Για ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟ κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς στη Σάμο και την Κυριακή 8 Αυγούστου προειδοποιεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ήδη με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου μέχρι τη Δευτέρα 9 Αυγούστου απαγορεύεται σε ολόκληρη τη χώρα η μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η ΓΓΠΠ, στην κατηγορία κινδύνου 4 θα είναι την Κυριακή 8/8 οι εξής περιοχές:

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας, ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου)

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Βοιωτίας)

Περιφέρεια Αττικής

Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Λασιθίου)

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου, ΠΕ Καρπάθου, ΠΕ Κω, ΠΕ Καλύμνου)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΤΟ) του δήμου Αν. Σάμου.

Εκεί αποφασίστηκαν τα εξής:

1. Πλήρης ενεργοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου με τη συνέργεια όλων των κρατικών, αυτοδιοικητικών και εθελοντικών φορέων υπό το συντονισμό της ΠΥ Σάμου.

2. Ένταση στη φύλαξη και την εποπτεία των δασικών περιοχών.

3. Πλήρης διάθεση των ανθρώπινων και υλικών πόρων του δήμου.

4. Συγκέντρωση και διάθεση βοήθειας των πυροπλήκτων υπό το συντονισμό της ΚΕΔΕ.

5. Εάν απαιτηθεί από τις καταστάσεις, διάθεση πυροσβεστικών οχημάτων και ανθρώπινου δυναμικού σε κοντινά μας νησιά υπό το συντονισμό της Π.Π.

Και το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Σάμου ενημερώνει τους κατοίκους και τους επισκέπτες των νησιών μας ότι με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου μέχρι τη Δευτέρα 9 Αυγούστου, απαγορεύεται σε ολόκληρη τη χώρα η μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση. Οι παραβάτες της απαγόρευσης διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα µε το άρθρο 458 του Ποινικού Κώδικα.

Επίσης παρακαλεί για την συμμόρφωση όλων των πολιτών με την διακοπή οποιασδήποτε δραστηριότητας για τις επόμενες ημέρες, σε όλα τα δάση, άλση και περιοχές Natura του Νομού Σάμου, λόγω του αυξημένου  κινδύνου πυρκαγιάς.

Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας συνιστά ακόμη στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών.

Έκκληση και της αστυνομίας για αποφυγή μετακινήσεων στα δάση

Στο πλαίσιο λήψης εκτάκτων μέτρων για την αντιμετώπιση του κινδύνου πυρκαγιών, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου παρακαλεί τους πολίτες των νησιών του Βορείου Αιγαίου να αποφεύγουν κάθε μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε:

(α) περιοχές NATURA

(β) δάση

(γ) εθνικούς δρυμούς

(δ) αισθητικά δάση και

(ε) άλση εντός οικιστικών ιστών.

Η αποφυγή μετακινήσεων ισχύει έως τις 06:00 π.μ. της Δευτέρας 9 Αυγούστου.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!