Σε Σάμο, Ικαρία και Φούρνους η παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται φέτος να “είναι καλύτερη από πέρυσι, γιατί πέρυσι υπήρξε ζήτημα με τον καύσωνα που έκαψε τα άνθη“, σχολίασε στην ειδική σε αγροτικά θέματα ιστοσελίδα “Ύπαιθρος Χώρα” ο Γιώργος Κατσικογιάννης, διευθυντής Δακοκτονίας στη ΔΑΟΚ Σάμου.

Δεν ξέρουμε από εδώ και πέρα αν θα έχουμε καρπόπτωση” συμπλήρωσε, καθώς συνεχίζουν οι ξηροθερμικές συνθήκες.

Εκτιμήσεις 2021-2022: Πάνω από 15% η μείωση της εθνικής παραγωγής ελαιολάδου

Λίγες περιοχές φέτος αναμένουν μεγαλύτερες των περσινών ποσότητες ελαιολάδου, ακόμη και αν λόγω της παρενιαυτοφορίας ήλπιζαν σε κάτι καλύτερο. Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν, κυρίως κατά την ανθοφορία και την καρπόδεση, επηρέασαν τα δέντρα, ενώ ο παρατεταμένος καύσωνας του καλοκαιριού αφυδάτωσε τους κατά τα άλλα ποιοτικούς καρπούς, ελλείψει δάκου.

Παράλληλα, δυσκόλεψαν και τις εκτιμήσεις, που σε πολλές περιπτώσεις διατυπώνονται με επιφύλαξη. Για τους περισσότερους το επόμενο διάστημα κρίνεται καθοριστικό για τις φετινές ποσότητες και την ποιότητα του ελαιολάδου, με τα δέντρα να χρειάζονται ποτιστική βροχή, αλλά και συνθήκες που να μην επιτρέψουν όψιμες δακοπροσβολές.

Πηγή: Ρεπορτάζ των: Μαρία Αντωνίου, Μαρία Αμπατζή, Γιώργος Αργυρίου, Γιώργος Ρούστας, Γιάννης Σάρρος, Νικολέτα Τζώρτζη, Αφροδίτη Χρυσοχόου στην ιστοσελίδα “Ύπαιθρος χώρα”

 

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!