fbpx

ΒΙΝΤΕΟ: Με το όνομα του Σαμιώτη ήρωα Χριστόδουλου Καραθανάση η νέα πυραυλάκατος του ΠΝ!

Κατέπλευσε την Πέμπτη στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας /Αμφιάλη η νέα, Νο6 πυραυλάκατος του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), η ΤΠΚ “Καραθανάσης”, η οποία πήρε το όνομά της από τον ηρωικό Σαμιώτη αντιπλοίαρχο Χριστόδουλο Καραθανάση, που έπεσε στα Ίμια με ελικόπτερο στις 31/1/1996, μαζί με τους αντιπλοίαρχο Παναγιώτη Βλαχάκο και σημαιοφόρο Έκτορα Γιαλοψό.

Η πυραυλάκατος “Καραθανάσης” ολοκλήρωσε την εκτέλεση δοκιμαστικού πλου, ενώ η τελετή ένταξής της στο Πολεμικό Ναυτικό προγραμματίζεται εντός του Ιουλίου.

Οι εργασίες ολοκλήρωσης επιμέρους συστημάτων της πρόκειται να αναληφθούν από το ΠΝ προκειμένου το πλοίο να αποδοθεί στη συνέχεια στο αρχηγείο Στόλου για πλήρη επιχειρησιακή ένταξη.

Το Πολεμικό Ναυτικό έχει κάθε λόγο να επιχαίρει διότι επιλύεται ένα χρόνιο πρόβλημά του και παραλαμβάνει ένα καράβι (την πυραυλάκατο «6») που έχει απόλυτη ανάγκη αυτή την ώρα και βλέπει πλέον ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για να παραλάβει και το τελευταίο“, ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας χθες στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών επί του νομοσχεδίου “Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ του υπουργείου Άμυνας του Κράτους του Ισραήλ και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας για την προμήθεια Εξοπλισμού και Υπηρεσιών”.

Δείτε το βίντεο από τη σημερινή παραλαβή της πυραυλακάτου “Καραθανάσης” στον ναύσταθμο Σαλαμίνας!

Λίγα λόγια για τον ήρωα Χριστόδουλο Καραθανάση

Ο Σαμιώτης υποπλοίαρχος/μετά θάνατον αντιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, Χριστόδουλος Καραθανάσης, θυσιάστηκε ηρωικά στην ελληνική νησίδα Ίμια το 1996, όταν κατέπεσε το ελικόπτερο  που κυβερνούσε και στο οποίο επέβαιναν άλλοι δύο αξιωματικοί.

Το χρονικό της πτώσης του ελικοπτέρου στη βραχονησίδα Ίμια στις 31/1/1996 είναι το εξής:

Στη 01:40 στο Γ.Ε.ΕΘ.Α καταφθάνουν πληροφορίες ότι Τούρκοι κομάντος αποβιβάζονται στη Μικρή Ίμια.

Στις 04:30 ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού με μέλη του πληρώματος τον υποπλοίαρχο Χριστόδουλο Καραθανάση, τον υποπλοίαρχο Παναγιώτη Βλαχάκο και τον αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψό απονηώνεται από τη φρεγάτα “Ναυαρίνο” για να επιβεβαιώσει την πληροφορία. Επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες.

Στις 04:50 το πλήρωμα του ελικοπτέρου αναφέρει ότι εντόπισε περί τους 10 τούρκους κομάντος με τη σημαία τους.

Δίνεται εντολή να επιστρέψει στη βάση του κι ενώ πετά μεταξύ των βραχονησίδων Πίτα και Καλόλιμνος αναφέρει βλάβη και χάνεται από τα ραντάρ.

Αργότερα θα ανασυρθούν νεκρά και τα τρία μέλη του πληρώματος.

Σχετικά με τις αιτίες πτώσης του ελικοπτέρου έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις.

Η επίσημη άποψη του ελληνικού κράτους ήταν ότι το σκάφος κατέπεσε λόγω κακοκαιρίας και απώλειας προσανατολισμού του πιλότου.

Ωστόσο, στην Ελλάδα υπάρχει ευρέως διαδεδομένη η άποψη ότι το ελικόπτερο καταρρίφθηκε είτε από το τουρκικό Ναυτικό, είτε από τους τούρκους καταδρομείς που υπήρχαν πάνω στο νησί και ότι το γεγονός αποκρύφθηκε, προκειμένου να λήξει η κρίση και να μην οδηγηθούν οι δύο χώρες σε γενικευμένη σύρραξη ή ακόμα και σε πόλεμο.

Στο παλιό λιμάνι του Καρλοβάσου Σάμου έχει κατασκευαστεί μνημείο προς τιμήν των τριών ηρώων-πεσόντων.

Φωτογραφία του Φώτη Ζανέτη

Βίντεο-φωτογραφίες πυραυλακάτου: Πολεμικό Ναυτικό

 

 

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ:

   

Ενημερωθείτε μέσα από το κανάλι μας στο Viber

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!

Related Articles

error: Content is protected !!