Τις θέσεις του για την πιστοποίηση των παραδοσιακών προϊόντων της Σάμου και των υπολοίπων νησιών της Περιφέρειας Β. Αιγαίου αναπτύσσει ο Μανώλης Ν. Κάρλας, γιατρός και περιφερειακός σύμβουλος με την “Συμπαράταξη Πολιτών”.
Ο κ. Κάρλας αναφέρει ότι “ως γνωστόν, διάφορα προϊόντα της εξαίσιας και μοναδικής φύσης των νησιών του Νομού μας όπως το Σαμιώτικο κρασί και το Ικαριώτικο μέλι (ανάμα) διατίθενται πιστοποιημένα στις αγορές της Ελλάδας, της Ευρώπης και της Υφηλίου με ευεργετικά αποτελέσματα στο εισόδημα των παραγωγών του τόπου μας έχοντας επίσημα αναγνωριστεί διεθνώς σαν ξεχωριστά, μοναδικά, ποιοτικά και με την δική τους αποκλειστική, αδιαμφισβήτητη και αναγνωρίσιμη ταυτότητα-κάρτα εμπιστοσύνης για τους καταναλωτές.
Πρόσφατα ανατέθηκε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών πρόγραμμα-μελέτη πιστοποίησης και άλλων προϊόντων της περιοχής μας ως Προϊόντων Ονομασίας Προελεύσεως (Π.Ο.Π.), ως Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.), είτε ως Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων (Ε.Π.Ι.Π.) ή Ορεινής Παραγωγής με στόχο την ανάδειξη, κατοχύρωση και προώθησή τους στην Ελληνική, Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια αγορά κατά τρόπο χρήσιμο και ωφέλιμο για τις τοπικές κοινωνίες.
Είναι, πιστεύουμε, ευκαιρία και σε συνέχεια της εμπειρίας προηγούμενων παρόμοιων προσπαθειών, να αναδειχθούν ενδεικτικά και να λάβουν,προοδευτικά και ιεραρχημένα, πιστοποίηση και υπερτοπική αναγνώριση και άλλα παραδοσιακά μας προϊόντα όπως η μπούκνα της Βλαμαρής (η λεγόμενη και αρπκούνα στη Δυτική Σάμο), η περίφημη θρουμπολιά, τα ονομαστά κρεμμύδια της Βελανιδιάς Μαραθοκάμπου-Κουμείκων, το λάδι και το μέλι της Σάμου, το τυρί καθούρα της Ικαρίας ,το ονομαστό τυρί-καλαθάκι των Φούρνων, εγχώρια, κατ’ αποκλειστικότητα, αρωματικά φυτά, ποτά και φρούτα, παράγωγα επεξεργασίας της ελιάς, του σταφυλιού και του μούστου και ότι άλλο παράγεται και έχει ξεχωριστή θέση στην απ’ αιώνων γαστρονομική μας παράδοση, στο τραπέζι της περιώνυμης Μεσογειακής διατροφής και της εξ αυτής παγκόσμια αναγνωρισμένης και επιστημονικά πλέον τεκμηριωμένης συνακόλουθης Μακροζωίας.
Αναπτύσσοντας με συνέπεια, συνέχεια και προοπτική, δυναμικά και προγραμματισμένα, ξανά παραδοσιακές καλλιέργειες στον τόπο μας, με δράσεις στοχευμένες επιλεκτικά και κατοχυρωμένες ποιοτικά, κατά τα διεθνή πρότυπα, και με διασφαλισμένα αξιόπιστα υπερτοπικά δίκτυα διάθεσης και εμπορίας εκτιμούμε ότι είναι δυνατόν να ενισχυθεί, επιπρόσθετα, ο πρωτογενής τομέας των νησιών μας και σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της ποιοτικής αγροδιατροφής παράλληλα και οι τομείς της μεταποίησης, του εμπορίου και του τουρισμού.
Είναι ανάγκη λοιπόν οι παραγωγικοί φορείς των νησιών μας και οι εμπλεκόμενες Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής μαζί με την Αυτοδιοίκηση και τους ενεργούς πολίτες να διεκδικήσουμε το μερίδιο που μας αναλογεί από τα δέκα(10) συνολικά προϊόντα που η ανατεθείσα μελέτη θα προωθήσει για πιστοποίηση καθώς και από τα τέσσερα(4) αρχικά με τα οποία θα ασχοληθεί σε πρώτη φάση στο Βόρειο Αιγαίο.
Το κέρδος μας από όλα αυτά υπολογίζεται ότι θα είναι πολλαπλό καθώς στην διαδικασία αξιοποίησης των τοπικών μας προϊόντων εμπλέκονται και αλληλοϋποστηρίζονται όλοι οι βασικοί τομείς της τοπικής μας οικονομίας και ταυτόχρονα διαφημίζονται τα νησιά μας στην υπόλοιπη Ελλάδα, στην Ευρώπη και διεθνώς ως χώροι με παραδοσιακό και ιστορικό ποιοτικό διατροφικό αποτύπωμα προδιαγραφών.
Ο κρυμμένος διατροφικός θησαυρός των νησιών του Νομού μας περιμένει να τον αποκαλύψουμε και να τον αξιοποιήσουμε επαρκώς και σεβαστικά“.