Η δομή της Μαλακάσας που εκκενώθηκε λόγω των πυρκαγιών στην Αττική. Φωτογραφία αρχείου.

Στην άμεση ενεργοποίηση – από την πρώτη στιγμή εμφάνισης των πύρινων μετώπων στην Αττική και την υπόλοιπη χώρα – του σχεδίου “ΑΓΝΟΔΙΚΗ” προχώρησε, κατόπιν συνεννόησης με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Επιπλέον, με απόφαση του γενικού γραμματέα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, οι δομές φιλοξενίας της Νοτίου Ελλάδας, αλλά και τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Ανατολικού Αιγαίου, βρίσκονται σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας, έχοντας προετοιμαστεί καταλλήλως για δυνητικά σενάρια προληπτικής απομάκρυνσης του πληθυσμού.

Συγκεκριμένα, η χθεσινοβραδινή εκκένωση της δομής φιλοξενίας της Μαλακάσας αποτέλεσε την πρώτη περίπτωση αναγκαίας εφαρμογής των παραμέτρων του σχεδίου. Η επιχείρηση μετακίνησης του συνόλου των διαμενόντων από τη δομή φιλοξενίας της Μαλακάσας σε αυτή της Ριτσώνας ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες. Στην ασφαλή μεταφορά των διαμενόντων, καθώς και στην τοποθέτηση των ευπαθών ομάδων σε ειδικές θέσεις φιλοξενίας συνέδραμε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για τα ασυνόδευτα ανήλικα από τη δομή Μαλακάσας. Χθες, κατέλυσαν σε ειδικά διαμορφωμένη περιοχή (safe zone) της δομής της Ριτσώνας, ενώ αναμένεται σήμερα να μεταφερθούν, με μέριμνα της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων σε άλλες προσωρινές δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων.

Παράλληλα, έχουν ήδη ενημερωθεί όλες οι δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων που λειτουργούν στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί από την Πολιτική Προστασία ως “κατηγορίας κινδύνου 5” για τα προληπτικά μέτρα που θα πρέπει να τηρούν και τα βήματα που θα ακολουθήσουν σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη εκκένωσης.

Ο ΕΟΔΥ, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, συνέβαλαν στην ενίσχυση με επιπλέον ιατρικό προσωπικό της δομής της Ριτσώνας για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μερίμνησε για τη μεταφορά επαρκών ποσοτήτων πόσιμου νερού στη δομή. Ο διαμοιρασμός φιαλών νερού, καθώς και των συσσιτίων, μασκών προστασίας μίας χρήσης και ειδών υγιεινής που παρέχονται από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, στους εκτάκτως φιλοξενουμένους πραγματοποιείται, με τη βοήθεια του προσωπικού του ΔΟΜ. Τέλος, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει μεταφέρει στη δομή της Ριτσώνας χημικές τουαλέτες, αλλά και επαρκείς υπνόσακους (sleeping bags).

Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, οι έκτακτες συνθήκες αντιμετωπίζονται μέσω της συντεταγμένης προσπάθειας των Υπηρεσιών Υποδοχής και Ταυτοποίησης, αλλά και της συνεργασίας με συναρμόδια υπουργεία, φορείς της τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και της Κοινωνίας των Πολιτών.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!