Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αποφάσισε την παράταση των συμβάσεων για 12 άγονες αεροπορικές γραμμές, μεταξύ των οποίων και η αεροπορική γραμμή Θεσσαλονίκη-Σάμος.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ οι συμβάσεις έληγαν την 1η Οκτωβρίου 2020, δόθηκε τρίμηνη παράταση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Η απόφαση, σύμφωνα με το σκεπτικό, λήφθηκε καθώς στον νέο διαγωνισμό της 8ης Ιανουαρίου 2020 για την εκμετάλλευση αυτών των γραμμών δεν κατατέθηκε καμία προσφορά, με αποτέλεσμα να κηρυχθεί άγονος.

Αναλυτικά παρατείνονται οι συμβάσεις με:

α) την OLYMPIC AIR (εταιρεία του ομίλου της Aegean) για την εκμετάλλευση, σύμφωνα με τις επιβληθείσες υποχρεώσεις και χωρίς οικονομικό αντιστάθμισμα, των τακτικών αεροπορικών γραμμών Θεσσαλονίκη-Σάμος, Αθήνα-Ικαρία, Αθήνα-Κύθηρα, Αθήνα-Πάρος, Αθήνα-Κάρπαθος, Αθήνα-Σκιάθος, Αθήνα-Ζάκυνθος, Θεσσαλονίκη-Χίος

και

β) την SKY EXPRESS για την εκμετάλλευση, σύμφωνα με τις επιβληθείσες υποχρεώσεις και χωρίς οικονομικό αντιστάθμισμα, των τακτικών αεροπορικών γραμμών Θεσσαλονίκη-Σάμος, Αθήνα-Ικαρία, Αθήνα-Κύθηρα, Αθήνα-Πάρος, Αθήνα-Κάρπαθος, Αθήνα-Σκιάθος, Αθήνα-Ζάκυνθος, Θεσσαλονίκη-Χίος και .

Θα πρέπει να σηειωθεί ότι οι συμβάσεις με την Olympic Air και την Sky Express, που αρχικά υπογράφηκαν στις 30 Σεπτεμβρίου 2016, παρατείνονται για δεύτερη φορά, καθώς στις αρχές του έτους (στις 3 Ιανουαρίου συγκεκριμένα), δόθηκε επίσης παράταση λόγω του τότε επικείμενου διαγωνισμού.

Έρχεται νέος διαγωνισμός

Για να υπάρξει αυτή η παράταση, ζητήθηκε και λήφθηκε από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών η συναίνεση των δύο εταιρειών καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια αυτών των τριών μηνών το υπουργείο προτίθεται να επαναπροκηρύξει τον διαγωνισμό για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά. Ενδέχεται πάντως, λόγω του στενού χρονικού πλαισίου διεξαγωγής του διαγωνισμού, να υπάρξει και μία ακόμα παράταση στον χρόνο διάρκειας της υφιστάμενης σύμβασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την εποχή στο υπουργείο, γίνεται ένας γενικός επανασχεδιασμός για την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού με πολύ πιθανή την διεύρυνση του πτητικού και οικονομικού αντικειμένου, με δεδομένες τις νέες συνθήκες που επικρατούν στις εγχώριες αερομεταφορές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο νέος διαγωνισμός θα είναι αντικείμενο της νεοσυσταθείσας ΑΠΑ (Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας) και όχι της ΥΠΑ.

Η εκμετάλλευση των αερογραμμών θα συνοδεύεται με οικονομικό αντιστάθμισμα. Στον τελευταίο, άγονο διαγωνισμό, ήταν ύψους 24,6 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και αφορούσε χρονική διάρκεια εκμετάλλευσης των 12 γραμμών τα 4 χρόνια. Απόλυτο κριτήριο για την επιλογή αναδόχου είναι η χαμηλότερη οικονομική προσφορά. Στη διαδικασία αναμένεται να δώσουν το «παρών» οι Aegean-Olympic Air, Sky Express που διατηρούν σήμερα τις συμβάσεις ενώ είναι πιθανόν να δούμε και κάποια άλλη εγχώρια εταιρεία όπως την θυγατρική του ομίλου Μουζενίδη Ellinair.

Πηγή: News247.gr

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!