fbpx

Θέμα στη Βουλή οι λιμενικές υποδομές του Όρμου Μαραθοκάμπου

Ερώτηση στη Βουλή για τις λιμενικές υποδομές και τις σχετιζόμενες αναπτυξιακές προοπτικές στον Όρμο Μαραθοκάμπου κατέθεσε προς τον υπουργό Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια, και τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, ο βουλευτής Χίου και αναπληρωτής τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Η ερώτηση συνυπογράφεται από τον τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του κόμματος και βουλευτή Δωδεκανήσου, Νεκτάριο Σαντορινιό.

Όπως αναφέρουν οι δύο βουλευτές, η  ερώτηση “εστιάζει στο γεγονός ότι παρότι ο τουριστικός λιμένας και το αλιευτικό καταφύγιο στον Όρμο Μαραθοκάμπου αποτελούν σχετικά πρόσφατά έργα, η αξιοποίηση και λειτουργία τους παραμένει κατώτερη των ονομαστικών δυνατοτήτων τους, αλλά και των στόχων που είχαν τεθεί.

Μεταξύ των ζητημάτων που συνδέονται με αυτήν την προβληματική εικόνα είναι οι μεγάλες καθυστερήσεις στο έργο της επέκτασης του προσήνεμου μόλου του αλιευτικού καταφυγίου, το οποίο θα δημιουργήσει απαραίτητες συνθήκες και για την επέκταση του τουριστικού λιμένα.

Άλλο τέτοιο ζήτημα, το οποίο τίθεται στην ερώτηση, αφορά τη μη μόνιμη λειτουργία ενός Λιμενικού Σταθμού στον Όρμο Μαραθοκάμπου, παρά μόνον κατά το μήνα Αύγουστο.

Αυτή η έλλειψη συνδέεται άμεσα με τη λειτουργία των λιμενικών εγκαταστάσεων στην περιοχή, την σχεδιαζόμενη κατασκευή μικτού καταδυτικού πάρκου στον Όρμο Μαραθοκάμπου, αλλά και το αίτημα κατοίκων και φορέων για προσέγγιση του πλοίου που συνδέει το Πυθαγόρειο με τους Φούρνους, την Ικαρία και τα Δωδεκάνησα.

Οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απευθύνουν συγκεκριμένα ερωτήματα στους Υπουργούς Ναυτιλίας & Νησιωτικής και Τουρισμού για τα ζητήματα αυτά που αφορούν την ορθή λειτουργία δημόσιων υποδομών, την εξυπηρέτηση των κατοίκων και επισκεπτών του Όρμου Μαραθοκάμπου και την ανάπτυξη της ευρύτερης Δυτικής Σάμου“.

Δείτε παρακάτω αναλυτικά την ερώτηση που υποβλήθηκε στην Βουλή:

“ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ. Υπουργούς
– Τουρισμού
– Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

ΘΕΜΑ: Ανάγκη ολοκλήρωσης των λιμενικών έργων και μόνιμης λειτουργίας Λιμενικού Σταθμού στον Όρμο Μαραθοκάμπου στη Σάμο

Ο Όρμος Μαραθοκάμπου αποτελεί ιστορικό λιμάνι της Σάμου με αξιόλογη εμπορική δραστηριότητα και σχέσεις κάθε είδους στο παρελθόν, κυρίως με τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες, αλλά και με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, την Κεντρική Ελλάδα, την Τουρκία και άλλες χώρες της Μεσογείου.

Περίπου προ δεκαετίας ξεκίνησε στην περιοχή η δημιουργία τόσο καταφυγίου τουριστικών σκαφών, όσο και αλιευτικού καταφυγίου.

Παρά την τυπική ολοκλήρωση αυτών των έργων, η αξιοποίηση και λειτουργία τους παραμένει υποτυπώδής ή κατώτερη των ονομαστικών δυνατοτήτων τους, αλλά και των στόχων που είχαν τεθεί.

Μια σημαντική εκκρεμότητα είναι το έργο της επέκτασης του προσήνεμου μόλου του αλιευτικού καταφυγίου, αρχικού προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ, το οποίο θα συντελούσε στην προστασία των λιμενικών υποδομών εν γένει από κάθε ακραία καιρική μεταβολή, καθώς και στη σημαντική αύξηση των θέσεων του τουριστικού λιμένα. Ενώ, όμως, είναι εδώ και καιρό εν εξελίξει η επικαιροποίηση της από μακρού υπάρχουσας σχετικής μελέτης, δεν είναι γνωστό εάν ολοκληρώθηκε ή πότε θα ολοκληρωθεί αυτή, το κατά πόσο έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου καθώς και ο αναμενόμενος χρόνος έναρξης των εργασιών.

Εκκρεμεί επίσης, σύμφωνα με πολίτες και φορείς της τοπικής κοινωνίας, και έτερο λιμενικό έργο, το οποίο αφορά την πλήρη ανάδειξη της προκυμαίας του παλιού λιμανιού του Όρμου Μαραθοκάμπου, το δυτικό της τμήμα της οποίας έχει πληγεί από τις πολυετείς προσαμμώσεις. Επίσης, πρέπει να προγραμματισθούν και να προχωρήσουν ιεραρχημένα και δράσεις στην χερσαία ζώνη λιμένα με ανάδειξη των χώρων εστίασης, ψυχαγωγίας, αθλητισμού, πολιτισμού, υπαίθριων εκθέσεων, parking με την εφαρμογή σχετικής μελέτης.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που συνδέεται με την λειτουργία των λιμενικών εγκαταστάσεων στον Όρμο Μαραθοκάμπου είναι και η ίδρυση και μόνιμη λειτουργία πλήρως στελεχωμένου Λιμενικού Σταθμού. Αυτή τη στιγμή το Λιμενικό Φυλάκιο Μαραθοκάμπου λειτουργεί μόνο κατά το μήνα Αύγουστο και μάλιστα μόνο κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 7:30 και 15:30. Σημειώνεται ότι παρά την προαναφερόμενη προβληματική λειτουργία του τουριστικού λιμένα, η περιοχή προσεγγίζεται συχνά από τουριστικά, κυρίως, σκάφη χωρίς να ελέγχονται όπως επιβάλλεται. Επιπροσθέτως, στην ευρύτερη περιοχή του είναι προγραμματισμένη η μελέτη-κατασκευή μικτού καταδυτικού πάρκου, έργο ενταγμένο στο πρόγραμμα INTERREG Ελλάδας – Κύπρου.

Η ορθή και παραγωγική στήριξη όλων αυτών των λιμενικών υποδομών και θαλάσσιων δραστηριοτήτων, όπως και η ευόδωση του αιτήματος προσέγγισης του πλοίου που συνδέει το Πυθαγόρειο με την Ικαρία και τα Δωδεκάνησα κατά την θερινή περίοδο, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών του Δήμου Δυτικής Σάμου, απαιτεί, την λειτουργία Λιμενικής Αρχής στον Όρμο Μαραθοκάμπου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

– Σε ποιο στάδιο ακριβώς βρίσκεται το έργο επέκτασης του προσήνεμου μόλου του αλιευτικού καταφυγίου του Όρμου Μαραθοκάμπου; Πιο συγκεκριμένα, έχουν επικαιροποιηθεί οι απαιτούμενες μελέτες, έχει ενταχθεί το έργο σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και πότε αναμένεται η ολοκλήρωση των απαιτούμενων εργασιών;

– Έχει ολοκληρωθεί η παράδοση του τουριστικού λιμένα Όρμου Μαραθοκάμπου στο Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σάμου; Είναι ενήμεροι για τους λόγους της υπολειτουργίας και μη αξιοποίησης του τουριστικού λιμένα έως σήμερα;

– Προτίθενται να προβούν στην εκκίνηση άλλων λιμενικών έργων, απαραίτητων για την αποκατάσταση και εν γένει αναβάθμιση της προκυμαίας και της χερσαίας ζώνης στον Όρμο Μαραθοκάμπου;

– Προτίθενται να εντάξουν τον Όρμο Μαραθοκάμπου στο ακτοπλοϊκό δρομολόγιο που συνδέει το Πυθαγόρειο με τους Φούρνους, την Ικαρία και τα Δωδεκάνησα;

– Προτίθενται να προβούν στην ίδρυση Λιμενικού Σταθμού στον Όρμο Μαραθοκάμπου με μόνιμη, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, λειτουργία προκειμένου να διασφαλιστούν, μεταξύ άλλων, ο έλεγχος της ναυσιπλοΐας, των αλιευτικών, τουριστικών και των πάσης φύσεως θαλάσσιων δραστηριοτήτων, η ευταξία στη χερσαία ζώνη και, κυρίως, η προστασία της ανθρώπινης ζωής τόσο των ντόπιων, ψαράδων και μη, όσο και των κάθε είδους επισκεπτών;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Σαντορινιός Νεκτάριος”

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ:

   

Ενημερωθείτε μέσα από το κανάλι μας στο Viber

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!

Related Articles

error: Content is protected !!