fbpx

ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Οκτώ συλλήψεις για τα επεισόδια στο ΚΥΤ – Εκβίαζαν για το ρεύμα!

Στα άκρα παρέμεινε και το πρωί της Δευτέρας η κατάσταση στη Σάμο μεταξύ αραβόφωνωv και μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική, λίγες μόλις ώρες μετά τη διπλή φωτιά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης έξω από το Βαθύ που κατέκαψε δεκάδες σκηνές και δασική έκταση.

Εν τω μεταξύ άλλη μια φωτιά ξέσπασε περίπου στις 11.00 το πρωί της Δευτέρας, στην πτέρυγα ανηλίκων του ΚΥΤ.

Οι φωτιές πήραν σύντομα διαστάσεις λόγω των εύφλεκτων υλικών αλλά και των φιαλών υγραερίου που υπάρχουν μέσα στις σκηνές για μαγείρεμα.

Νωρίτερα, η αστυνομία έκανε γνωστό πως προχώρησε σε οκτώ συλλήψεις. Πρόκειται για κυρίως Παλαιστίνιους, αλλά και Ιρακινούς κι έναν Σύρο, ενώ ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται άλλοι δύο αλλοδαποί.

Το απόγευμα της Δευτέρας, σε ανακοίνωσή της, η ΕΛΑΣ ανέφερε πως οι συλληφθέντες κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική ομάδα, καθώς και για τα αδικήματα του εμπρησμού, της διατάραξης της κοινής ειρήνης, της πρόκλησης φθορών και της εκβίασης.

Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, την Κυριακή υποκίνησαν και συμμετείχαν σε επεισόδια με βιαιοπραγίες, κυρίως σε βάρος αλλοδαπών που διαμένουν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, όπου έβαλαν και φωτιές.

Κατά τη διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης, προέκυψε ότι “οι δράστες ενώθηκαν με σκοπό την – από κοινού – διάπραξη έκνομων ενεργειών και συγκεκριμένα εκβίαζαν αλλοδαπούς που διέμεναν στην παραπάνω δομή, προκειμένου έναντι χρηματικής αμοιβής να τους επιτρέπουν την πρόσβαση σε παροχή ηλεκτρικού ρεύματος”.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Στο μεταξύ, στον απόηχο των νέων επεισοδίων, έγινε γνωστή και η άφιξη του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, στη Σάμο αύριο, Τρίτη 28 Απριλίου, όπως επιβεβαίωσε το υπουργείο.

Είχαν προηγηθεί το πρωί της Δευτέρας νέες συμπλοκές και μαχαιρώματα μεταξύ προσφύγων και μεταναστών ενώ αρκετοί είναι αυτοί που έχουν συγκεντρωθεί έξω από τον κεντρικό πυρήνα του καμπ-στον άτυπο καταυλισμό που έχει στηθεί περιμετρικά- και διαμαρτύρονται. Επί τόπου βρίσκεται ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος.

«Μέσα στο καμπ λειτουργούν μαφίες προσφύγων. Δεν θέλω να δώσω θρησκευτική διάσταση στις συμπλοκές των ανθρώπων αυτών. Καταρχήν προκύπτουν πολλές φορές διαχειριστικά προβλήματα και διαφορές μεταξύ τους οι οποίες καταλήγουν σε βία» δήλωσε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος. Αρκετοί, ωστόσο, είναι αυτοί που αποδίδουν τις διαμάχες σε θρησκευτικούς λόγους λόγω και της έναρξης του ραμαζανιού.

Μιλώντας στο ethnos.gr ο κ. Στάντζος είπε ότι ο δήμος Ανατολικής Σάμου έχει ζητήσει ήδη από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στο νησί προκείμενου να ελεγχθεί η κατάσταση αλλά και πλοίο προκειμένου να αποσυμφορηθεί η περιοχή από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

«Δεν υπάρχει άλλη λύση. Μας είπαν ότι θα στείλουν ενισχύσεις, όχι όμως και πλοίο» πρόσθεσε. Καθημερινό είναι το φαινόμενο εντάσεων και συμπλοκών στην περιοχή όπου είναι στοιβαγμένα περίπου 8.000 άτομα με διαφορετική κουλτούρα, παιδεία και θρησκεία μέσα σε λίγα τετραγωνικά μέτρα.

Φωτογραφία από το Ethnos.gr

Ο γιατρός και Διευθυντής Προγραμμάτων των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», Απόστολος Βεΐζης μίλησε στην πρωινή εκπομπή του Mega και ανέφερε ότι τα κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στα νησιά είναι υπερπλήρη καθιστώντας τις συνθήκης διαβίωσης των ανθρώπων δύσκολες και ειδικά εν μέσω της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού.

«Οι άνθρωποι ζουν υπό μεγάλη πίεση και σε συνδυασμό με τα περιοριστικά μέτρα, έχουν δυσκολίες πρόσβασης στο συσσίτιο και άλλες υπηρεσίες, γεγονός που φέρνει ένταση» και πρόσθεσε πως «αν υπάρξει επιδημία μέσα στους καταυλισμούς, η διαχείριση θα είναι πολύ δύσκολη», σχολίασε. «Πρέπει να γίνει άμεση αποσυμφόρηση», τόνισε ο κ. Βεΐζης.

Διαδοχικές φωτιές την Κυριακή

Επιχείρηση εκκένωσης της δομής προσφύγων πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής. Είχαν προηγηθεί διαδοχικές φωτιές στο ΚΥΤ, αλλά και ένταση με δυνάμεις της αστυνομίας, οι οποίες καταρχάς εμπόδισαν την αποχώρηση των προσφύγων από το σημείο λόγω της καραντίνας-επικαλούμενοι τα περιοριστικά μέτρα που υπάρχουν λόγω πανδημίας.

Η πρώτη φωτιά ξέσπασε περίπου στις 7:30 το βράδυ, καίγοντας πολλές σκηνές. Σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, από τη φωτιά αυτή περίπου 100 άτομα έμειναν άστεγα.

Δεύτερη εστία φωτιάς ξέσπασε περίπου στις 9 το βράδυ και ακολούθησε τρίτη, λίγο πριν τις 10 το βράδυ. Επί τόπου έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής για να επιχειρήσουν

Η φωτιά έφτασε μέχρι τα κοντέινερ και προχωρούσε προς το διοικητήριο, τη στιγμή που οι πρόσφυγες κατέφευγαν στην πόλη της Σάμου.

Πηγή: Τίμος Φακαλής – Ethnos.gr

Φωτογραφία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου:

 

Δείτε τα βίντεο του Στέλιου Δεμερτζή, του Μάκη Ευαγγέλου και του Μανώλη Marg, που δείχνουν την ένταση της φωτιάς στην περιοχή του ΚΥΤ το πρωί της Δευτέρας!

Δείτε επίσης τις φωτογραφίες από το πρωί της Δευτέρας:

Φωτογραφίες του Μανώλη Marg:

Φωτογραφία του Νίκου Χουσά:

Φωτογραφίες του Κώστα Σπέη

Φωτογραφία του Δημήτρη Βογιατζή:

Φωτογραφίες του Μιχάλη Μητσού:

Φωτογραφία του Νίκου Δραπανιώτη:

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ:

   

Ενημερωθείτε μέσα από το κανάλι μας στο Viber

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!

Related Articles

error: Content is protected !!