Με τις ιατρούς που είναι χρεωμένες στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο του Πύργου Σάμου συναντήθηκε την Πέμπτη αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γυναικών Πύργου “Η Κυβέλη”.

Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνες του συλλόγου,  “ο στόχος της συνάντησης ήταν διπλός. Από τη μία μεριά να ενημερωθούμε για την κατάσταση που βρίσκεται το ιατρείο του χωριού μας, το οποίο εξυπηρετεί και τα γύρω χωριά, και από την άλλη να παραδώσουμε την προσφορά του συγχωριανού μας Νικόλα Αγγέλικα, τη συσκευή συμπυκνωτή οξυγόνου προς χρήση από το εξειδικευμένο προσωπικό του ιατρείου μας σε οποιονδήποτε συμπολίτη μας έχει ανάγκη.

Εν έτι 2020 και εν μέσω πανδημίας, δυστυχώς διαπιστώσαμε τις σοβαρές ελλείψεις που έχει το ιατρείο που καλεί να υπηρετήσει μία ευρύτερη ορεινή περιοχή που απέχει μισή ώρα από το Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου και 40 λεπτά από το νοσοκομείο στο Βαθύ οδικώς.

Το αναφέρουμε αυτό γιατί η πλειοψηφία των κατοίκων είναι σε μεγάλη ηλικία, πολλοί δεν οδηγούν, ενώ η συγκοινωνία προσφέρεται για εξυπηρέτηση των μαθητών (άρα όταν λειτουργούν τα σχολεία) ή σε συγκεκριμένες μέρες, ώρες και διαδρομή (πχ δεν εξυπηρετείται το δρομολόγιο Πύργος->Καρλόβασι).

Πιο συγκεκριμένα, ενημερωθήκαμε από τις γιατρούς ύστερα από έλεγχό τους για πληθώρα υλικών ληγμένα ή μη διαθέσιμα. Άδειες φιάλες οξυγόνου, δεν υπήρχαν φλεβοκαθετήρες, ληγμένοι οροί, δεν υπήρχε ο κατάλληλος χειρουργικός εξοπλισμός για τη συρραφή τραυμάτων, δεν υπήρχε bedatine, δεν υπήρχαν γάζες, δεν υπήρχε απινιδωτής, οι μετρητές ζαχάρου δε λειτουργούν, δεν υπήρχε ηλεκτροκαρδιογράφος, δεν υπήρχε συσκευή αναρρόφησης. Παράλληλα, στον χώρο δεν ανοίγει το παράθυρο, με αποτέλεσμα τον μη επαρκή αερισμό του χώρου.

Δε θέλουμε να μένουμε στις διαπιστώσεις, ξέρουμε όμως ποιες είναι οι ανάγκες του χωριού μας και των γύρω περιοχών!

Ζητάμε να στελεχωθεί και να εξοπλιστεί το ιατρείο με βάση τις προδιαγραφές που πρέπει να ακολουθεί ένα πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό (δύο γενικούς γιατρούς επί 24ώρου βάσεως με τις προβλεπόμενες εφημερίες, μία μαία και μία νοσηλεύτρια), όσο και σε υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό (οξυγόνο, απινιδωτή, ηλεκτροκαρδιογράφο, φάρμακα κλπ).

Επιπλέον, ειδικά σε συνθήκες πανδημίας, κρίνουμε απαραίτητη την καθημερινή καθαριότητα του ιατρείου, με την άμεση επισκευή και συντήρηση του χώρου όπου χρειάζεται.

Σε αυτό το πλαίσιο, κρίνουμε απαραίτητη την κατασκευή ειδικής ράμπας για τη χρήση από συνανθρώπους μας που δε δύνανται να κινηθούν.

Παράλληλα, λόγω της κρίσιμης κατάστασης που βρισκόμαστε είναι απαραίτητη η πραγματοποίηση διαγνωστικών τεστ για τον SARS-CoV-2 και επαρκή ατομικά μέσα προστασίας για τους υγειονομικούς, για να μην έρχεται σε κίνδυνο και η ζωή των ασθενών.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι τι σημαίνει να εμφανιστεί κρούσμα σε νησιώτικη περιοχή.

Ο σύλλογός μας θα προχωρήσει σε ενέργειες για αυτό το σημαντικό ζήτημα προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Πύργου” καταλήγει η “Κυβέλη”.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!