Τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος στο μεταναστευτικό καταγράφει επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Σύμφωνα με αυτή, παρατηρείται:

Μείωση των μεταναστευτικών ροών

Σήμερα, οι ροές στα νησιά και στον Έβρο ακολουθούν μια συνεχή πτωτική πορεία. Συγκεκριμένα, σημειώθηκε μείωση τον Απρίλιο του 2020, σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019, της τάξεως του 97,26%, ενώ τον Μάιο έχουν μειωθεί, σε σχέση με το 2019, κατά 91% οι αφίξεις. Αναλυτικά, τον Απρίλιο του 2019 κατέφθασαν στη χώρα μας 2.773 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ το 2020 μόλις 76. Αντίστοιχα, τον Μάιο του 2019 αφίχθηκαν 3.141 άτομα, ενώ τον Μάιο του 2020 έχουν καταφθάσει συνολικά 204.

Περιορισμός επιπτώσεων

Για τον περιορισμό των επιπτώσεων της μεταναστευτικής κρίσης, αναφέρονται:

H εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας, τόσο στους διαμένοντες, όσο και στις όμορες περιοχές, προϋποθέτει τη δημιουργία των κλειστών ελεγχόμενων δομών. Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στα 3 εκ των 5 νησιών του Ανατολικού Αιγαίου (Σάμος, Κως, Λέρος). Σε εξέλιξη είναι διαδικασία διαβούλευσης με την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε Χίο και Λέσβο.

Συνεχίζεται η οικονομική ενίσχυση των δήμων, εντός των διοικητικών ορίων των οποίων βρίσκονται δομές φιλοξενίας. Διετέθησαν ανταποδοτικά τέλη ύψους 2.778.202 ευρώ συνολικά στους δήμους για το α’ τρίμηνο του 2020, ενώ είχαν ήδη χορηγηθεί 9.491.400 ευρώ για το 2019 στους δήμους. Συνολικά, οι δικαιούχοι δήμοι έλαβαν 12.269.602 ευρώ.

Συστάθηκε «Ταμείο Αλληλεγγύης», στο οποίο έχουν διατεθεί 25 εκατ. ευρώ για χρηματοδότηση έργων σε δήμους.

Τερματίζεται, εντός του έτους, η λειτουργία 60 δομών που στεγάζονται σε ξενοδοχειακές μονάδες από τις 93 δομές στις οποίες φιλοξενούντο το περίπου 8% του μεταναστευτικού πληθυσμού.

Αποσυμφόρηση νησιών

Σε σχέση με την αποσυμφόρηση των νησιών, με βάση την κυβερνητική ενημέρωση, οι διαμένοντες στα νησιωτικά ΚΥΤ έχουν μειωθεί κατά 15% μέχρι σήμερα από την αρχή του έτους. Συνολικά 13.000 άτομα έχουν μεταφερθεί από 1η Ιανουαρίου του 2020 από τα νησιά προς την ενδοχώρα. Έχουν απορροφηθεί οι αυξημένες ροές του πρώτου διμήνου. Σήμερα στα 5 νησιά βρίσκονται 36.276, από 42.000 που ήταν στις αρχές Ιανουαρίου.

Άσυλο

Ως προς την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, σημειώνεται πως καταγράφεται σημαντική αύξηση του ρυθμού έκδοσης αποφάσεων από περίπου 4.000 κατά μέσο όρο τον μήνα το 2019, σε 7.000 τον Μάρτιο, 16.000 τον Απρίλιο, και αντίστοιχος ρυθμός και τον Μάιο του 2020. Αποτέλεσμα ήταν η μείωση του χρονικού διαστήματος έκδοσης απόφασης α’ βαθμού από 185 μέρες σε 25 ημέρες. Από την 1η Ιανουαρίου έχουν εκδοθεί 11.000 αρνητικές αποφάσεις ασύλου, ώστε να επιταχυνθούν και οι διαδικασίες επιστροφών/απελάσεων. Συνολικά, από την 01/01/20, πραγματοποιήθηκαν 139 απελάσεις και 861 εθελούσιες μέσω ΔΟΜ επιστροφές. Έχει προγραμματιστεί, εντός της επόμενης εβδομάδας, η πρώτη, μετά κορωνοϊού, πιλοτική επιστροφή 40 ατόμων.

Νέες θέσεις φιλοξενίας

Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, υπαρκτό πρόβλημα αποτελεί ο υπερκορεσμός των νησιωτικών δομών φιλοξενίας. Γι’ αυτό και δημιουργούνται 11.237 νέες θέσεις φιλοξενίας στην ενδοχώρα σε υπάρχουσες δομές, χωρίς να κατασκευαστούν νέες. Συνολικά, από αύριο, 01-06-2020, αναμένεται ότι θα αποχωρήσουν σταδιακά από το πρόγραμμα «ESTIA» 11.237 άτομα. Ο νόμος έχει ψηφιστεί από τον Νοέμβριο του 2019 με αρχικό χρόνο εφαρμογής τον Μάρτιο. Παρατάθηκε μέχρι 31 Μαΐου λόγω Covid-19, άρα υπήρξε επαρκής χρόνος προετοιμασίας.

Αναγνωρισμένοι πρόσφυγες

Οι 11.237 αποχωρούντες είναι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες. Οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες δικαιούνται προστασίας στην Ελλάδα με βάση το Διεθνές Δίκαιο, έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις. Αυτό συνεπάγεται την απρόσκοπτη πρόσβασή τους στις υπηρεσίες του κοινωνικού κράτους. Ειδικότερα:

  • Η κοινωνική ένταξή τους επιτυγχάνεται μέσα από το πρόγραμμα «Helios», το οποίο επικεντρώνεται στη στήριξη, τη στέγαση, την απασχόληση και την ενσωμάτωση δικαιούχων διεθνούς προστασίας (πρόσφυγες) και χρηματοδοτείται από τους πόρους που έχουν διατεθεί στη χώρα μας από τη Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (Directorate General Migration and Home Affairs of the European Commission-DG HOME). Η συνολική χρηματοδότηση του προγράμματος από 01/06/19 έως 30/11/20 ανέρχεται σε 47.168.302,92 ευρώ.
  • Εγγραφή σε κοινωνικές υπηρεσίες (μητρώα ΟΑΕΔ, λήψη Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης-ΑΜΚΑ και Αριθμού Φορολογικού Μητρώου-ΑΦΜ).
  • Πρόσβαση στην αγορά εργασίας (μετά το πέρας 6 μηνών από τη λήψη δελτίου αιτούντος διεθνούς προστασίας. Σε περίπτωση που δεν έχει εξεταστεί το αίτημά του, προβλέπεται η πρόσβαση του αιτούντος ασύλου σε μορφές εξαρτημένης εργασίας, ήτοι πολύ πριν τη λήψη απόφασης ασύλου για όσους είναι ήδη στη χώρα πριν από το 2020).
  • Σχεδιασμός νέων ή προσαρμογή υπαρχόντων προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης του ΟΑΕΔ, ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση των δικαιούχων διεθνούς προστασίας σε αυτά.
  • Εξασφάλιση πρόσβασης αναγνωρισμένων προσφύγων σε κοινωνικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ (ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα κ.ά.).

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!