΕ θα αξιοποιήσει και θα επιδιώξει να ενισχύσει. Άλλωστε «ο ρόλος του ΚΚΕ πάντα είναι πολύ μεγαλύτερος από τα εκάστοτε ποσοστά του, συνεπώς η ισχυροποίησή του οδηγεί σε πολλαπλάσια ισχυρούς αγώνες με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις συγκεκριμένες συνθήκες» όπως ανέφερε και το βράδυ των εκλογών ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η αποχή περικλείει σε ένα σημαντικό ποσοστό τη διαμαρτυρία απέναντι στην κυβέρνηση και την πολιτική της, απέναντι στα άλλα αστικά κόμματα που συμπλέουν στρατηγικά μαζί της, απέναντι στην πολιτική της ΕΕ. Μαζί με μια συζήτηση προεκλογική που ήταν ιδιαίτερα απωθητική με ευθύνη των αστικών κομμάτων συνέβαλαν στη γιγάντωση της αποχής. Για το ΚΚΕ ζητούμενο είναι αυτή η διαμαρτυρία, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, να εκφραστεί με την ενεργό συμμετοχή τους μέσα στο κίνημα, στην οργανωμένη πάλη και διεκδίκηση, να αποκτήσει ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά, να συναντηθεί συνολικά με την ανατρεπτική πολιτική του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ με την ευθύνη που έχει λόγω και της εμπιστοσύνης των εργαζομένων και του λαού που το εμπιστεύονται στο εργατικό, αγροτικό και φοιτητικό κίνημα, με την ιδιαίτερη ευθύνη που έχει στο δήμο της Ικαρίας, που οι κομμουνιστές ασκούν διοίκηση θα είναι εδώ με ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια.

Για να συμβάλει στην ανασύνταξη του εργατικού – λαϊκού κινήματος που έχει ξεκινήσει, για την αλλαγή συνολικά των συσχετισμών.

Για να δίνει μάχες αποκάλυψης και παρεμπόδισης αντιλαϊκών κατευθύνσεων και οδηγιών και μέσα στο ευρωκοινοβούλιο και στην ελληνική βουλή, που συζητιούνται, αλλά κυρίως με ανάπτυξη των αγώνων και πάλη στο δρόμο του αγώνα, εκεί που οι αντιλαϊκές πολιτικές μπορούν και ανατρέπονται.

Επόμενα αγωνιστικά ραντεβού θα είναι τα Φεστιβάλ της ΚΝΕ-Οδηγητή, που φέτος συμπληρώνουν 50 χρόνια ζωής! Πρώτος σταθμός στο νομό μας το Φεστιβάλ της ΚΝΕ- Οδηγητή στο Καρλόβασι της Σάμου το Σάββατο 22 Ιούνη στην Πορφυριάδα, με πλούσιο πολιτιστικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα, αντάξιο της ιστορίας των Φεστιβάλ! Να είστε όλοι εκεί!”.

 

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ:

   

Ενημερωθείτε μέσα από το κανάλι μας στο Viber

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!

Related Articles

error: Content is protected !!