Άρθρο του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, φιλοξενεί ο “Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής”, για τη συμπλήρωση ενός έτους διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία.

Σε αυτό ο κ. Μηταράκης αναφέρει πως “η χώρα μας ακολουθεί, από την πρώτη στιγμή, μια ισορροπημένη μεταναστευτική πολιτική με στρατηγικούς στόχους τη μείωση των μεταναστευτικών ροών, αλλά και των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες. Τα αποτελέσματά της είναι σήμερα μετρήσιμα, με τις αφίξεις να έχουν μειωθεί κατά 51% από την αρχή του χρόνου και 93% το τελευταίο τρίμηνο”.

Κατά τον κ. Μηταράκη, “οι μειωμένες ροές και η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου έχουν οδηγήσει στην ορατή πλέον αποσυμφόρηση των νησιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η έκδοση αποφάσεων ασύλου έχει αυξηθεί κατά 80% και είμαστε μόλις στην αρχή της προσπάθειάς μας. Οι εκκρεμείς αποφάσεις έπεσαν για πρώτη φορά κάτω από τις 100.000, καθώς έφτασαν στα επίπεδα των εκκρεμοτήτων του Αυγούστου του 2019. Οι χιλιάδες νέες αποφάσεις ήταν κλειδί στην προσπάθειά μας για αποσυμφόρηση των νησιών. Κατά 22% έχουν μειωθεί οι διαμένοντες στις δομές των νησιών από την αρχή της χρονιάς. Περίπου 17.000 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα, χωρίς να χρειαστεί η κατασκευή νέων δομών. Τέλος, έχουμε ανοικοδομήσει μια ουσιαστική σχέση συνεργασίας και εμπιστοσύνης με την τοπική αυτοδιοίκηση των νησιών. Μια σχέση που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε μαζί στις απαραίτητες παρεμβάσεις που χρειάζεται να γίνουν”.

Ο υπουργός θέτει ως προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα τον ψηφιακό μετασχηματισμό του υπουργείου, τόσο με τον εκσυγχρονισμό των δομών και του τρόπου λειτουργίας τους, όσο και με την αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων, με στόχο τη μείωση της τεράστιας γραφειοκρατίας και των κρατικών δαπανών. Όπως σημειώνει, το επόμενο διάστημα θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το πληροφοριακό σύστημα “ΑΛΚΥΟΝΗ ΙΙ” και το σύστημα ελέγχου στις δομές και τα Κ.Υ.Τ. Τα νέα κλειστά κέντρα θα έχουν περίφραξη στον εξωτερικό χώρο, πύλες εισόδου, ηλεκτρονικές κάρτες εισόδου με έλεγχο δακτυλικών αποτυπωμάτων “και άρα αυστηρό έλεγχο όσων εισέρχονται και εξέρχονται. Εντός του 2020 θα ξεκινήσει και η λειτουργία των νέων Κλειστών Ελεγχόμενων Δομών στην Κω, τη Λέρο και τη Σάμο, ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας όχι μόνο στους διαμένοντες στις δομές, αλλά και στις τοπικές κοινωνίες”.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!