Φωτογραφία του Μανώλη Marg

Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ανατολικής Σάμου, κατά τη συνεδρίασή του τη Δευτέρα, έλαβε με απόλυτη πλειοψηφία απόφαση για την μετονομασία του δήμου.

Συγκεκριμένα, επί 24 παρόντων, οι 21 υπερψήφισαν την πρόταση.

Παράλληλα το Δ.Σ. ανέβαλε τη συζήτηση του θέματος προκειμένου να πραγματοποιηθεί διαβούλευση με τον δήμο Δυτικής Σάμου.

Επίσης, με απόλυτη πλειοψηφία ελήφθη απόφαση για την εύρεση χώρου εγκατάστασης καταφυγίου φιλοξενίας αδέσποτων ζώων και για την αποσύνδεση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά από το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Η Λαϊκή Συσπείρωση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 28-6-2021, έκανε τις παρακάτω παρεμβάσεις – ερωτήσεις, για ζητήματα που αφορούν διάφορα λαϊκά προβλήματα:

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Κατέθεσε και αναγνώστηκε από το προεδρείο, η τροπολογία που κατέθεσε την ίδια μέρα (28-6-2021) στη Βουλή το ΚΚΕ για την παράταση του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας τουλάχιστον μέχρι τις 31-12-2021, ώστε να μπορούν οι δήμοι και οι Περιφέρειες να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες και αντίστοιχα οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα να μπορούν μετά τη λήξη του να έχουν επίδομα ανεργίας για όσο καιρό παραμένουν άνεργοι.

Να θυμίσουμε ότι το δημοτικό συμβούλιο, μετά από πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης, είχε πάρει ομόφωνη απόφαση στη προηγούμενη συνεδρίασή του, να ζητήσει παράταση του προγράμματος.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ – ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ

Το διαδημοτικό λιμενικό ταμείο που έχει στην ευθύνη του όλο το παραλιακό μέτωπο και τις χερσαίες ζώνες των λιμανιών του νησιού βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης. Με τρείς υπαλλήλους και έναν εργάτη καθαριότητας είναι ειρωνεία να απαιτεί κανείς σοβαρές παρεμβάσεις και υπηρεσίες . Ακόμη από την περίοδο του ενιαίου δήμου Σάμου δεν υπάρχει Ταμειακή Υπηρεσία στη Λιμενική Επιτροπή με συνέπεια οι εισπράξεις και οι πληρωμές να γίνονται ανορθόδοξα με ευθύνη της προέδρου η οποία βρίσκεται ανά πάσα στιγμή εκτεθειμένη, ενώ ακόμη και οι εκκλήσεις να αναλάβει τη ταμειακή διαχείριση η αντίστοιχη υπηρεσία του δήμου πέφτουν στο κενό.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό της κατάστασης , οι αναθέσεις σε ιδιώτες του ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής στο Πυθαγόρειο και στο Βαθύ και της είσπραξης του αντιτίμου ηλεκτρικού, νερού και λιμενικών τελών. Σε ιδιώτη αναθέτει και τη φύλαξη των λιμανιών και ….η «ανάπτυξη» καλά κρατεί, με το λιμενικό ταμείο σε ρόλο «τροχονόμου» των αναθέσεων. Θεωρείται μάλιστα τόσο δεδομένη αυτή η διαδικασία που ούτε καν ενημερώνεται το δημοτικό συμβούλιο.

Επειδή είναι προφανές ότι οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη ιδιωτικοποίηση των χερσαίων ζωνών και των λειτουργιών τους, όπως ετοιμάζεται να κάνει ο δήμος Δυτικής Σάμου με τα τουριστικά καταφύγια Καρλοβάσου και Μαραθοκάμπου (αυτό άλλωστε υπηρετούν στη πραγματικότητα τα περιβόητα μάστερ πλαν και λοιπές μελέτες), ΡΩΤΑΜΕ τη δημοτική αρχή να μας απαντήσει αν συμφωνεί σε μια τέτοια προοπτική και αν όχι, τι έχει κάνει μέχρι τώρα και τι προτίθεται να κάνει για την ενίσχυση σε μόνιμο προσωπικό και μέσα του διαδημοτικού λιμενικού ταμείου, ώστε να αναλάβει πλήρως όλες τις λειτουργίες και υπηρεσίες λιμανιών και χερσαίων ζωνών.

Σε κάθε περίπτωση θέλουμε να τονίσουμε ότι τα λιμάνια και οι δημόσιες υποδομές είναι ακριβοπληρωμένη λαϊκή περιουσία. Δεν είναι πατρογονική κληρονομιά κανενός για να
εκχωρεί υπηρεσίες ή και ολόκληρες εγκαταστάσεις για να γίνουν κάποιοι, επιχειρηματίες με «ξένες πλάτες». Όσοι σήμερα το επιχειρούν συνεπαρμένοι από το όραμα της «ανάπτυξης» (για τους λίγους) που προβάλλουν και υλοποιούν η κυβέρνηση και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, αργά ή γρήγορα θα λογοδοτήσουν απέναντι στο πραγματικό ιδιοκτήτη , το λαό, για τις πράξεις τους.

Υπόμνημα κατοίκων Μυτιληνιών για επαρχιακή και αγροτική οδοποιία

Με υπόμνημά τους προς τη δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο, 73 κάτοικοι των Μυτιληνιών, ζητούν από το δήμο να δώσει άμεση λύση σε σοβαρό πρόβλημα επαρχιακής και αγροτικής οδοποιϊας. Συγκεκριμένα πρόκειται – όπως αναφέρουν- για «Το τμήμα του παλαιού επαρχιακού δρόμου από το τρίτοξο πέτρινο γεφύρι του ποταμού Υβήτη έως την οικία Γιάννη Καρλοβασίτη καθώς και ο αγροτικός δρόμος προς τη περιοχή Ποταμιές που εξυπηρετεί πολλούς κατοίκους με αγροτικές ασχολίες είναι σε άθλια κατάσταση γεμάτο λακκούβες και σαμαράκια με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούμαστε καθημερινά στη μετακίνησή μας και να προκαλούνται ζημιές στα αυτοκίνητά μας»

Επειδή το θέμα δεν είναι στη σημερινή ημερήσια διάταξη το υπενθυμίζουμε και ζητάμε απάντηση , αν έχετε δώσει λύση ή τι πρόκειται να κάνετε για να ικανοποιηθεί το εύλογο αίτημα των δεκάδων κατοίκων που υπογράφουν

Αποχετευτικός αγωγός Παλαιοκάστρου

Το θέμα το έχουμε φέρει επανειλημμένα στο δημοτικό συμβούλιο. Αφορά τον αγωγό λυμάτων που βρίσκεται στο κεντρικό δρόμο του χωριού και εκβάλλει στο ρέμα της Δροσιάς. Έγινε μια παρέμβαση στο σημείο που παρουσιαζόταν έντονα το πρόβλημα, στη πλατεία κάτω από το κοινοτικό κατάστημα, που προσωρινά έδωσε διέξοδο στα λύματα. Ήδη όμως η δυσοσμία καλύπτει όλη τη διαδρομή του αγωγού, από την πλατεία ως το πάρκινγκ περίπου και κάνει αφόρητη τη κατάσταση για τους περίοικους στις δυο πλευρές του δρόμου. Η κατάσταση αυτή οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχει εκτεταμένο φράξιμο του αγωγού που πρέπει να αντιμετωπιστεί και για τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και τη δυσοσμία, αλλά και γιατί το χειμώνα με τα βρόχινα νερά που προστίθενται στο φορτίο του αγωγού θα έχουμε πιθανά και πλημμυρικά φαινόμενα. Ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας.

4) Δημοτική Συγκοινωνία

Επανερχόμαστε στο ζήτημα της δημοτικής συγκοινωνίας που σταμάτησε λόγω των μέτρων για τη πανδημία και έκτοτε παραμένει σε αναστολή. Σε ερώτησή μας στη προηγούμενη συνεδρίαση είχαμε λάβει την διαβεβαίωση ότι οι αποφάσεις θα παίρνονταν τις επόμενες μέρες. Αισίως μπαίνουμε στον Ιούλιο και δεν έχει ανακοινωθεί κάτι σχετικό. Το θέμα το επαναφέρει με ανακοίνωσή του και ο Εμπορικός Σύλλογος, τα μέλη του οποίου πλήττονται από τα μέτρα στάθμευσης στη παραλιακή και την ταυτόχρονη έλλειψη δημοτικής συγκοινωνίας που διευκολύνει τους καταναλωτές να προσεγγίσουν τα καταστήματά τους.

Ρωτάμε τη δημοτική αρχή γιατί δεν ξεκινά η δημοτική συγκοινωνία, για την οποία έχουμε επανειλημμένα προτείνει ότι πρέπει να ενισχυθεί σε λεωφορεία και οδηγούς και να καλύπτει εκτός της πόλης τη περιοχή Κέδρο και το Παλαιόκαστρο.

5) Αγροτική και δασική οδοποιία.

Φτάνουμε ήδη στη καρδιά του καλοκαιριού με τους αγρότες να βρίσκονται καθημερινά σε αναγκαίες εργασίες για τα αμπέλια και τις ελιές ,σε ένα μήνα ξεκινά ο τρυγητός και το αγροτικό δίκτυο σύμφωνα με επισημάνσεις των κατοίκων των χωριών παραμένει σε μεγάλο μέρος του σε κακή κατάσταση και πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί.

Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα στο δασικό οδικό δίκτυο όπου συναντάμε ακόμη και φραγμένους δρόμους από τη βλάστηση που μαρτυρούν χρόνια εγκατάλειψη, με συνέπεια να αποτελεί έναν από τους παράγοντες που συντελούν στην επικινδυνότητα για δασικές πυρκαγιές.

Κατ’ αρχήν θέλουμε μια απάντηση σε τι φάση βρίσκεται η αποκατάσταση της βατότητας των αγροτικών δρόμων και τι χρονοδιάγραμμα υπάρχει και δεύτερον τι ενέργειες έχει κάνει η δημοτική αρχή για να επισπευστούν οι εργασίες στο δασικό δίκτυο”.

Οι θέσεις της “Ανατροπής”

Στο Δημοτικό Συμβούλιο που έλαβε χώρα στις 28 Ιουνίου 2021, πρώτο θέμα ημερήσιας διάταξης ήταν η μετονομασία του Δήμου Ανατολικής Σάμου.

Σύμφωνα με την “Ανατροπή”, το συγκεκριμένο ζήτημα είναι υψίστης σημασίας και θα έπρεπε να συζητηθεί με το σωστό υπόβαθρο.

Και αυτό προϋποθέτει μια από κοινού συζήτηση με τον Δήμο Δυτικής Σάμου. Η μετονομασία του Δήμου Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, μιας και βρισκόμαστε στο ίδιο νησί, μπορεί να δώσει μια διαφορετική αξία και ένα διαφορετικό πνεύμα στο τόπο μας, στο νησί μας.

Γι’ αυτό τον λόγο ως παράταξη θεωρούμε ότι η συζήτηση για την ονοματοδοσία, είναι αναγκαίο να τεθεί σε μια σωστή βάση, η οποία ορθώς αναλύεται στην εισήγηση του καθηγητή Γιώργου Καραγιαννίδη. Το όνομα πρέπει να ικανοποιεί τα παρακάτω κριτήρια:

1. Να συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία του νησιού,

2. Να αναδεικνύει την «παγκόσμια» σημασία της περιοχής,

3. Να είναι μια ονομασία γνωστή στον υπόλοιπο κόσμο που να διευκολύνει μεγάλες πρωτοβουλίες που αφορούν το νησί (τουρισμός, συνέδρια, επιστήμη, κλπ.),

4. Να είναι μια ονομασία «στοχευμένη» και «ξεκάθαρη», και

5. Να διευκολύνει και να μην έρχεται σε σύγκρουση με πιθανή ονοματοδοσία του άλλου Δήμου.

Για τους λόγους αυτούς, θεωρούμε λανθασμένη την λήψη μιας μονόπλευρης απόφασης εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Σάμου. Ως εκ τούτου, πρόταση της δημοτικής παράταξης “Ανατροπή” ήταν να αναβληθεί το συγκεκριμένο ζήτημα και να οργανωθεί μια συζήτηση από κοινού από τα δύο Δημοτικά Συμβούλια, ούτως ώστε το όνομα που θα επιλεγεί να μείνει στην ιστορία, να μας δώσει ένα νέο πνεύμα.

Ευτυχώς, στο Δημοτικό Συμβούλιο επικράτησε η λογική. Κατά πλειοψηφία το θέμα αναβλήθηκε, ούτως ώστε η όποια ονομασία να αποφασιστεί κατόπιν συνεργασίας με το Δήμο Δυτικής Σάμου.

Ευελπιστούμε σύντομα σε μία σύμπραξη, με τις σωστές βάσεις και προϋποθέσεις, ώστε να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του νησιού μας“.

Οι θέσεις της παράταξης “Η Σάμος αλλάΖΕΙ”

“Στη συνεδρίαση (για ακόμη μια φορά με τηλεδιάσκεψη) του Δημοτικού Συμβουλίου την Δευτέρα 28 Ιουνίου καταθέσαμε στη Δημοτική Αρχή του Δήμου μας τις παρακάτω ερωτήσεις:

1. Πότε επιτέλους θα γίνει η μετεγκατάσταση του ΚΥΤ και η μεταφορά των προσφύγων/μεταναστών στο νέο ΚΥΤ στη Ζερβού, με δεδομένο ότι ο αριθμός τους πλέον είναι κάτω των 1500 και επαρκούν οι εγκαταστάσεις που αρχικά είχαν προγραμματιστεί για (1200 +300) θέσεις και έχουν κατασκευαστεί εδώ και πολύ καιρό. Έχουν δοθεί από το αρμόδιο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου πολλές ημερομηνίες, εδώ και πάνω από ένα χρόνο, που δεν έχουν τηρηθεί. Είναι καθαρό πλέον ότι το Υπουργείο και η κυβέρνηση της ΝΔ εκβιάζουν την σαμιακή κοινωνία με τον απαράδεκτο εκβιασμό ή θα δεχθείτε να ολοκληρωθεί η υπερδομή-μαμούθ των 3000+ στη Ζερβού ή αλλιώς αφήνουμε να έχετε δίπλα στην πόλη την απαράδεκτη φαβέλα με τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των εξαθλιωμένων ανθρώπων. Και επιπλέον ρωτάμε, αν έχει γίνει από τη Δημοτική Αρχή το αίτημα για την παραχώρηση από το αρμόδιο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας του οικοπέδου του πρώην πεδίου βολής στο Δήμο Ανατολικής Σάμου.

2. Ποιες είναι οι ενέργειες της Δημοτικής Αρχής σχετικά με την υλοποίηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για τη δημιουργία της Λαϊκής Αγοράς στην πόλη της Σάμου και γιατί καθυστερεί να φέρει την χωροθέτηση σε κατάλληλο οικόπεδο, που να ικανοποιεί και τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων και τους συμπολίτες μας αγοραστές.

3. Δυστυχώς το πρόγραμμα εμβολιασμού της «Γαλάζιας Ελευθερίας» στη Σάμο με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson&Johnson ναυάγησε λόγω της έλλειψης καμπάνιας από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Η δυσφήμηση και κατασυκοφάντηση της Σάμου που επακολούθησε από τα ΜΜΕ έγινε με πρωταρχική ευθύνη του Γ. Γραμματέα της κυβέρνησης κ. Θεμιστοκλέους. Δυστυχώς η Αυτοδιοίκηση δεν αντέδρασε όπως έπρεπε και να καταγγείλει την κυβερνητική ευθύνη και να καλέσει τους συμπατριώτες μας να συμμετάσχουν μαζικά στον εμβολιασμό ώστε να επιτύχουμε υψηλά ποσοστά εμβολιασμού και να χτίσουμε το τείχος ανοσίας που όλοι οι σοβαροί επιστήμονες θεωρούν αναγκαίο για να σταματήσουμε την πανδημία.

4. Είναι γνωστό ότι το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σάμου έχει μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και αδυνατεί να επιτελέσει το έργο που έχει αναλάβει για τη σωστή διαχείριση των χερσαίων ζωνών των λιμανιών του νησιού μας. Και αντί να προγραμματίζει ένα σωστό οργανόγραμμα θέσεων προσωπικού και να απαιτεί προσλήψεις του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες που έχει ανάγκη, καταφεύγει σε εκχώρηση δραστηριοτήτων του σε ιδιώτες. Μια τέτοια εκχώρηση έγινε πρόσφατα με απευθείας ανάθεση σε γνωστό επιχειρηματία, χωρίς να γνωρίζουμε τα κριτήρια και δυστυχώς φαίνεται ότι είναι «φιλική εξυπηρέτηση» υποψηφίου σε δημοτικό συνδυασμό που στηρίζει τη Δημοτική Αρχή.

5. Σε σχέση με τη προσεχή επίσκεψη του συντονιστή για το σεισμό της Σάμου εκ μέρους της κυβέρνησης Γ. Γραμματέα κ. Τριαντόπουλου ποιες είναι οι πιέσεις που ασκούνται από τη Δημοτική αρχή για την άρση της αδικίας που κάνει η κυβέρνηση στους Σαμιώτες σεισμόπληκτους μη λαμβάνοντας υπόψη την συνταγματική επιταγή περί νησιωτικότητας, τη μη προσαύξηση της Στεγαστικής Συνδρομής κατά 10% στους σεισμόπληκτους και κατά 20% σε παραδοσιακούς/ιστορικούς οικισμούς, την κατάργηση των περιοριστικών όρων για την επιδότηση ενοικίου, μη θεσμοθέτησης μιας σειράς άλλων παροχών στους σεισμόπληκτους και τέλος να μην έχει κάνει τίποτα,, παρά τις αρχικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την κατεδάφιση των «ορφανών» επικίνδυνων ετοιμόρροπων κτιρίων που προϋπήρχαν του σεισμού και θα πολλαπλασιαστούν μετά το σεισμό.

Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης και ιδιαίτερα:

Α. Στο θέμα της ονοματοδοσίας του Δήμου καταθέσαμε την έντονη αντίθεση της δημοτικής μας παράταξης στην προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να «περάσει» την ονοματοδοσία που κατά πλειοψηφία προκρίνει η Επιτροπή, σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τα σοβαρά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας και το νησί της Σάμου. Η Επιτροπή κατέθεσε το Πρακτικό με τις προτάσεις της τον Φεβρουάριο του 2020 και η Δημοτική Αρχή χωρίς να ενημερώσει τους δημοτικούς συμβούλους και τους συνδημότες μας για τις προτεινόμενες ονομασίες το έφερε αιφνιδιαστικά πριν 3 ημέρες στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ζητήσαμε και τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο αποδέχθηκε να μην προχωρήσουμε στη λήψη απόφασης για τις προτεινόμενες ονομασίες, να αναρτηθούν οι απόψεις τις Επιτροπής και των μελών της, να γίνει ουσιαστική διαβούλευση και με το Δήμο Δυτικής Σάμου, ώστε να προκύψει μέσα από συναινετικές διαδικασίες ονομασία που δεν θα διχάζει τη σαμιακή κοινωνία και θα νοηματοδοτεί και τα γεωγραφικά, εδαφικά και ιστορικά δεδομένα αλλά και να σηματοδοτεί την παγκοσμιότητα και αναγνωρισιμότητα της Σάμου.

Β. Στο θέμα της θεσμοθέτησης του μειωμένου ΦΠΑ καταθέσαμε τις απόψεις μας ότι είναι απαράδεκτο να εμφανίζει ως κατάκτηση η κυβέρνηση της ΝΔ τη μείωση κατά 30% των συντελεστών του ΦΠΑ με τη συσχέτιση της διατήρησης και ύπαρξης των δομών ΚΥΤ προσφύγων/μεταναστών στα νησιά (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο, Κω). Πρέπει να διεκδικήσουμε ως νησιώτες (αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού, επιμελητήρια και όλοι οι φορείς) και να απαιτήσουμε από την Ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς την επαναφορά σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα ειδικών καθεστώτων μειωμένου ΦΠΑ, όπως επιτάσσει το Ελληνικό Σύνταγμα (άρθρο 101, παρ. 4), συνομολογούν οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί και όπως ισχύει για πολλά νησιά άλλων ευρωπαϊκών χωρών ως αντιστάθμισμα της γεωγραφικής ασυνέχειας των νησιών και του αυξημένου κόστους διαβίωσης, μετακινήσεων και μικρής κλίμακας παραγωγικών πόρων”.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!