Στην πανελλαδική απεργία των εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης συμμετέχει τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου η ΕΛΜΕ Σάμου. Την απεργία στηρίζει το Εργατικό Κέντρο Σάμου και το Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ.

Η τοπική ΕΛΜΕ αναφέρει στην προαναγγελία των κινητοποιήσεων της Δευτέρας τα εξής:

Συνεχίζουμε την απεργία-αποχή από την αξιολόγηση!

Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε το δίκαιο αγώνα μας που παλεύει για :

– τη συνολική ανατροπή του πλαισίου της αξιολόγησης,

– την κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής,
– την διεκδίκηση μαζικών μόνιμων διορισμών και τον διορισμό όλων βτων αναπληρωτών.

Τη Δευτέρα 11 Οκτώβρη τα σχολεία μένουν κλειστά!

ΟΛΟΙ ΑΠΕΡΓΟΙ!

Συμμετέχουμε όλοι, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές στην 24ωρη πανελλαδική απεργία στην Εκπαίδευση

Αμέσως μετά την απεργιακή συγκέντρωση – διαδήλωση στις 13.30 καλείται Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ Σάμου στο αμφιθέατρο του Γυμνασίου Καρλοβάσου για να αποφασίσουμε μαζικά και συλλογικά τα επόμενα βήματα της πάλης μας“.

Σε ανακοίνωσή του για την απεργία της Δευτέρας, το Εργατικό Κέντρο Σάμου αναφέρει:

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου στέκεται στο πλευρό όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας και στον αγώνα που δίνουν για να στηρίξουν το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα των σχολείων, την ασφαλή λειτουργία τους και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας! Απευθύνουμε πλατύ κάλεσμα σε γονείς, εργαζόμενους, τα σωματεία τους και όλο το λαό να στηρίξουν αυτή τη μάχη κόντρα στην κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας που θέλει να μετατρέψει το σχολείο σε πεδίο για business, μαθητές σε πελάτες, να λειτουργήσει με υγειονομικά πρωτόκολλα-λάστιχο, να δέχεται μαθητές να κάνουν μάθημα σε container στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Οι εκπαιδευτικοί και τα συνδικαλιστικά τους όργανα αντιδρούν στο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, που κατηγοριοποιεί τα σχολεία σε σχολεία ελίτ για λίγους κι εκλεκτούς και σχολεία για τη μεγάλη μάζα των εργατικών λαϊκών στρωμάτων, που καλεί τους διευθυντές να γίνουν managers-κυνηγοί χορηγών για χρηματοδότηση και τους εκπαιδευτικούς υποτακτικούς των κερδών και της ανταγωνιστικότητας, αποδεχόμενοι την αντιδραστική αξιολόγηση που προωθούν κυβερνήσεις και ΕΕ.

Ο σπουδαίος αγώνας που δίνουν είναι αγώνας συνολικός για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη μόρφωση για όλα τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών που εν μέσω πανδημίας, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των δασκάλων τους, έμειναν πίσω αφού δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που τα παιδιά καλούνταν να συνδεθούν μέσω τηλεφώνου με τη φωνή του εκπαιδευτικού!!! Και που φέτος έρχονται αντιμέτωποι με τις συγχωνεύσεις τμημάτων αντί της αραίωσής τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τη βελτίωση του παιδαγωγικού έργου.

Για τη Σάμο δε, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα αφού σε μερικά σχολεία η μάθηση γίνεται μέσα σε container λόγω σεισμού ή τα παιδιά διανύουν αποστάσεις πεζά μέσα σε χαλάσματα για να φτάσουν στο σχολείο όπως στον Παγώνδα. Η κατάσταση χειροτερεύει με τη μείωση των ωρών εργασίας για τις σχολικές καθαρίστριες ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο σε περίοδο πανδημίας και με αυξημένα μέτρα προστασίας, ειδικά όταν πχ τουαλέτες και κοινόχρηστοι χώροι, που πρέπει να απολυμαίνονται σε κάθε διάλλειμα, απαιτούν παραπάνω προσωπικό.

Αντί, όμως, το Υπουργείο να σεβαστεί τον καθημερινό αγώνα που δίνει η σχολική και εκπαιδευτική κοινότητα και να υλοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους, απαντά με αγωγή ενάντια στις Ομοσπονδίες των Εκπαιδευτικών που μέσα από συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες, απορρίπτουν τα κυβερνητικά σχέδια για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και της υποβάθμισης της Δημόσιας Παιδείας. Το κλίμα τρομοκράτησης και φίμωσης μάλιστα εντείνεται όταν κλείνει τα μάτια σε φασιστικές-νεοναζιστικές και ακροδεξιές δυνάμεις που μαντρώνονται στα σχολεία και δρουν ανενόχλητες, αναπαράγοντας το Υπουργείο τη θεωρία των δύο άκρων, τσουβαλιάζοντας έτσι τις δίκαιες φωνές οργής και διεκδίκησης με το σκοτάδι του φασιστών-δολοφόνων!

Στο δίκαιο και οργανωμένο αγώνα των εκπαιδευτικών, το Εργατικό Κέντρο Σάμου, δηλώνει την στήριξή του, κάνει και δική του υπόθεση τα δίκαια αιτήματα για να μην εφαρμοστούν οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι που κατηγοριοποιούν τους μαθητές, να μην εμπλέκονται ιδιώτες, επιχειρήσεις και ΜΚΟ στην εκπαιδευτική διαδικασία, να ενισχυθεί άμεσα η κρατική χρηματοδότηση για τα σχολεία μας, να ανεγερθούν νέα σχολικά κτίρια όπου χρειάζεται στις σεισμόπληκτες περιοχές, να καταργηθεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και η Τράπεζα θεμάτων, να καταργηθεί ο νόμος Χατζηδάκη για τα εργασιακά που βάζει στο γύψο σωματεία και εργαζομένους.

Διεκδικούμε το σχολείο που θα μορφώνει τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, την ολόπλευρη μόρφωση, το δημόσιο και δωρεάν σχολείο! Υγεία και ζωή με δικαιώματα!

Τέλος, το Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ αναφέρει για την απεργία της Δευτέρας:

Η Ε.Γ. του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Σάμου χαιρετίζει τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς που αντιδρούν στην επίθεση που χτυπά εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα στα σχολεία. Που, χωρίς φόβο, δίνουν τη μάχη απέναντι σε κυβερνητικές απειλές, αυταρχισμό και καταστολή. Δηλώνουμε τη στήριξή μας και καλούμε σε συμμετοχή στην 24ωρη Πανεκπαιδευτική Απεργία και στη συγκέντρωση στις 11 Οκτώβρη. Εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς, φοιτητές, να μη λείψει κανείς! Καλούμε τα σωματεία των εκπαιδευτικών να πάρουν αποφάσεις για την οργάνωση και επιτυχία της απεργίας και με Γ.Σ. να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα της δράσης τους.

Η αγωγή του Υπουργείου Παιδείας ενάντια στην Απεργία-Αποχή των Ομοσπονδιών των εκπαιδευτικών, ασχέτως απόφασης, είναι ήττα της κυβέρνησης και νίκη της ανυποχώρητης στάσης των χιλιάδων εκπαιδευτικών. Ζητούμενο αποτελεί η διατήρηση της μαζικότητας του αγώνα μέχρι την τελική νίκη! Τόσο η προσφυγή, όσο κι η απόφαση του Δικαστηρίου βασίζονται στον αντεργατικό, απεργοκτόνο νόμο Χατζηδάκη, που θέλει τα σωματεία ουσιαστικά ανύπαρκτα και τους εργαζόμενους να μη σηκώνουν κεφάλι. Ο αυταρχισμός, μάλιστα, του ΥΠΑΙΘ δεν έχει πάτο, καθώς την Πέμπτη 7/10 κατέθεσε έφεση – πρόκληση για να εφαρμοστεί άμεσα η απόφαση που κρίνει παράνομη την απεργία – αποχή και εκδικάζεται τη μέρα που ο κλάδος απεργεί!

Με την περιβόητη “αξιολόγηση”, η κυβέρνηση λέει ότι στοχεύει στην… αναβάμιση του σχολείου. Όμως ένα είναι σίγουρο: Καμία αναβάθμιση δε θα έρθει, αντίθετα θα έρθει μεγαλύτερη υποβάθμιση των σχολείων και κατηγοριοποίησή τους, ώστε η μεγάλη πλειοψηφία των μαθητών να αποτελέσουν φτηνή εργατική δύναμη, κατ’ εντολή των επιχειρηματικών ομίλων.

Αναβάθμιση, όμως, σημαίνει σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές, πλήρης υλικοτεχνικός εξοπλισμός, επιστημονικό περιεχόμενο μαθημάτων κι όχι σκόρπιες δεξιότητες, σύγχρονη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών με ευθύνη του κράτους, ενιαίο αναλυτικό πρόγραμμα στα σχολεία για όλα τα παιδιά. Επίσης, εκπαιδευτικούς και ειδικό προσωπικό με μόνιμη, σταθερή δουλειά και σ’ όλα τα σχολεία κ.α.. Τι απ’ όλα αυτά έκανε αυτή αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις;;

Επίσης, ενώ η πανδημία θερίζει, η κυβέρνηση έβγαλε πρωτόκολλα υπερμετάδοσης του κορονοϊού μέσα στα σχολεία, αντί να αραιώσει τους μαθητές στα τμήματα, να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας με κλιμάκια ΕΟΔΥ σε συγκροτήματα σχολείων, να πραγματοποιεί δωρεάν και επαναλαμβανόμενα test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Ούτε ένα μέτρο δεν πήραν για την κάλυψη των μαθησιακών κενών που άφησε η τηλεκπαίδευση, σα να μην έγινε ποτέ τίποτα. Οι ευθύνες της κυβέρνησης δεν κρύβονται!

Στις δίκαιες διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών, απαντούν με ξύλο και χημικά! Χτυπούν με τα ΜΑΤ απροκάλυπτα εκπαιδευτικούς στην Αθήνα, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ κάνουν πλάτες στους φασίστες μέσα στα σχολεία, όπως έγινε στη Σταυρούπουλη Θεσσαλονίκης!

Μαζικά και οργανωμένα με τα σωματεία μας απαιτούμε:

Κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου για τη λεγόμενη αξιολόγηση των σχολείων και των εκπαιδευτικών.

Να καταργηθεί – να μην εφαρμοστεί συνολικά ο νόμος 4823/21 (Κεραμέως).

Καμία εμπλοκή ιδιωτικών φορέων, επιχειρήσεων και ΜΚΟ στην εκπαιδευτική διαδικασία και τη λειτουργία των σχολείων.

Αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση για κάλυψη όλων των αναγκών των σχολείων.

Να καταργηθεί, να μην εφαρμοστεί ο νόμος 4808/21 (Χατζηδάκη) για τα εργασιακά.

Δυναμώνουμε τον αγώνα για μόρφωση, υγεία, ζωή με δικαιώματα!

 

 

Tα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar της Aegean!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!