Μια παράκτια γεωλογική έρευνα για τις επιπτώσεις του σεισμού της 30ης Οκτωβρίου στη Σάμο πραγματοποίησαν πριν από λίγες μέρες επιστήμονες του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από την έρευνα προέκυψαν εντυπωσιακά ευρήματα σχετικά με το μέγεθος της ανύψωσης σε 12 παραθαλάσσιες περιοχές του νησιού σε εκατοστά, όπως φαίνεται με κόκκινα γράμματα στο παρακάτω χάρτη:

 

Πιο αναλυτικά, σε συνέχεια 15ετούς γεωμορφολογικής έρευνας, η Νίκη Ευελπίδου, καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, επανήλθε στη Σάμο με την ομάδα της, αποτελούμενη από την Δρ. Ελεάνα Καρκάνη και τον Υποψήφιο Διδάκτορα Ισίδωρο Καμπόλη, για να μελετήσει τους δείκτες μεταβολής θαλάσσιας στάθμης στην παράκτια ζώνη της Σάμου, μετά τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό της 30ης Οκτωβρίου 2020.

Η ομάδα της Καθηγήτριας Νίκης Ευελπίδου συνέλεξε δεδομένα κατά μήκος ολόκληρης της ακτογραμμής της Σάμου, τόσο από τον υποθαλάσσιο όσο και από τον χερσαίο χώρο και επανεξέτασε τους δείκτες θαλάσσιας στάθμης που είχε καταγράψει το 2015, με σκοπό τη σύγκριση με τη σημερινή τους θέση, μετά τον σεισμό της 30ης Οκτωβρίου 2020. Οι προκαταρκτικές παρατηρήσεις της ερευνητικής ομάδας έδειξαν ότι η ανύψωση στην παράκτια ζώνη του νησιού δεν ήταν ομοιόμορφη και παρουσιάζει μεγαλύτερες τιμές προς τα βορειοδυτικά, με την μέγιστη ανύψωση να φτάνει τα 35 cm στον Άγιο Ισίδωρο, ενώ μικρότερη ανύψωση παρατηρήθηκε στα ανατολικά και νοτιοανατολικά του νησιού.

Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου στάθηκε αρωγός στην προσπάθεια της ερευνητικής ομάδας. Ιδιαίτερα πολύτιμη ήταν η συνεισφορά του δημάρχου, Γιώργου Στάντζου και της αντιδημάρχου, Δέσποινας Κάιλα, οι οποίοι υποστήριξαν με κάθε τρόπο την έρευνα αυτή. Σημαντική ήταν η στήριξη του Μανώλη Καρλοβασίτη, ο οποίος στάθηκε δίπλα στην ερευνητική ομάδα, καθ’ όλη τη διάρκεια των ερευνών.

Το έργο της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου υποστηρίχθηκε έμπρακτα από τον Σύλλογο Αυτοδυτών Σάμου, με τους Νίκο Τσουμάκη και Δημήτρη Σιγανό, οι οποίοι συνόδευσαν και συνεργάστηκαν με την ερευνητική ομάδα κατά την υποθαλάσσια συλλογή δεδομένων, κατά μήκος ολόκληρης της ακτογραμμής της Σάμου.

Η παράκτια έρευνα στο νησί ολοκληρώθηκε με επιτυχία και τα αποτελέσματά της αναμένεται να δημοσιευθούν στη διεθνή επιστημονική κοινότητα τους προσεχείς μήνες.

 

Μετρήσεις στις προγενέστερα βυθισμένες ακτογραμμές της Σάμου, απέδειξαν μικρή ανύψωσή τους που δεν ξεπερνά τα 13 cm. Στη φωτογραφία διακρίνεται η επιστημονική υπεύθυνη της αποστολής κ. Ευελπίδου Ν.

 

Η μικρότερη ανύψωση του νησιού μετρήθηκε μέσω του σημείου μέγιστης υποχώρησης της συνεχόμενης παλιρροιακής εγκοπής που φαίνεται στο βάθος. Η περιοχή ΒΑ της Μουρτιάς ανυψώθηκε συνσεισμικά κατά 8 cm. Στη φωτογραφία διακρίνονται τα μέλη της επιστημονικής αποστολής κ. Καρκάνη Α. και κ. Καμπόλης Ι.

 

 

Ανατολικά της Ψιλής Άμμου, παλιρροιακές εγκοπές (παλαιές ακτογραμμές) που έχουν βυθιστεί σε παλαιότερα συνσεισμικά γεγονότα, ανυψώθηκαν κατά 13 cm από τον σεισμό της 30 Οκτωβρίου 2020.

 

 

Ανύψωση της χέρσου 35 cm ανατολικά του Αγίου Ισίδωρου. Η μεταβολή της θαλάσσιας στάθμης στην ευρύτερη περιοχή μετρήθηκε με βάση ανυψωμένα dendropoma rims και το vertex παλιρροιακής εγκοπής. Την κλίμακα τη δίνει ο κ. Καμπόλης.

 

 

Ανύψωση της χέρσου 35 cm ανατολικά του Αγίου Ισίδωρου. Η μεταβολή της θαλάσσιας στάθμης στην ευρύτερη περιοχή μετρήθηκε με βάση ανυψωμένα dendropoma rims και το vertex παλιρροιακής εγκοπής. Την κλίμακα τη δίνει ο κ. Καμπόλης.

 

Δείτε επίσης μία διαφάνεια που συνοψίζει την έρευνα που πραγματοποίησαν στη Σάμο οι επιστήμονες του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγήτρια Νίκη Ευελπίδου, η Δρ. Ελεάννα Καρκάνη, και ο MSc, Ισίδωρος Καμπόλης.

 

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!