Συνεχίζονται, παρά την πανδημία, οι εργασίες προετοιμασίας της έκθεσης του Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών Αιγαίου, στο Ηραίον της Σάμου.

Τo Σάββατο ξεκίνησε με επιτυχία η μεταφορά του βαρκαλά “Άγιος Δημήτριος” από το Θόλος της Χίου με προορισμό το Πόρτο Ράφτη στην Αττική.

Το “Άγιος Δημήτριος” είναι κατασκευασμένο στη Σκιάθο το 1927 κι έχει ολικό μήκος 14,40μ. Οι φίλοι των καϊκιών το γνωρίζουν σαν ένα από τα πιο παλιά καΐκια που διασώζονται στο Αιγαίο.

Από το 1960 “δούλευε” ως αμμοληπτικό μεταφορικό και, τελευταία, αλιευτικό στη Χίο. Αποσύρθηκε από την αλιεία το 1999 και, ευτυχώς, διασώθηκε από την καταστροφή με ενέργειες της Νομαρχίας Χίου. Το 2016 η Περιφερειακή Ενότητα Χίου το παραχώρησε, ως χρησιδάνειο, στον δήμο (Ανατολικής) Σάμου για να ενταχθεί στα εκθέματα του ΜΝΝΤΑ.

“Ευχαριστούμε τον ανάδοχο των εργασιών αποκατάστασης, κ. Χρήστο Αναστόπουλο, που ανέλαβε αυτό το δύσκολο και απαιτητικό έργο. Ευχόμαστε να ολοκληρωθεί σύντομα και με πλήρη επιτυχία, ώστε να υποδεχθούμε με μεγάλη χαρά τον βαρκαλά «Άγιο Δημήτριο» στη Σάμο, στους χώρους του Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών του Αιγαίου” αναφέρει ο Σύλλογος Φίλων Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών του Αιγαίου.

Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΠΑνΕΚ των υπουργείων Οικονομίας-Ανάπτυξης.

Υπενθυμίζεται ότι λίγους μήνες νωρίτερα, με προορισμό την Κάτω Γατζέα στα περίχωρα του Βόλου για ανακατασκευή τους είχαν μεταφερθεί από το Πυθαγόρειο τόσο η σακολέβα “Καλή Τύχη”, όσο και το τρεχαντήρι “Γεώργιος”, για να εκτεθούν και αυτά προσεχώς στο νέο σαμιακό Μουσείο.

Φωτογραφίες: Σύλλογος Φίλων Μουσείου Ναυπηγικών & Ναυτικών Τεχνών Αιγαίου

 

Tα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar της Aegean!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!