fbpx

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Η επίσκεψη της Γιάννας Αγγελοπούλου στη Σάμο

Τη Σάμο επισκέφθηκε την Τρίτη η πρόεδρος της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, στο πλαίσιο των δράσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχε ο καθηγητής και μέλος της Ολομέλειας της Επιτροπής, Nίκος Κανελλόπουλος.

Σε δηλώσεις της, τόνισε “τη μακραίωνη ιστορία της Σάμου την αποδεικνύουν και την αναδεικνύουν με τον πιο περίτρανο τρόπο οι άνθρωποι του σήμερα. Είναι παγκοσμίως γνωστή η βοήθεια που έδωσαν σε όσους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τους τόπους τους εξαιτίας γεωπολιτικών συμφερόντων και να αναζητήσουν αλλού καταφύγιο”.

Υπογράμμισε δε “τον σημαντικό ρόλο του δημάρχου Ανατολικής Σάμου, Γιώργου Στάντζου, του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου, αλλά και άλλων εθελοντικών οργανώσεων που αναλαμβάνουν δράση σε κάθε φυσική καταστροφή ή ανθρώπινη ανάγκη”.

Πιο αναλυτικά, η κ. Αγγελοπούλου αρχικά επισκέφθηκε ένα εμβληματικό τοπόσημο του νησιού, τον Πύργο του Λυκούργου Λογοθέτη, ο οποίος ανακαινίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα από τον Λυκούργο Λογοθέτη, ηγέτη των επαναστατών Σαμίων κατά των Οθωμανών και στέγαζε την έδρα των επιχειρήσεών τους. Επισκέφθηκε και τον διπλανό Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Στη συνέχεια, ξεναγήθηκε στο Ευπαλίνειο Όρυγμα, το οποίο δημιουργήθηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. κι εξακολουθεί, ακόμη και σήμερα, να προκαλεί τον διεθνή θαυμασμό, τόσο για το σχεδιασμό του, όσο και για την αρτιότητα της εκτέλεσης του έργου.

Σειρά είχε η Ιερά Μητρόπολη Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών, όπου συναντήθηκε με τον μητροπολίτη κ. Ευσέβιο.

Στη συνάντηση παραβρέθηκε, μετά από πρόσκληση του μητροπολίτη, και ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τη διοργάνωση των Επιστημονικών Συνεδρίων του 1821, καθηγητής Μανόλης Βαρβούνης, κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ.

Η κ. Αγγελοπούλου   εξέφρασε τον ιδιαίτερο σεβασμό της για το σπουδαίο κοινωνικό έργο που ασκεί η τοπική Εκκλησία και ο Σεβασμιώτατος, σε κάθε δύσκολη στιγμή του νησιού.

Συζητήθηκε ο κομβικός ρόλος που διαδραμάτισε ο κλήρος κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, αλλά και στα 200 χρόνια της σύγχρονης Ελλάδας, το σκεπτικό των εκδηλώσεων που ετοίμασε και παρουσάζει η Εκκλησία της Ελλάδος για το επετειακό έτος 2021, καθώς και οι εκδηλώσεις που ετοιμάζει ειδικότερα η Ιερά Μητρόπολη Σάμου για την επέτειο, μεταξύ αυτών, μια επιστημονική ημερίδα για την Επανάσταση της Σάμου στις 4 Αυγούστου στο Πυθαγόρειο, στο προαύλιο του ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, καθώς και η παρουσίαση του έργου του Σαμίου ποιητή Γεώργιου Κλεάνθη στη γενέτειρά του, στο Καρλόβασι της Σάμου, στις 7 Αυγούστου, στο προαύλιο της Πορφυριάδος Σχολής, με αφορμή την έκδοση των νέων ευρημάτων του έργου του, που απόκεινται στο Αρχείο του Λογοθέτη Λυκούργου που διασώθηκε από τον καθηγητή κι ακαδημαϊκό Μιχ. Β. Σακελλαρίου, από τον καθηγητή Μαν. Βαρβούνη.

Ο Σεβασμιώτατος ενημέρωσε την κ. Αγγελοπούλου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ιερά Μητρόπολη Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών, ιδίως από τις ζημιές που επέφερε στους ναούς του νησιού ο σεισμός της 30ής Οκτωβρίου. Τέλος, προσέφερε στην κ. Αγγελοπούλου την έκδοση των ποιημάτων του Γεωργίου Κλεάνθη και λεύκωμα για τις Ιερές Μονές,τους ναούς και την εκκλησιαστική παράδοση της Σάμου.

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” έγινε δεκτή και στο δημαρχείο της Ανατολικής Σάμου, όπου, παρουσία και του δημάρχου Δυτικής Σάμου, Αλέξανδρου Λυμπέρη, και του αντιπεριφερειάρχη, Βασίλη Πανουράκη, συζητήθηκαν οι δράσεις που σχεδιάζονται για την επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση, αλλά και για το μέλλον και τις προοπτικές ανάπτυξης του τόπου.

“Η Σάμος είναι το νησί της οικολογίας, του εθελοντισμού, των επιστημόνων, σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης” επισήμανε ο Γιώργος Στάντζος. “Στον ναυτικό αγώνα δεν ήταν μόνο η Ύδρα, οι Σπέτσες και τα Ψαρά, ήταν και η Σάμος” τόνισε ο Αλέξανδρος Λυμπέρης.

Ο δήμος Ανατολικής Σάμου έχει καταθέσει πρόταση που αφορά στην ανάδειξη και προβολή της Ναυμαχίας της Μυκάλης, μέσω τρισδιάστατης απεικόνισής της και προβολή της σε υδάτινο περιβάλλον αλλά και την ψηφιακή ξενάγηση επαυξημένης πραγματικότητας στην ιστορική περιοχή της Μυκάλης το 1824. Επίσης, ο Δήμος Δυτικής Σάμου πραγματοποιεί, υπό την Αιγίδα της Επιτροπής, σειρά επετειακών εκδηλώσεων – ανάμεσά τους και την αναπαράσταση του εθίμου των οβίδων -, ενώ η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει καταθέσει πρόταση, με την υποστήριξη της Επιτροπής, στο Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” η οποία έχει ήδη λάβει απόφαση ένταξης. Αφορά στην ψηφιακή προβολή του πολιτιστικού πλούτου του Βορείου Αιγαίου με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής με έμφαση στα ιστορικά γεγονότα κατά την Επανάσταση του 1821, την οριστική απελευθέρωση το 1912, τα χρόνια των μεγάλων πολέμων και του μεσοπολέμου μέχρι και το σήμερα.

“Εσείς είστε οι πρωταγωνιστές της επετείου”

“Η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» αποφάσισε να ζητήσει από την ελληνική κοινωνία να υποβάλει προτάσεις για το πώς θέλει να εορταστεί αυτή η συμβολική χρονιά. Για το πώς, δηλαδή, θέλει να τιμήσει την Επανάσταση, την ιστορία αυτών των 200 ετών, τα πρόσωπα που τη σημάδεψαν, αλλά και πώς, όλοι μαζί, θα ανοίξουμε ένα παράθυρο στο μέλλον” ανέφερε από η κ. Αγγελοπούλου και συμπλήρωσε: “Όλοι εσείς εδώ είστε οι πρωταγωνιστές της επετείου. Γιατί, μέσα από τις συνεργασίες που έχετε κάνει, αναδύεται ένα νέο μοντέλο δουλειάς. Θεσμικοί, κοινωνικοί, παραγωγικοί, πολιτιστικοί φορείς εργάζονται μαζί για να προβάλουν τα καλύτερα στοιχεία του τόπου τους και να τα αναδείξουν. Δεν έχουμε μόνο βαθιές ιστορικές καταβολές. Έχουμε πάθος και δημιουργικότητα για το σήμερα και το αύριο και με αυτό τον τρόπο θα συνεχίσουμε στον τρίτο αιώνα της σύγχρονης ιστορίας μας”.

Στη συνέχεια, στον “Ηγεμονικό Κήπο”, απέναντι από το δημαρχείο Ανατολικής Σάμου, τα μέλη της αντιπροσωπείας της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με θεσμικούς εκπροσώπους, εκπροσώπους παραγωγικών και κοινωνικών φορέων, ξενοδόχους και ανθρώπους της επιστήμης και του πολιτισμού. “Αυτές οι συνεργασίες και οι συνέργειες που κάνετε για να αναδείξετε τα πλεονεκτήματα του τόπου σας, για να προωθήσετε τα προϊόντα του, όπως το κρασί, ή για να υλοποιήσετε επετειακές δράσεις, διαμορφώνουν ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης. Έχετε συνειδητοποιήσει ότι σε έναν ανταγωνιστικό κόσμο πρέπει όλοι οι δημιουργικοί πυρήνες να συνεργάζονται για το καλό και την πρόοδο της κάθε περιοχής. Και αυτό ακριβώς φιλοδοξούμε και εμείς να προβάλουμε ως μια άυλη κληρονομιά της επετείου” είπε η κ. Αγγελοπούλου, απευθυνόμενη στους εκπροσώπους των φορέων, ενώ στη συνέχει, αναφέρθηκε και στην υλική κληρονομία που θα αφήσουν οι επετειακές δράσεις. “Εμείς θέλαμε να γίνουν δράσεις που θα μείνουν την επόμενη μέρα στον τόπο, θα μιλούν για το μέλλον της κάθε περιοχής, που θα αφήσουν μια παρακαταθήκη για το αύριο” είπε. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, ζητήματα που αφορούσαν τις δυνατότητες και την περαιτέρω επένδυση σε μορφές εναλλακτικού τουρισμού, την ανάγκη συνδυασμού της αναπτυξιακής δυναμικής με την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη σημασία της λαϊκής παράδοσης και του λαϊκού πολιτισμού.

Αργότερα, η Γιάννα Αγγελοπούλου έφθασε και στον χώρο μπροστά από την αποθήκη-πάρκινγκ του σκάφους του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου, όπου είχε συνάντηση με τον σύλλογο, το Λιμενικό Σώμα και τοπικούς συλλόγους εθελοντών πυροσβεστών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι ένα από τα βασικά διδάγματα που μας έχει αφήσει ως παρακαταθήκη η μελέτη της Ιστορίας μας είναι η σημασία των αξιών της αλληλοβοήθειας και της συνδρομής προς τον αδύναμο συνάνθρωπό μας.

“Είστε ένα παράδειγμα για όλους. Θυσιάζετε κάτι από τον εαυτό σας για να κάνετε αυτό που κάνετε. Για αυτό και είστε η ενσάρκωση ακριβώς αυτών των αξιών” τόνισε η Γιάννα Αγγελοπούλου, στη συνάντησή της με τους αυτοδύτες, που πρωταγωνιστούν στις θαλάσσιες διασώσεις. Παρόντες ήταν και εθελοντές δασοπυροσβέστες, με την πρόεδρο της Επιτροπής να μιλά για “τρόπο ζωής”, ενώ στελέχη του Λιμενικού Σώματος τη διαβεβαίωσαν πως θα είναι μέρα και νύχτα στο καθήκον, με πρώτιστο μέλημα την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Η περιοδεία της προέδρου της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” έκλεισε στο Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ, όπου επίσης ξεναγήθηκε.

Ο ΕΟΣ Σάμου αναφέρει τη σελίδα του στο facebook για την επίσκεψη της Γιάννας Αγγελοπούλου:

Ένας Συνεταιρισμός που τιμά την ιστορία του, το ηρωικό νησί της Σάμου και τους ανθρώπους του, που καλλιεργούν τις μαγευτικές ορεινές πεζούλες με το ολόγευστο μοσχάτο σταφύλι…

Ένας Συνεταιρισμός που πρωτοπορεί και καινοτομεί, σεβόμενος όμως την παράδοση!

Συγχαρητήρια στους Σαμιώτες, συγχαρητήρια στον 90χρονο ΕΟΣ Σάμου που δεν ακολουθεί τις εξελίξεις αλλά τις δημιουργεί, με συνοδοιπόρους του την Αυτοδιοίκηση και την κοινωνία του πανέμορφου νησιού σας…” δήλωσε εμφανώς εντυπωσιασμένη η Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, κατά την επίσκεψή της στο Μουσείο Οίνου.

Η πρόεδρος της επιτροπής “Ελλάδα 2021” με το επιτελείο της, μαζί με τον Περιφερειάρχη Σάμου Β. Πανουράκη, το Δήμαρχο Γ. Στάντζο και αντιπροσωπεία αιρετών από το Δήμο Ανατολικής Σάμου, γεύτηκαν με ενθουσιώδη σχόλια τα πολυβραβευμένα κρασιά του Συνεταιρισμού.

Δοκίμασαν επίσης τη νέα σειρά “Άθικτων Οίνων” καθώς και τα Kosher/Mevushal κρασιά, συνοδεία παραδοσιακών εδεσμάτων που προετοίμασε ειδικά για την επίσκεψη αυτή ο ex. chef Ευάγγελος Μπιλιμπάς.

Την κα Αγγελοπούλου υποδέχτηκαν στο Μουσείο Οίνου ο αντιπρόεδρος Γ. Κιουλάφας και μέλη του Δ.Σ, ο Γεν. Διευθυντής Ηλ. Καριώτογλου και ο Εμπορικός Δ/ντης Τίτος Φραντζής, της προσφέρθηκαν δε συλλεκτικές φιάλες οίνων και ντοκουμενταρισμένο έγγραφο του 1824 που πιστοποιεί τη συμμετοχή των Σαμίων με έμψυχο υλικό και φορτώματα μοσχάτου κρασιού στον στόλο της Ελληνικής Επανάστασης“.

“Η Ελλάδα οφείλει να αδράξει το πεπρωμένο της. Να παρουσιάσουμε αυτό που είμαστε, μια χώρα δημοκρατική, φιλελεύθερη, όπου υπάρχουν νόμοι και ισχυροί θεσμοί. Με μια ιστορία για την οποία είμαστε πολύ υπερήφανοι. Αυτό το παρελθόν μας κάνει να είμαστε πολύ σίγουροι για το μέλλον” είπε επίσης η κ. Αγγελοπούλου, σύμφωνα με τους ανθρώπους του ΕΟΣ, που “ανέβασαν” και τα σχετικά στιγμιότυπα (φωτογραφίες: Τίτος Φραντζής):

Δείτε κι άλλες φωτογραφίες του ΕΟΣ Σάμου από την επίσκεψη της Γιάννας Αγγελοπούλου στο Μουσείο Οίνου:

Οι εντυπώσεις

Οι εντυπώσεις-αποτίμηση της επίσκεψης της κ. Αγγελοπούλου στη Σάμο ουσιαστικά αποτυπώνονται σε κείμενο που “ανέβηκε” νωρίτερα στο επίσημο προφίλ Greece 2021, το οποίο έχει ως εξής:

“Η Σάμος έχει πλούσια ιστορία που ξεκινά από τα χρόνια της αρχαιότητας. Γενέτειρα του σπουδαίου μαθηματικού Πυθαγόρα, μέλος της Ιωνικής Δωδεκάπολης, ο τόπος του Ηραίου και το Ευπαλίνειου Ορύγματος.

Οι Σαμιώτες ρίχτηκαν με ορμή στην Επανάσταση. Το 1821, ο οπλαρχηγός Κωνσταντής Λαχανάς ύψωσε στο Βαθύ τη σημαία που έφερε ως σύμβολο την γλαύκα και τις λέξεις

«Ελευθερία ή θάνατος». Με επικεφαλής τον Λυκούργο Λογοθέτη, επιτεύχθηκαν σπουδαίες νίκες, όπως αυτή στη ναυμαχία της Μυκάλης το 1824, όπου οι στόλοι της Ύδρας και των Σπετσών, με την υποστήριξη των Σαμίων που είχαν οχυρωθεί στον Πύργο του Λογοθέτη, απέκρουσαν τον Οθωμανικό στόλο.

Σήμερα, στον ιστορικό αυτό Πύργο στεγάζεται το Μουσείο που περιλαμβάνει αρχαιολογικά ευρήματα από τις ανασκαφές που έχουν πραγματοποιηθεί στο Κάστρο και σε άλλες βυζαντινές θέσεις και μνημεία του Πυθαγορείου.

Το Ευπαλίνειο Όρυγμα, είναι ένα αξεπέραστο θαύμα της μηχανικής και της τοπογραφίας που δημιουργήθηκε πριν από 26 αιώνες με μοναδικά εργαλεία τα μαθηματικά και τη δημιουργικότητα. Αυτή η υπόγεια σήραγγα των 1.036 μέτρων περιλαμβάνεται στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και ανακηρύχθηκε ως Παγκόσμιο Σηραγγολογικό Τοπόσημο από τη Διεθνή Ένωση Σηράγγων.

Το νησί έχει οινική κληρονομιά άνω των 2.500 ετών, καταγεγραμμένη σε πηγές αρχαίων συγγραφέων. Το σαμιώτικο κρασί διαθέτει, άλλωστε, μια από τις παλαιότερες κατοχυρώσεις ελεγχόμενης ονομασίας προέλευσης της Ευρώπης (ΠΟΠ). Ο πολυβραβευμένος ΕΟΣ Σάμου / UWC Samos, από τους παλαιότερους Συνεταιρισμούς της Ελλάδας, στρέφει πλέον το ενδιαφέρον του στη βιολογική καλλιέργεια των αμπελιών και στη φυσική οινοποίηση του κρασιού.

Στην Επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση, δεν τιμάμε μόνο την ιστορία μας, αλλά αναδεικνύουμε όλους τους φανερούς ή αφανείς ήρωες της σύγχρονης Ελλάδας. Στη Σάμο, ο Σύλλογος Αυτοδυτών, το Λιμενικό Σώμα και ο Σύλλογος Εθελοντών Πυροσβεστών υπερασπίζονται το ύψιστο αγαθό της ζωής, όταν αυτή κινδυνεύει.

Οι Δήμος Ανατολικής Σάμου – Municipality of Eastern Samos και Δήμος Δυτικής Σάμου, καθώς και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συμβάλλουν στους φετινούς επετειακούς εορτασμούς με πολύ ενδιαφέρουσες πολιτιστικές δράσεις που αφήνουν σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον του νησιού”.

Φωτογραφίες: Greece 2021

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ανατολικής Σάμου για την επίσκεψη στη Σάμο της προέδρου της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”

Μετά την συνάντηση των εκπροσώπων του νησιού με την πρόεδρο της Επιτροπής Ελλάδα 2021 κ. Γιάννα Αγγελοπούλου, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Κώστας Τζίχας δημοτικός σύμβουλος, που παραβρέθηκε στη συνάντηση, έκανε τη παρακάτω δήλωση:

«Η παρουσία μας στην συνάντηση με την πρόεδρο της Επιτροπής Ελλάδα 2021 κ. Αγγελοπούλου πέρα από τη στοιχειώδη ευγένεια απέναντι στους επισκέπτες μας, δηλώνει την οφειλόμενη τιμή στην Επανάσταση του 1821,κοινωνική επανάσταση με ηγέτιδα δύναμη την ανερχόμενη τότε αστική τάξη, που αντικειμενικά στην Ελλάδα πήρε και εθνικοαπελευθερωτικό περιεχόμενο. Όπως τιμάμε όλες τις αστικές επαναστάσεις του 18ου και 19ου αιώνα, γιατί στην εποχή τους αποτέλεσαν κοινωνική πρόοδο, πήγαν την ανθρωπότητα ένα βήμα μπροστά, ανατρέποντας τη φεουδαρχία.

Εδώ και δύο αιώνες περίπου, η αστική τάξη και το σύστημά της , ο καπιταλισμός, όχι μόνο έπαψαν να αποτελούν πρόοδο, αλλά έχουν καταντήσει βραχνάς για τη συντριπτική πλειοψηφία του εργαζόμενου λαού. Λίγοι μπορούν να ισχυρίζονται ανενδοίαστα ότι είναι πρόοδος, η φτώχια για μεγάλα λαϊκά τμήματα, τα μεροκάματα, οι μισθοί και οι συντάξεις πείνας, η δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα, η μάστιγα της ανεργίας ή της αβέβαιης προσωρινής κακοπληρωμένης δουλειάς για τη νεολαία, τα εμπόδια στη μόρφωση των παιδιών της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, η κατάντια του συστήματος υγείας που παρά τα αβίαστα συμπεράσματα που δίνει η διαχείριση της πανδημίας, οδηγείται στη πλήρη εμπορευματοποίηση. Και μια σειρά άλλες επιπτώσεις.

Επομένως το αφήγημα της Επιτροπής και της προέδρου της, αφήγημα της κυρίαρχης αστικής τάξης της οποίας άλλωστε αποτελεί ακραιφνή εκπρόσωπο, μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους.

Σήμερα προοδευτικό και σύγχρονο είναι να αξιοποιηθούν, η τεράστια παραγωγική δυνατότητα, τα τεχνολογικά επιτεύγματα της διανοητικής και χειρωνακτικής εργασίας, ο τεράστιος πλούτος που αποφέρουν, προς όφελος των εργαζομένων, της εργατικής τάξης, της αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων της πόλης, των γυναικών και των νέων των λαϊκών στρωμάτων για να ικανοποιηθούν στο διηνεκές οι αυξανόμενες ανάγκες τους. Προοδευτικό και σύγχρονο στις μέρες μας είναι να πάρει ο λαός την εξουσία, να καταργήσει τους εκμεταλλευτές του, να οικοδομήσει τη δική του εργατική-λαϊκή εξουσία. Τον Σοσιαλισμό, που αποτελεί το αναπόφευκτο μέλλον της ανθρωπότητας».

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ:

   

Ενημερωθείτε μέσα από το κανάλι μας στο Viber

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!

Related Articles

error: Content is protected !!