Ομιλίες – συζητήσεις οργάνωσε η Τομεακή Οργάνωση Σάμου του ΚΚΕ σε Βαθύ (31/7) και Καρλόβασι (30/7), με ομιλητή τον Βαγγέλη Μαρούπα, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην έκρυθμη κατάσταση σε Αιγαίο και Μεσόγειο με αρκετά πιθανό, όπως είπε, ένα θερμό στρατιωτικό επεισόδιο στο Αιγαίο, την ίδια στιγμή που υπάρχει διαπάλη ΗΠΑ – Κίνας για τους δρόμους μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων, εμπόλεμη κατάσταση σε Ουκρανία, Συρία, Λιβύη.

Αναφερόμενος στις ευθύνες της ελληνικής αστικής τάξης, επισήμανε ότι “στόχος της είναι η ανάπτυξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου και η μεγαλύτερη πρόσδεση της χώρας στους αμερικανονατοϊκούς και ευρωενωσιακούς σχεδιασμούς με:

Ομόφωνες αποφάσεις του ΝΑΤΟ που στοχοποιούν Ρωσία και Κίνα

Συμμετοχή στη περικύκλωση της Ρωσίας

Συμμετοχή σε 16 αποστολές εκτός συνόρων

Συμφωνίες με το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ

Μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο πολέμου.

Αντίστοιχα και η τουρκική αστική τάξη, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι είναι μεγάλη δύναμη με στρατιωτικές δυνάμεις κατοχής σε Κύπρο, Συρία και στρατιωτικές βάσεις σε Κατάρ, Ιράκ, Σομαλία, Αλβανία, παζαρεύει και παρεμβαίνει σε όλες τις πλευρές των συνόρων της. Επιδιώκει την αναθεώρηση της συνθήκης της Λοζάνης, αξιοποιεί τις «γκρίζες ζώνες», εργαλειοποιεί το προσφυγικό, μετατρέπει την Αγία Σοφία, παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς σε τζαμί”.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες κοινές ανακοινώσεις των ΚΚ Ελλάδας και Τουρκίας για απεγκλωβισμό από ΝΑΤΟ, ΕΕ, αλληλεγγύη και αλληλοσεβασμό των δύο λαών, χωρίς αλλαγή συνόρων, καθώς και διατήρηση της Αγίας Σοφίας ως μουσείο, ο κ. Μαρούπας επισήμανε τη “μεγάλη αξία και ελπίδα της ενίσχυσης Ελλήνων και Τούρκων κομμουνιστών”.

Χαρακτήρισε “κάλπικο το δίλημμα που καλλιεργεί η ελληνική αστική τάξη «συνεκμετάλλευση του Αιγαίου ή πόλεμος» και ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση πολέμου, το ΚΚΕ με την κληρονομιά του ΕΑΜ θα παλέψει, για την απόκρουση κάθε εισβολέα και για τη σωτηρία του λαού, χωρίς να έχει καμιά εμπιστοσύνη σε κανέναν ιμπεριαλιστικό συνασπισμό.

Ο Βαγγέλης Μαρούπας, αναφερόμενος στην πανδημία συνέκρινε “τη σαπίλα του καπιταλισμού και τη βαρβαρότητα που διαφαίνεται με τη πάλη των μονοπωλίων για το εμβόλιο από το οποίο περιμένουν να θησαυρίσουν, με την εργατική εξουσία, όπου τα μεγαλύτερα μυαλά θα συνεργάζονταν αξιοποιώντας τις πιο σύγχρονες υποδομές, με αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους”.

Καταλήγοντας, ο ομιλητής κάλεσε σε συσπείρωση γύρω από το ΚΚΕ, με οργάνωση και συμμετοχή στο κίνημα, στα συνδικάτα, το Εργατικό Κέντρο, σε αγροτικούς συλλόγους, σε συλλόγους γυναικών, αυτοαπασχολούμενων, “για να μην πληρώσει τη νέα καπιταλιστική κρίση πάλι ο λαός“.

Φωτογραφίες: Τ.Ε. ΚΚΕ Σάμου

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!