fbpx

Το μεταναστευτικό στο “τραπέζι” του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Στις εργασίες του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., στο Λουξεμβούργο με διά ζώσης παρουσία των υπουργών, πήρε μέρος την Τρίτη ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλο, Νότης Μηταράκης.

Στην ατζέντα του Συμβουλίου συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση του ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, η συνεργασία με γειτονικές τρίτες χώρες στη διαχείριση του μεταναστευτικού, καθώς και η νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για το Σένγκεν.

Ο κ. Μηταράκης επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας, η οποία αποτελεί κοινή θέση των πέντε χωρών υποδοχής της Μεσογείου, ότι απαιτείται η επίτευξη ισορροπίας ανάμεσα στις σημαντικές υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν τα κράτη-μέλη στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και την ουσιαστική αλληλεγγύη που θα πρέπει να επιδεικνύεται από όλα τα κράτη-μέλη, στη λογική της δίκαιης κατανομής του βάρους της διαχείρισης του μεταναστευτικού. Όπως σημείωσε, δεν θα πρέπει να αναμένεται από τα κράτη πρώτης γραμμής να φυλάσσουν αποτελεσματικά τα σύνορα, να παρέχουν τις κατάλληλες συνθήκες υποδοχής, να καταγράφουν όσους φτάνουν, να εξετάζουν αιτήματα ασύλου, να επιστρέφουν όσους δεν δικαιούνται προστασία και να εντάσσουν τους δικαιούχους, χωρίς την απαιτούμενη υποστήριξη και έμπρακτη αλληλεγγύη όλων των ευρωπαϊκών χωρών.

Ως προς τη συνεργασία με τις γειτονικές χώρες, ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης υπογράμμισε τη σημασία της επίτευξης απρόσκοπτης συνεργασίας με την Τουρκία στο μεταναστευτικό, στο πλαίσιο της πλήρους εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016, υπογραμμίζοντας την ανάγκη η Τουρκία να τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει ως προς την καταπολέμηση των δικτύων των λαθροδιακινητών, την αποτροπή των ροών και την αποδοχή επιστροφών.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε τη σκοπιμότητα ενίσχυσης της συνεργασίας της Frontex με τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, μέσω της ανάπτυξης επιχειρήσεων και εκτός των ευρωπαϊκών χωρικών υδάτων. Ανακοίνωσε, επίσης, την πρόσφατη απόφαση της Ελλάδας να αναγνωρίσει την Τουρκία ως ασφαλή τρίτη χώρα για μία σειρά από εθνικότητες, μεταξύ των οποίων Αφγανοί, Πακιστανοί και Σομαλοί.

Τέλος, αναφορικά με τη νέα στρατηγική της ΕΕ για το Σένγκεν, ο κ. Μηταράκης επισήμανε τη σημασία ελεύθερης κυκλοφορίας και εμπέδωσης του αισθήματος ασφαλείας εντός του κοινού ευρωπαϊκού χώρου, προτάσσοντας την ανάγκη ενίσχυσης της προστασίας των εξωτερικών συνόρων με ουσιαστική στήριξη από τη Frontex, αλλά και με ενίσχυση των δυνατοτήτων των κρατών μελών που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα με ευρωπαϊκά μέσα.

Ο κ. Μηταράκης θα μεταβεί αύριο στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει συνάντηση με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, ενώ θα ακολουθήσουν επαφές του με τους ομολόγους του σε Μπρατισλάβα και Βιέννη.

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ:

   

Ενημερωθείτε μέσα από το κανάλι μας στο Viber

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!

Related Articles

error: Content is protected !!