Τα διηγήματα του Γεώργη Καρατζά, του πρώτου Σαμιώτη διηγηματογράφου εκδόθηκαν πρόσφατα, για πρώτη φορά, από τις σαμιακές εκδόσεις Απόπλους.

Διαβάστε στη συνέχεια την παρουσίαση του βιβλίου από τον φιλόλογο και τέως προϊστάμενο των γενικών αρχείων του κράτους Σάμου Χρίστο Λάνδρο, ο οποίος επιμελήθηκε και την έκδοση.

Γεώργη Ν. Καρατζά, Διηγήματα. Εισαγωγή – Μεταγραφή – Επίμετρο:  Χρίστος Λάνδρος, Απόπλους 2019

Για πρώτη φορά εκδίδονται συγκεντρωτικά τα διηγήματα του Γ. Ν. Καρατζά, του πρώτου Σαμιώτη διηγηματογράφου, σε έναν καλαίσθητο τόμο. Τα διηγήματα γράφτηκαν σε γλώσσα δημοτική κατά την περίοδο 1896 – 1931. Δημοσιεύτηκαν σε τοπικές εφημερίδες, σαμιακά περιοδικά και στο αθηναϊκό περιοδικό Νουμάς. Μερικά βρέθηκαν σε χειρόγραφα τετράδιά του, που είχε διασώσει η κόρη του Ιωάννα Χίου.

Ο Γ. Ν. Καρατζάς γεννήθηκε στον Μαραθόκαμπο Σάμου, φοίτησε στο Πυθαγόρειο Γυμνάσιο και σπούδασε στη Φιλοσοφική και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Σταδιοδρόμησε ως εκπαιδευτικός στο Πυθαγόρειο Γυμνάσιο Σάμου, σε σχολές της Κωνσταντινούπολης, του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα, στην Κοζάνη. Μέλος του Αδερφάτου της Εθνικής γλώσσας, συνεργάτης του Νουμά», διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου. Μαζί με τον Ζήσιμο Σίδερη αποτελούν τους κορυφαίους Σαμιώτες δημοτικιστές. Συνεργάστηκε με τον φίλο και κουμπάρο του Αλέξανδρο Πάλλη. Τα διηγήματά του ξεπερνούν τα όρια της ηθογραφίας και θίγουν κοινωνικά ζητήματα. Υιοθέτησε την χρήση της δημοτικής, σε μια εποχή κατά την οποία δεν υπήρχε κωδικοποιημένη γραμματική της και κανόνες ορθογραφίας. Ο αναγνώστης και μελετητής του έργου του έχει τη δυνατότητα, πέραν της αισθητικής απόλαυσης, να μελετήσει και την εξέλιξη της γλώσσας του και τις επιλογές ορθογραφίας που κάνει.

Τη μεταγραφή των διηγημάτων στην μορφή που γράφτηκαν έκαμε ο  Χρίστος Λάνδρος, ο οποίος προτάσσει εκτενή εισαγωγή για τον Καρατζά, την εποχή και το έργο του. Την επιμέλεια της έκδοσης είχε ο Βαγγέλης Δημητριάδης, ενώ το κόσμημα του εξωφύλλου είναι του ζωγράφου Νίκου Κυπραίου.

Ο τόμος των διηγημάτων τιμάται προς 15  ευρώ. Διατίθεται στα βιβλιοπωλεία και κατόπιν παραγγελίας στα τηλέφωνα 6977533272 και 6970950624.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!