Ένα αφιέρωμα στον σπουδαίο αείμνηστο Σάμιο πρωτοψάλτη, Χρήστο Χατζηνικολάου, παρουσίασε πρόσφατα στην ιστοσελίδα του το Εκκλησιαστικό Ίδρυμα Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Όπως αναφέρει ο Αρχιμ. Ειρηναίος Νάκος, Γενικός Διευθυντής Ιδρύματος Μουσικής Ι.Α.Α., “στην 4η εκπομπή “Διάκονοι της Ορθοδόξου Υμνολογίας”, θα ακούσουμε τον αείμνηστο Δάσκαλο και Πρωτοψάλτη Χρήστο Χατζηνικολάου, ένα γλυκύτατο άνθρωπο με λόγια αγάπης για όλους.

Ο αείμνηστος Χρήστος Χατζηνικολάου γεννήθηκε στο χωριό Σκουραίϊκα της Σάμου και από πολύ μικρή ηλικία μυήθηκε στην ψαλτική τέχνη από τον σοφό και ονομαστό μουσικοδιδάσκαλο και Άρχοντα πρωτοψάλτη του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων αείμνηστο Εμμανουήλ Βαμβουδάκη.

Τελείωσε το Πυθαγόρειο Γυμνάσιο της Σάμου. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Παν/μιο Αθηνών.

Επίσης σπούδασε Βυζαντινή και Ευρωπαϊκή μουσική στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών με διακεκριμένους διδασκάλους.

Την ψαλτική του καριέρα άρχισε πολύ μικρός ως αριστερός ιεροψάλτης στον Ι.Ν. του Αγ. Αντωνίου Άνω Βαθέος της Σάμου και λίγο αργότερα ως Α’ ψάλτης στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην ίδια πόλη.

Στην Αθήνα διετέλεσε Α’ Δομέστικος και επιμελητής του μουσικού χορού της Μητροπόλεως Αθηνών με πρωτοψάλτη τον αείμνηστο Σπυρίδωνα Περιστέρη. Το 1957 προσλήφθηκε Λαμπαδάριος στον Ι.Ν. Προφ. Ηλιού στο Παγκράτι.

Από το 1960 μέχρι το 1962 διετέλεσε Α’ ψάλτης στον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Κυνοσάργους.

Από το 1962 επί 44 συναπτά έτη έψαλλε ως πρωτοψάλτης και χοράρχης στον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής στο ομώνυμο προάστιο των Αθηνών.

Είναι ιδρυτής πολλών χορωδιών και έχει διατελέσει διδάσκαλος και χοράρχης Βυζαντινών, παιδικών και μικτών χορωδιών.

Διευθυντής Εκκλησιαστικών μουσικών Σχολών. Ασχολήθηκε με τη σύνθεση, συγγραφή και δισκογραφία.

Έχει δώσει συναυλίες στις μεγαλύτερες αίθουσες των Αθηνών, του Πειραιώς και πόλεις του εξωτερικού (Ηρώδειο, Μέγαρο Μουσικής Θεσ/νίκης και Αθηνών).

Διδάσκαλος και χοράρχης της μεγάλης χορωδίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιεροψαλτών “Ρωμανός ο Μελωδός και Ιωάννης ο Δαμασκηνός”.

Τακτικός καθηγητής και έφορος της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής του Εθνικού Ωδείου Αθηνών. Καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης. Καθηγητής στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία Αθηνών.

Εκλεγμένος πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιεροψαλτών “Ρωμανός ο Μελωδός και Ιωάννης ο Δαμασκηνός”.

Εκλεγμένος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος (ΟΜΣΙΕ) επί 12 χρόνια.

Μέλος της Επιτροπής ακροάσεως Ιεροψαλτών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Μέλος της Συνοδικής Επιτροπής Καταρτίσεως Σχεδίου Κανονισμού Ιεροψαλτών.

Εκδότης της εφημερίδας Ιεροψαλτικά Νέα και του περιοδικού Νέος Ιεροψαλτικός Κόσμος.

Έχει τιμηθεί με διακρίσεις, μετάλλια, πλακέτες και διπλώματα για τις υπηρεσίες που έχει προσφέρει μέχρι τώρα στην Εκκλησία με την μεγαλύτερη και ανώτατη διάκριση της Ιεράς Σύνοδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, το Χρυσό Σταυρό του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, δια χειρός του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου.

Επί των ημερών του, η ιεροψαλτική τάξη γνώρισε σημαντική πρόοδο τόσο σε καλλιτεχνικό όσο και σε επιστημονικό επίπεδο.

Ο αείμνηστος Χρήστος Χατζηνικολάου, θα μείνει στην ιστορία για τους αγώνες του για τη θεσμική αναβάθμιση του ιεροψαλτικού λειτουργήματος τόσο λειτουργικά αλλά και συνδικαλιστικά, αφού επί θητείας του ψηφίστηκε, ο πρώτος στην ιστορία, Κανονισμός Ιεροψάλτου από την Εκκλησία της Ελλάδος σε συνεργασία με τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κυρό Χριστόδουλο, με τον οποίο τον συνέδεε στενή φιλία.

Ένα μικρό αφιέρωμα λοιπόν από τη συνέντευξη του Δασκάλου για όλους εμάς, με την προτροπή ότι η μουσική μας χωράει τους πάντες. Αιωνία του η μνήμη.”

Ακούστε όλο το αφιέρωμα στον σπουδαίο πρωτοψάλτη από τα Σκουραίικα Σάμου, Χρήστο Χατζηνικολάου, παρακάτω:

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!