Στην Πλατεία Ειρηνης στο Πυθαγόρειο θα αναβιώσει την Πέμπτη 23 Ιουνίου, στις 20:00, το έθιμο του Κλήδονα με τους αφανούς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πυθαγορείου Σάμου “Ο Λυκούργος”.

Δείτε περισσότερα για το έθιμο, όπως το παρουσιάζουν οι υπεύθυνοι του συλλόγου:

Ανοίγουμε τον Κλήδονα
με τ’ Αι-Γιαννιού τη χάρη
κι όποιος αγάπη έχασε,
να έρθει να την πάρει…

Μετά από 2 χρόνια, αναβιώνουμε ξανά το έθιμο του Κλήδονα και τους αφανούς.

Θα υπάρξει θεατρικό δρώμενο από τα παιδιά του πολιτιστικού Συλλόγου μας με ριζικάρια και σαμιώτικους διαλόγους για να θυμηθούν οι πρεσβύτεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι!

Επίσης θα παρουσιαστούν χοροί από το χορευτικό τμήμα και στο τέλος θα πηδήξουμε πάνω από τις φωτιές.

Φέρτε τα μαγιάτικα στεφάνια σας και ελάτε να θυμηθούμε τα παλιά.

Στοιχεία για το έθιμο

Η λέξη Κλήδονας είναι Ιωνική λέξη και σημαίνει τον ήχο που προαναγγέλλει το μέλλον, σαν ένα είδος προφητείας με λόγια που έχουν προφητική σημασία. Το έθιμο του Κλήδονα, συνδέεται ναι μεν με την αρχαία μαντική κληδόνα αλλά δεν έχει το χαρακτήρα της μαντικής γενικά. Εχει περιοριστεί μόνο σε ερωτικούς χρησμούς. Το έθιμο πραγματοποιείται στις 24 Ιουνίου που συμπίπτει με τη θερινή τροπή του ήλιου, η δύναμη του οποίου φανερώνει κυρίως τα μελλούμενα, σύμφωνα με τις θαμπές μνήμες του παρελθόντος.

Οι ανύπαντρες κοπέλες μαζεύονταν σε ένα από τα σπίτια του χωριού, όπου ανέθεταν σε κάποιο μέλος της συντροφιάς, συνήθως σε μια “Μαρία”, της οποίας και οι δύο γονείς να είναι στη ζωή, να φέρει από το πηγάδι ή την πηγή το “αμίλητο νερό”. Το λέγανε “αμίλητο” γιατί κατά τη μετάβαση των κοριτσιών στη βρύση και κατά την επιστροφή, δεν έπρεπε να μιλήσουν, παρά τα έντονα πειράγματα από τα αγόρια. Αν κάποια υπέκυπτε και μιλούσε, έπρεπε να το χύσει και να πάει να το ξαναγεμίσει.

Ενα παιδί , τον οποίο έπρεπε να λένε Γιάννη, έβγαζε ένα-ένα τα ριζικάρια από τον κλήδονα. Για κάθε ριζικάρι απαγγελλόταν και ένα δίστιχο, το οποίο θεωρείτο ως χρησμός σχετικά με το πρόσωπο στο όνομα του οποίου μελετήθηκε το ριζικάρι που βγήκε (συνήθως τα ποιηματάκια προέρχονταν από το πίσω μέρος των φύλλων του χριστιανικού ημερολόγιου). Το δίστιχο που αντιστοιχούσε στο αντικείμενο της κάθε κοπέλας θεωρείτο ότι προμηνύει το μέλλον της και σχολιαζόταν από τους υπόλοιπους, που πρότειναν τη δική τους ερμηνεία σε σχέση με την ενδιαφερόμενη. Το περιεχόμενο των δίστιχων, περιστρεφόταν σχεδόν πάντοτε στο ζήτημα της τύχης , αν δηλαδή θα παντρευτεί νωρίς , αν την αγαπούν ή την μισούν ή αν την περιπαίζουν κτλ“.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!