Το Κάστρο του Λυκούργου Λογοθέτη στον λόφο της Μεταμόρφωσης Πυθαγορείου. Φωτογραφία: Andie Cannon

Με τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων του Νομού Σάμου, Παναγιώτη Χατζηδάκη, συναντήθηκε ομάδα ενεργών πολιτών για την αρχαία Σάμο, αποτελούμενη από τον Μάνο Βαλή, πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Σάμου, τη Μαρία Βιγλάκη, αρχαιολόγο-επίτιμη προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ, τον Μανώλη Κάρλα, περιφερειακό σύμβουλο και πρώην Νομάρχη Σάμου, τη Ματρώνη Κτίστου, από το Πνευματικό Ίδρυμα Σάμου “Νικόλαος Δημητρίου”, τον Νίκο Μάρκου, δημοτικό Σύμβουλο – πρώην δήμαρχο Πυθαγορείου, και τον Τάσο Νικολαϊδη, πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Πυθαγορείου, στο πλαίσιο του ενδιαφέροντός τους για την προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση των πολιτιστικών αγαθών του νησιού και τη δημιουργία ενιαίου Αρχαιολογικού Πάρκου στα όρια της Αρχαίας Πόλεως Σάμου.

Ο κ. Χατζηδάκης τούς ενημέρωσε για τις προτεραιότητες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σάμου και Ικαρίας που είναι:

1) Η στερέωση του Κάστρου στον λόφο της Μεταμόρφωσης Πυθαγορείου.

2) Η υλοποίηση της ήδη υφιστάμενης από το 2010 ώριμης μελέτης διαμόρφωσης των εξωτερικών χώρων του Ευπαλινείου Ορύγματος (ανάδειξη πηγής των Αγιάδων, του προσαγωγού, των φρεατίων και των πεζοπορικών διαδρομών ως το βόρειο στόμιο, δημιουργία χώρων στάθμευσης, WC, εντευκτηρίου και οικίσκου για προβολές video wall στο νότιο στόμιο).

3) Η εκπόνηση μελέτης στερέωσης των Αρχαίων Λατομείων στη θέση Καταρούγα.

Έργα επίσης προτεραιότητας για το ΥΠ.ΠΟ.Α., και μάλιστα με ώριμες μελέτες, είναι:

– Η επισκευή και διαμόρφωση των δύο λιθόκτιστων κτηρίων του Αρχαιολογικού χώρου των Θερμών.

– Η διάσωση, ανάδειξη και αξιοποίηση του Παλαιοχριστιανικού Κοιμητηρίου στην αρχαία πόλη της Σάμου.

Από τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία προτεραιότητες έχουν δοθεί στον Άη- Γιαννάκη στο Πάνω Βαθύ και στον Άγιο Αθανάσιο Υδρούσας, που με τη μέριμνα της περιφέρειας και της μητρόπολης έχουν συμπεριληφθεί σε πιστωτικό πρόγραμμα μελετών, ο Άγιος Χαράλαμπος Καλλιθέας, η Κοίμηση της Θεοτόκου Πλατάνου, η Μεταμόρφωση του Ποταμιού και η ομώνυμη του Παλαιοκάστρου, καθώς και τα έργα “Στερέωση των βράχων στη Μονή Οσίας Θεοκτίστης” και “Επανέκθεση της αρχαιολογικής συλλογής Κάμπου” στην Ικαρία.

Έργο σημαντικό θεωρείται, επίσης, η μελέτη και η υλοποίηση τεχνικών δράσεων για την πρόσβαση των ΑΜΕΑ στους αρχαιολογικούς χώρους.

Κατά τη συνάντηση αυτή, που έγινε προς ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων, πάνω στο ίδιο θέμα ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος δεσμεύτηκε για την ανάληψη από τον δήμο τού κόστους της μελέτης στερέωσης του Κάστρου στον λόφο της Μεταμόρφωσης Πυθαγορείου. Έγινε γνωστό, επίσης, ότι για την αξιοποίηση του Αρχαίου Θεάτρου στο Πυθαγόρειο, περιφέρεια και δήμος Ανατολικής Σάμου εξασφάλισαν πίστωση περί τις 100.000 ευρώ.

Σε συνάντησή της με τον βουλευτή Σάμου, καθηγητή Χριστόδουλο Στεφανάδη, η ομάδα ενεργών πολιτών έλαβε τη διαβεβαίωσή του για τη θεσμική του παρέμβαση στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στο ΥΠ.ΠΟ.Α. και στα οικονομικά υπουργεία, ώστε αφενός οι εν λόγω ώριμες μελέτες να ενταχθούν σε προγράμματα υλοποίησης, αφετέρου να διατεθούν πιστώσεις για την εκπόνηση μελετών για τα συγκεκριμένα έργα προτεραιότητας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σάμου και Ικαρίας.

Και κατά την επίσκεψή της στην αντιπεριφέρεια Σάμου, έγινε εκτεταμένη συζήτηση για όλα τα θέματα αυτά κι ο αντιπεριφερειάρχης, Βασίλης Πανουράκης, δεσμεύτηκε να συζητήσει με τους συνεργάτες του για τις σχετικές πρωτοβουλίες και αποφάσεις.

Η ομάδα περιμένει και την έλευση του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, καθηγητή Κώστα Μουτζούρη, στη Σάμο προς ενημέρωση και σχετική συζήτηση μαζί του.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!