Φωτογραφία του Μανώλη Marg

Με 88% μείωση στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στη Σάμο και 85% μείωση στον αριθμό των επιβατών των πλοίων αυτών έκλεισε το 2020, ενώ πανελλαδικά οι αντίστοιχες μειώσεις είναι πιο εντυπωσιακές, με 95% και 94% αντίστοιχα.

Αναλυτικά οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων από 42 το 2019 έπεσαν στις 5 το 2020, ενώ οι αφίξεις επιβατών κρουαζιέρας από 9.674 το 2019, έγιναν περίπου 1.420 το 2020.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας. Τα στοιχεία για το 2020 είναι προσεγγιστικά, όπως τονίζει η Ένωση.

Τα στοιχεία για τη Σάμο την πενταετία 2017-2021 είναι:

Η Ένωση προβλέπει για το 2021 αύξηση των αφίξεων κρουαζιερόπλοιων στη Σάμο από 5 σε 9 και των επιβατών τους από 1.420 σε 2.740.

Πανελλαδικά προβλέπει για το 2021 αύξηση των αφίξεων κρουαζιερόπλοιων από 240 σε 1.106 και των επιβατών τους από 267.060 σε 1.504.800.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, Θεόδωρος Κόντες, σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο του τουρισμού κρουαζιέρας για πέρυσι και φέτος αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Με την έναρξη λοιπόν των εμβολιασμών, αλλά και τα υγειονομικά μέτρα που εφαρμόζονται υπάρχουν πλέον οι ελπίδες για την επανεκκίνηση της κρουαζιέρας πάντα φυσικά ακολουθώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα πλοίων, λιμένων και γενικά μεταφορικών μέσων κλπ.

Έτσι λοιπόν ελπίζοντας ότι το θέμα της πανδημίας θα τεθεί υπό έλεγχο οι εταιρείες ξανά προγραμματίζουν την επανεκκίνηση, αλλά σημειώνουμε ότι οι ανακοινώσεις εταιρειών με συγκεκριμένες αναχωρήσεις μετατίθενται σε μελλοντικές ημερομηνίες με την παρούσα στιγμή η επανεκκίνηση ορισμένων εταιρειών να είναι τον μήνα Μάιο / Ιούνιο, αλλά και άλλες προγραμματίζουν για Αύγουστο ή αργότερα.

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα παγκοσμίως θα πρέπει να επισπευσθεί με ιδιαίτερα προσεκτικούς ρυθμούς και να συνεχίσει την παρακολούθηση της πανδημίας, ούτως ώστε να φτάσουμε το συντομότερο σε ικανοποιητικό στάδιο ανοσίας και να εξασφαλίσουμε ασφαλή προγράμματα μεταφορών που συμπεριλαμβάνονται στα τουριστικά προγράμματα και φυσικά και στον θαλάσσιο τουρισμό.

Οι τεχνικές βελτιώσεων που εφαρμόζονται στα κρουαζιερόπλοια (π.χ. Air conditioning) αλλά και τα υγειονομικά μέτρα που ακολουθούνται είναι προς τη σωστή κατεύθυνση για να υπάρξει ασφαλές περιβάλλον επί των πλοίων και να βοηθήσουν θετικά για το σωστό restart της κρουαζιέρας“.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!