Φωτογραφία αρχείου

Κάλεσμα για συμμετοχή στην πανελλαδική πανυγειονομική απεργία της Τρίτης, 16 Ιουνίου, και στις συγκεντρώσεις που οργανώνονται και στη Σάμο, στις 10πμ στην κεντρική είσοδο του νοσοκομείου και στις 8μμ στις πλατείες Καρλοβάσου και Πυθαγόρα απευθύνει ο Σύλλογος Εργαζομένων του τοπικού Γενικού Νοσοκομείου “Άγιος Παντελεήμων”.

Όπως αναφέρει, “οι υγειονομικοί δίνουν για άλλη μια φορά τη μάχη μαζί με τον λαό, για ένα πλήρες στελεχωμένο και εξοπλισμένο δημόσιο σύστημα υγείας.

Απεργούμε γιατί δεν συμβιβαζόμαστε με τις τεράστιες ελλείψεις στις δημόσιες δομές Υγείας, όπως στο Νοσοκομείο, στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και στο ΕΚΑΒ. Απεργούμε, γιατί απαιτούμε οι ελλείψεις αυτές να καλυφθούν άμεσα, για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλα τα χρόνϊα και επείγοντα περιστατικά, αλλά και για να είμαστε έτοιμοι για ένα πιθανό νέο κύμα επιδημίας.

Διεκδικούμε αυτά που δικαιούμαστε, για να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της δουλειάς μας, μέσα σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες, όπου η εντατικοποίηση μας «τσακίζει» με τις αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες και τα χιλιάδες χρωστούμενα ρεπό και άδειες.

Για περισσότερους από δύο μήνες, συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη για την προστασία της υγείας του λαού, ενάντια στην επιδημία SARS-CoV-2, αντιμετωπίζοντας μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, που είναι αποτέλεσμα της χρόνιας πολιτικής υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και εμπορευματοποίησης.

Οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για τη διαχείριση της επιδημίας δεν μπορούν να κρύψουν τις ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, όχι μόνο για την ουσιαστική ανυπαρξία μέτρων για την προστασία της υγείας στους χώρους δουλειάς, αλλά και για τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό στις δημόσιες μονάδες Υγείας, που δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με προσλήψεις επικουρικών υγειονομικών, που καλύπτουν προσωρινά μικρό μόνο μέρος των χιλιάδων κενών οργανικών θέσεων, και τις δωρεές εκπροσώπων επιχειρηματικών ομίλων, επιχειρηματίες που αξιοποιούνται για τη συνέχιση της απεμπόλησης της κρατικής ευθύνης για την Υγεία.

Η κυβέρνηση, αντί να προσλάβει όλο το αναγκαίο μόνιμο ιατρικό προσωπικό, προσλαμβάνει ιδιώτες και συνταξιούχους ιατρούς με μπλοκάκι. Κάνοντας ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της υγείας, εξακολουθεί επίσης να μοιράζει τη «φτώχεια» με αναγκαστικές μετακινήσεις ιατρών και προσωπικού από μονάδα σε μονάδα και από νησί σε νησί, αντί να κάνει τις αναγκαίες προσλήψεις. Επομένως, προσθέτει ένα ακόμη αντικίνητρο σε περίπτωση που προκηρυχτεί κάποια θέση στο να διοριστεί κάποιος στα νησιά μας”.

Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Σάμου λένε “τέρμα πια στην κοροϊδία και στον εμπαιγμό!” και διεκδικούν:

“Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Να προσληφθούν τώρα οι τρεις μόνιμοι παιδίατροι που προβλέπει ο οργανισμός του Νοσοκομείου. Να επιστρέψει η παιδίατρος, που έχει μετακινηθεί στο Νοσοκομείο στην θέση της στο ΚΕΦΥΑΠ, όπου είναι απαραίτητη. Όχι σε λύσεις-μπαλώματα.

Δημιουργία πνευμονολογικής κλινικής στο Νοσοκομείο και παράλληλα να προσληφθούν πνευμονολόγοι και το απαραίτητο νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό

Πρόσληψη μόνιμων ιατρών, ΩΡΛ, γαστρεντερολόγων, ογκολόγων, παθολόγων και ενδοκρινολόγων.

Να προσληφθούν άμεσα 25 μόνιμοι νοσηλευτές, τρεις μαίες, έξι τραυματιοφορείς, έξι βοηθοί θαλάμου και προσωπικό σε όλες τις υποστηρικτικές υπηρεσίες του Νοσοκομείου.έξι 

Για το Κέντρο ψυχικής υγείας, να προσληφθούν δύο μόνιμοι παιδοψυχίατροι, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό και βοηθητικό και να προκηρυχθούν όλες οι θέσεις που προβλέπει το οργανόγραμμα.

Για το ΚΕΦΙΑΠ, να προκηρυχθούν όλες οι μόνιμες θέσεις που προβλέπονται, όπως λογοθεραπευτές, παιδοψυχολόγοι, εργοθεραπευτές, νοσηλευτές και διοικητικοί υπάλληλοι.

Για το Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου, να προσληφθούν έξι πληρώματα ασθενοφόρου, ακτινοδιαγνώστες, καρδιολόγοι, παιδίατροι και όλο το προσωπικό που προβλέπει το οργανόγραμμά του.

Για το ΕΚΑΒ, να προχωρήσει τώρα το υπουργείο Υγείας και η κεντρική διοίκηση του ΕΚΑΒ, ώστε να εξασφαλιστεί κατάλληλο και εξοπλισμένο κτήριο για τη στέγαση του παραρτήματος στη Σάμο. Να σταματήσει εδώ και τώρα ο εμπαιγμός και η τριτοκοσμική κατάσταση σε ό,τι έχει σχέση με τη στέγαση του παραρτήματος του Ε.Κ.Α.Β. στη Σάμο. Να προσληφθούν άμεσα 10 πληρώματα ασθενοφόρου.

Να διοριστούν μόνιμοι γιατροί με ειδικότητα γενικής ιατρικής και το αντίστοιχο νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό σε όλα τα περιφερειακά και αγροτικά Ιατρεία του νησιού.

Να στελεχωθεί και να λειτουργήσει σε 24ωρη βάση το κέντρο υγείας στο Βαθύ.

Να λειτουργήσει ιατρείο πλήρες στελεχωμένο και εξοπλισμένο μέσα στο ΚΥΤ Σάμου.

Να χορηγηθούν άμεσα οι εκατοντάδες ημέρες κανονικής άδειας και ημέρες ανάπαυσης, που οφείλει η διοίκηση του Νοσοκομείου σε όλο το προσωπικό.

Να δώσει τώρα η διοίκηση λύση στο μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο τμήμα του ακτινολογικού του Νοσοκομείου, αποτέλεσμα της υποστελέχωσης.

Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ, μέσω ΕΟΔΥ, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου). Οριστική ανάκληση της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών των δημόσιων μονάδων Υγείας και Πρόνοιας.

Ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.

Επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.

Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Πρόσληψη μόνιμων γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας στο Νοσοκομείου της Σάμου.

Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, με πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση”.

Η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου

Μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου συμμετείχε στη σύσκεψη για την Υγεία που οργανώθηκε από το Εργατικό Κέντρο Σάμου και τον Σύλλογο Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου το Σάββατο στο Βαθύ. Εκεί έγινε ενημέρωση από τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων, για τις πολλές ελλείψεις στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας στη Σάμο γενικά και ειδικά στο Νοσοκομείο.

Έτσι και η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου αποφάσισε να συμμετάσχει στην κινητοποίηση για την Υγεία στις 16 Ιουνίου στις 8μμ στο Βαθύ, που οργανώνεται από το Eργατικό Κέντρο Σάμου και τον Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σάμου.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!