fbpx

Πτώση ελικοπτέρου: Δύο οι διασωθέντες – Δύο οι νεκροί ο απολογισμός

Με ευτυχή έκβαση για τον τέταρτο και τελευταίο εκ των επιβαινόντων στο πυροσβεστικό ελικόπτερο τύπου Έρικσον που κατέπεσε το μεσημέρι στη Σάμο έκλεισε η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στη θαλάσσια περιοχή της Πλάκας, νοτιοδυτικά του νησιού, στη διάρκεια κατάσβεσης, υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες-ισχυρούς ανέμους, της πυρκαγιάς που συνεχίζει να καίει σε Παλαιοχώρι- Μακριά Πούντα-Λιμνιώνα.

Όπως έγινε γνωστό, ο εν λόγω άνδρας, Μολδαβός, κατάφερε και βγήκε μόνος του στην ξηρά!

Νωρίτερα, ένας εκ των τεσσάρων ανδρών ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του και μεταφέρθηκε στην ακτή.

Προηγουμένως, ένας άλλος διασώθηκε, μεταφέρθηκε σε σκάφος του Λιμενικού και του έγινε καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) για να κρατηθεί στη ζωή, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Οι νεκροί είναι Έλληνας και Μολδαβός.

Πρώτος είχε διασωθεί ο Ρουμάνος χειριστής του ελικοπτέρου (φωτογραφίες: ΕΟΔ Σάμου), ο οποίος μεταφέρθηκε ελαφρά τραυματίας στο Νοσοκομείο:

Η ανακοίνωση του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου το πρωί της Πέμπτης για τους τέσσερις επιβαίνοντες στο ελικόπτερο:

Στις 13 Ιουλίου 2022 προσεκομίσθησαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στις 08.40 μμ και 11.30 μμ, δυο εκ των τεσσάρων επιβαινόντων του ελικοπτέρου που συμμετείχε στην κατάσβεση πυρκαγιάς, νοτιοδυτικά της Σάμου, στην θέση ¨Παλαιοχώρι¨, ο αλλοδαπός μηχανικός του ελικοπτέρου και ο πιλότος αντίστοιχα.

Υποβλήθηκαν σε εργαστηριακό και απεικονιστικό έλεγχο και κρίθηκε απαραίτητη η νοσηλεία τους στο Νοσοκομείο Σάμου για περαιτέρω έλεγχο και παρακολούθηση.

Έχουν διαφύγει τον κίνδυνο.

Στις 11.30 μμ μεταφέρθηκαν επίσης οι σοροί των δυο άλλων επιβαινόντων στο ελικόπτερο. Αναμένεται η διενέργεια της νεκροψίας –νεκροτομής.

Το Γενικό Νοσοκομείο Σάμου παραμένει σε ετοιμότητα πάντα για να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε όσους έχουν ανάγκη και από την καταστροφική πυρκαγιά“.

Το ελικόπτερο που κατέπεσε ήταν μισθωμένο από το εξωτερικό, με 4 άτομα προσωπικό. Σε αυτό επέβαιναν ένας Έλληνας (όχι στέλεχος της Πυροσβεστικής, αλλά εκπρόσωπος της εταιρείας που μίσθωνε το ελικόπτερο) ως σύνδεσμος με το τριμελές ξένο πλήρωμα – δύο Μολδαβούς και τον Ρουμάνο.

Ανακοίνωση από τον περιφερειάρχη για το δυστύχημα

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, εξέφρασε “τη βαθιά θλίψη και τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες και τους οικείους των δύο επιβαινόντων στο ελικόπτερο που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, όταν αυτό κατέπεσε στην περιοχή Πλάκα της Σάμου ενώ επιχειρούσε κατάσβεση“.

Στους δύο διασωθέντες του ίδιου τραγικού δυστυχήματος της 13ης Ιουλίου εύχεται “γρήγορη ανάρρωση και καλή δύναμη“.

Σε εξέλιξη έως αργά το βράδυ της Τετάρτης ήταν επί ώρες οι έρευνες στην ευρύτερη περιοχή για τον εντοπισμό των τεσσάρων επιβαινόντων.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν τέσσερα πλωτά κι ένα ναυαγοσωστικό του Λιμενικού, δύο σκάφη Ε.Σ., τρία ιδιωτικά σκάφη, μεταξύ αυτών και το Albatros της ΕΟΔ Σάμου, καθώς και δύο ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας κι ένα του Πολεμικού Ναυτικού.

Οι άνεμοι έπνεαν βορειοδυτικοί 7 μποφόρ.

Δείτε φωτογραφίες του Νίκου Χατζηιακώβου:

Η πρώτη επίσημη ενημέρωση

Με ανακοίνωσή της στις 18:57, η Πυροσβεστική ενημερώνει πως “η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το μεσημέρι σε δασική έκταση στην περιοχή Παλαιοχώρι Σάμου είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Κατά την επιχείρηση αεροπυρόσβεσης, ένα (1) ελικόπτερο τύπου ER-MH4 μισθωμένο από το Πυροσβεστικό Σώμα, με πλήρωμα τεσσάρων (4) ατόμων, εκ των οποίων τρείς (3) αλλοδαποί και ένας (1) ημεδαπός ο οποίος λειτουργούσε ως σύνδεσμος, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή Άγιος Μηνάς, πλησίον της παραλίας Πλάκα, Ν.Δ. της Νήσου Σάμος.

Το ελικόπτερο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Σάμου.

Κατά την εξέλιξη της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης, διεσώθη ένα (1)  μέλος του πληρώματος, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό και των άλλων τριών (3) μελών”.

Το Λιμενικό

Και το Λιμενικό επιβεβαίωσε από νωρίς ότι σώος εντοπίστηκε από ιδιωτικό σκάφος στη θαλάσσια περιοχή Πλάκας ένας από τους τέσσερις επιβαίνοντες. Στη συνέχεια ενημέρωσε και αυτό διαδοχικά για τους άλλους τρεις.

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ:

   

Ενημερωθείτε μέσα από το κανάλι μας στο Viber

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!

Related Articles

error: Content is protected !!