Φωτογραφία: Γιώργος Στάντζος

Επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, απέστειλε Επιτροπή Επαγγελματιών Πυθαγορείου.

Εκφράζει “αγανάκτηση και απογοήτευση” για τις καθυστερήσεις στην κάλυψη των αναγκών και των ζημιών που προέκυψαν και στο Πυθαγόρειο, ειδικά στο λιμάνι, και επισημαίνει πως ο χρόνος που απομένει μέχρι την έναρξη της τουριστικής σεζόν είναι σχεδόν όσος θα απαιτηθεί για τη σχετική αποκατάστασή του, σε μια περιοχή που ήδη πέρυσι επλήγη οικονομικά-τουριστικά και από την πανδημία.

Πιο αναλυτικά, η επιστολή, που κοινοποιείται και προς τον βουλευτή του Νομού, Χριστόδουλο Στεφανάδη, τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, τον αντιπεριφερειάρχη, Βασίλη Πανουράκη, και τον δήμαρχο Ανατολικής Σάμου, Γιώργο Στάντζο, έχει ως εξής:

“Κε Υπουργέ.

Αυτή η επιστολή – διαμαρτυρία αφορά σημαντικά προβλήματα που έχουν προκύψει και τα οποία διαφαίνεται στο άμεσο μέλλον να διαμορφώνουν τραγικές έως και καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία αλλά και στη γενικότερη λειτουργία της πόλης του Πυθαγόρα, των κατοίκων της και της τουριστικής αγοράς της Σάμου.

Κε Υπουργέ.

Ο σεισμός της 30ής Οκτωβρίου του 2020 δημιούργησε τεράστιες καταστροφές στις υποδομές της πόλης του Πυθαγόρα, όπως στους αρχαιολογικούς χώρους, σε ιδιωτικά κτίσματα και κυρίως στον λιμένα, ο οποίος έχει υποστεί τεράστια προβλήματα, τέτοια που καθίσταται μη λειτουργικός στον ελλιμενισμό σκαφών και στη λειτουργία καταστημάτων στη χερσαία ζώνη, απροσπέλαστος δε σε πολίτες και οχήματα.

Εκτός από την κατακρήμνιση τμήματος του μώλου, έχει αποκολληθεί από τη χερσαία ζώνη του ευρύτερου λιμένα μεγάλο τμήμα δεκάδων μέτρων.

Ας σημειωθεί ότι το λιμάνι του Πυθαγορείου είναι προστατευμένο από την UNESCO σαν το μοναδικό διατηρημένο αρχαίο τεχνικό λιμάνι της Μεσογείου.

Εκτός αυτής της πολιτιστικής βαρύτητας που έχει ο συγκεκριμένος λιμένας, έχει και τεράστια τουριστική και επαγγελματική δραστηριότητα, η οποία προς το παρόν έχει σταματήσει.

Έχουν περάσει τρεις μήνες από τον σεισμό και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει η υπεσχημένη χρηματοδότηση προκειμένου να αρχίσει η επισκευή του. Ο δε χρόνος που απομένει μέχρι την έναρξη της τουριστικής σεζόν είναι το πολύ τρεις μήνες, η εκτίμηση εργολάβων και τεχνικών υπηρεσιών για τη σχετική αποκατάστασή του θα απαιτήσει τουλάχιστον τρεις μήνες.

Γίνεται αντιληπτό ότι έχει παρέλθει χρόνος ανεκμετάλλευτος, η δε καθυστέρηση χρηματοδότησης του έργου παρατείνει ακόμη περισσότερο τον χρόνο επισκευής.

Η ζημιά η οποία θα προκύψει στην περιοχή είναι ανυπολόγιστη, διότι το λιμάνι αποτελεί για πολλούς λόγους ένα από τα κέντρα της τουριστικής λειτουργίας σε μια περιοχή η οποία είναι ο μεγαλύτερος τουριστικός προορισμός του ανατολικού Αιγαίου, κατέχει δε το 60% της τουριστικής αγοράς της Σάμου.

Θεωρούμε ότι κάθε μέρα καθυστέρησης οδηγεί στην καταστροφή δεκάδες επαγγελματίες. Πρέπει να σημειωθεί δε ότι η τουριστική σεζόν του ’20 ήταν 90% κάτω από τη σεζόν του 2019, λόγο της επιδημίας, σαν αποτέλεσμα ήταν να συσσωρευτούν τεράστιες υποχρεώσεις που βαρύνουν τις επιχειρήσεις.

Κε Υπουργέ,

εκφράζουμε την αγανάκτηση, αλλά και την απογοήτευσή μας για τις ενέργειες των αρμοδίων υπουργείων και υπηρεσιών για την κάλυψη των αναγκών και ζημιών που προέκυψαν.

Σας καλούμε να υλοποιήσετε άμεσα την υποχρέωση του υπουργείου σας για τη χρηματοδότηση του έργου. Οι καθυστερήσεις πιστώσεων για τις συνολικές καταστροφές που έχουν προκύψει είναι και αδικαιολόγητες, αλλά θέτουν σε κίνδυνο την ζωή ανθρώπων και επιχειρήσεων.

Με τιμή

Επιτροπή Επαγγελματιών Πυθαγορείου Σάμου”.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!