“Από τα χαράματα σήμερα μεγάλα τουρκικά αλιευτικά σκάφη (μηχανότρατες) σε ομάδες 2-3 σκαφών, ψαρεύουν προκλητικά, παράνομα και ιδιαίτερα καταστροφικά, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, ακόμα και σε αποστάσεις μόλις 100-200 μέτρων από τις ακτές της Σάμου και των Φούρνων” καταγγέλλει το Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος”.

Όπως σημειώνει, “αν και δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται αυτή η θερινή επέλαση των τουρκικών μηχανοτρατών στο ανατολικό Αιγαίο, σήμερα παρατηρούμε μία «αναβαθμισμένη» ένταση, καθώς τα συγκεκριμένα αλιευτικά ψαρεύουν ακόμα και σε ρηχά νερά με λιγότερο από 30 μέτρα βάθος και με κλειστό το σύστημα αυτόματου εντοπισμού AIS.

Το σκάφος «Ναυτίλος» του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» βρίσκεται στην περιοχή από νωρίς το πρωί σήμερα και παρόλο που έχει ενημερώσει τις λιμενικές αρχές, έως και αυτή τη στιγμή οι τουρκικές μηχανότρατες συνεχίζουν να ψαρεύουν ανενόχλητες. Καταστρέφουν, ουσιαστικά ξεριζώνοντας, ιδιαίτερα παραγωγικά προστατευόμενα θαλάσσια οικοσυστήματα και παραβιάζουν καταφανώς τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Να τονίσουμε ότι οι μηχανότρατες είναι αλιευτικά σκάφη βιομηχανικής κλίμακας. Καθώς ψαρεύουν, σέρνουν στον πυθμένα της θάλασσας ένα μεγάλο σάκο που παραμένει ανοιχτός με 2 μεγάλες σιδερένιες «πόρτες», η κάθε μία εκ των οποίων ζυγίζει περίπου έναν τόνο. Οι πόρτες, ο σάκος και οι βαριές αλυσίδες που σύρονται στον βυθό παρασύρουν, αδιακρίτως, τα πάντα σε κάθε πέρασμά τους.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε περιοχές με μικρό βάθος όπου σύμφωνα με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία απαγορεύεται η αλιεία από τις ελληνικές μηχανότρατες. Επιπλέον, πρέπει να τονιστεί ότι αυτή τη χρονική περίοδο απαγορεύεται στις ελληνικές μηχανότρατες να αλιεύουν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Είναι αδιανόητο ότι ως χώρα δείχνουμε τέτοια αδυναμία σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα” τονίζει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος”, Θοδωρής Τσιμπίδης.

Φωτογραφίες: “Αρχιπέλαγος”

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!