Φωτογραφία του Μανώλη Marg

Επιτρέπεται και πάλι, έπειτα από περίπου 1,5 χρόνο, ο κατάπλους ιδιωτικών σκαφών αναψυχής από την Τουρκία στο Βαθύ, στο Πυθαγόρειο Σάμου, και άλλα λιμάνια του ανατολικού Αιγαίου, κάτι το οποίο αναμένεται να τονώσει τον τουρισμό, την εστίαση και γενικότερα την οικονομία της Σάμου και των άλλων νησιών.

Συγκεκριμένα δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 3712/Β/11-08-2021 (παρατίθεται παρακάτω) η Κοινή Υπουργική Απόφαση με τίτλο: «Προϋποθέσεις εισόδου στη Χώρα προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19».

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ΦΕΚ, ο κατάπλους στην ελληνική Επικράτεια πλοίων αναψυχής, ανεξαρτήτως σημαίας, που προέρχονται από την Τουρκία, επιτρέπεται εφόσον οι επιβαίνοντες έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό ή έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR για κορωνοϊό COVID-19, που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν την άφιξή τους στον πρώτο ελληνικό λιμένα κατάπλου είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την άφιξή τους στον πρώτο ελληνικό λιμένα κατάπλου ή φέρουν πιστοποιητικό νόσησης κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR ή κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test).

Το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν. Εναλλακτικά μπορούν να φέρουν Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19. Τα ανωτέρω αποδεικνύονται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ. 2 του άρθρου τρίτου. Ο κατάπλους του πλοίου και η αποβίβαση των επιβαινόντων επιτρέπεται εφόσον όλοι ανεξαιρέτως οι τελευταίοι φέρουν τα ανωτέρω έγγραφα.

β) Για τα πλοία της περ. α), ο πρώτος κατάπλους στην ελληνική Επικράτεια επιτρέπεται αποκλειστικά στους λιμένες Καβάλας, Μυτιλήνης, Χίου, Βαθέος και Πυθαγορείου Σάμου, Μύρινας Λήμνου, Αγίας Μαρίνας Λέρου, Σύμης, Καλύμνου, Σκάλας Πάτμου, καθώς και στους τουριστικούς λιμένες Κω και Ρόδου.

γ) Τουλάχιστον έξι (6) ώρες πριν τον κατάπλου των πλοίων στον πρώτο ελληνικό λιμένα, οι πλοίαρχοι/κυβερνήτες ενημερώνουν την αρμόδια Λιμενική Αρχή, με κάθε πρόσφορο μέσο, σχετικά με τα στοιχεία που αφορούν στον εμβολιασμό ή στο αρνητικό αποτέλεσμα κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τις μεθόδους PCR και rapid test ή στο πιστοποιητικό νόσησης των επιβαινόντων στο πλοίο.

δ) Τα αναγκαία έγγραφα εισόδου ταξιδιωτών στη Χώρα της περ. α) επιδεικνύονται από τους επιβαίνοντες των πλοίων σε προσωπικό των οικείων φορέων διαχείρισης και εκμετάλλευσης λιμένων που έχει ειδικά ορισθεί για τον σκοπό αυτό και το οποίο, εφόσον απαιτείται, συνεπικουρείται από προσωπικό της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής.

ε) Στα πρόσωπα που παραβιάζουν τις διατάξεις της παρούσας, και χωρίς να θίγονται οι προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις, επιβάλλεται για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής, διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ.

* Δείτε το ΦΕΚ 3712/Β/11-08-2021 με την Κοινή Υπουργική Απόφαση με τίτλο: “Προϋποθέσεις εισόδου στη Χώρα προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19”.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!