Το Σωματείο Εργαζομένων στα Τουριστικά Επαγγέλματα Σάμου συνυπέγραψε μαζί με άλλα 42 σωματεία του κλάδου υπόμνημα για την κάλυψη των αναγκών και τη διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων  των εποχικών εργαζομένων και των ελαστικά απασχολούμενων στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού.

Το υπόμνημα εστάλη μεταξύ άλλων στον πρωθυπουργό και τρεις αρμόδιους υπουργούς.

Σε αυτό αναφέρονται αναλυτικά τα εξής:

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Προς:
1. Τον Πρωθυπουργό
2. Τον Πρόεδρο της Βουλής
3. Τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων
4. Τον Υπουργό Εργασίας
5. Τον Υπουργό Οικονομικών
6. Τον Υπουργό Τουρισμού

Οι εξαγγελίες και τα μέτρα της κυβέρνησης για την πανδημία, συνολικά και κατά κλάδο, είναι για τους εργαζόμενους ψίχουλα και για τη μεγαλοεργοδοσία παντεσπάνι.

Για περιπτώσεις όπως αυτή των εποχικών εργαζομένων και των ελαστικά απασχολούμενων στον τουρισμό-επισιτισμό, η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη.

Η επέκταση του επιδόματος ανεργίας για δύο μήνες αφορά μόνο τους εποχικούς εργαζόμενους, των οποίων η επιδότηση έληξε τους πρώτους τρεις μήνες του 2020. Πολλοί συνάδελφοι είναι αυτοί που δεν θα πάρουν ούτε αυτά τα 400 ευρώ το μήνα, είτε γιατί δεν είχαν συμπληρώσει την προηγούμενη σεζόν τις 101 ασφαλιστικές ημέρες, είτε γιατί η επιδότησή τους έληξε πριν τον Γενάρη. Αντίστοιχα χιλιάδες ελαστικά απασχολούμενοι συνάδελφοι στον κλάδο ούτε έλαβαν, ούτε θα λάβουν την έκτακτη αποζημίωση των 800 ευρώ.

Αυτό όμως που δημιουργεί τη μεγαλύτερη ανασφάλεια, είναι το γεγονός ότι ο ένας μετά τον άλλον οι εργοδότες των εποχικών ξενοδοχείων και επισιτιστικών καταστημάτων, διακηρύσσουν ότι δεν θα ανοίξουν μετά την αναστολή λειτουργίας που έχει επιβάλλει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση, ή στην καλύτερη περίπτωση πως δεν θα επαναπροσλάβουν όλους τους εργαζόμενους.

Σε αυτές τις συνθήκες, τα σωματεία μας δεν έχουν άλλο δρόμο παρά να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων.

Δεν πρέπει κανείς να μείνει χωρίς προστασία, χωρίς εισόδημα. Κανένα δικαίωμα να μην καταργηθεί, όπως αυτό της υποχρέωσης των εργοδοτών να επαναπροσλάβουν τους εποχικούς εργαζόμενους που εργάστηκαν την προηγούμενη σεζόν.

Η καραμέλα που αναμασούν οι εργοδοτικές οργανώσεις του κλάδου για την καταστροφή στον τουρισμό εξαιτίας της πανδημίας, δεν μπορεί και δεν πρέπει να πείθει κανέναν ξενοδοχοϋπάλληλο, κανέναν εργαζόμενο σε επισιτιστικά μαγαζιά.

Μετά από 7 χρόνια ασύλληπτων εσόδων και κερδών, δεν θέλουν να χάσουν ούτε δεκάρα από τα δισεκατομμύρια που μάζεψαν από την εξοντωτική δουλειά των εργαζομένων. Γι’ αυτό πίεζαν από τις αρχές Μάρτη την κυβέρνηση να κλείσει τις επιχειρήσεις, να αναστείλει τη λειτουργία και των εποχικών. Όχι μόνο δεν πλήρωσαν ούτε ένα ολόκληρο μισθό τον Μάρτη, αλλά πήραν αμέριστη στήριξη από την κυβέρνηση με φοροαπαλλαγές και αναστολή πληρωμών όλων τους των υποχρεώσεων σε κράτος και ασφαλιστικά ταμεία.

Σήμερα μάλιστα ζητούν κι άλλα, από το κράτος, αλλά κι από τους εργαζόμενους. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα ζητούν να τους δώσουμε τα 800 ευρώ, που δεν έχουμε ακόμη πάρει, ή να δουλεύουμε τζάμπα.

Εκεί δε που βρίσκουν τους γνωστούς πρόθυμους «κοινωνικούς εταίρους» έχουμε και τα πρώτα δείγματα του τί μας περιμένει όταν λήξουν τα περιοριστικά μέτρα. Στη Ρόδο το σωματείο-παράρτημα της Ένωσης Ξενοδόχων, μαζί με το Εργατικό κέντρο του οποίου μέλη της πλειοψηφίας φιγουράριζαν μαζί με τον μεγαλοξενοδόχο-δήμαρχο στο ίδιο δημοτικό ψηφοδέλτιο, υπέγραψαν τοπική κλαδική ΣΣΕ με μισθό για νέους κάτω των 25 και για όσους έχουν προϋπηρεσία μικρότερη από 3 σεζόν στον ίδιο εργοδότη, 100 ευρώ λιγότερα! Αυτή τη ΣΣΕ χαιρέτισε ο ισόβιος πρόεδρος της ΓΣΕΕ, που την χαρακτήρισε «ισχυρό βάθρο για την επόμενη μέρα». Και τέτοια μοιάζει να είναι για τη μεγαλοεργοδοσία που από τώρα «μαγειρεύει» για να μην θιγούν στο ελάχιστο τα κέρδη της, αλλά και για να ξεμπερδέψει με όσα δικαιώματα μάς έχουν απομείνει.

Οι εποχικοί εργαζόμενοι και οι ελαστικά απασχολούμενοι είναι αυτοί που πληρώνουν, ακόμη και στην εποχή των κερδών, πρώτοι το μάρμαρο, με προσαρμογή όλης τους της ζωής στις επιταγές των επιχειρηματικών ομίλων που τους απασχολούν όποτε, όπως και όπου θέλουν, για ένα κομμάτι ψωμί, κι αυτό όχι για όλο το χρόνο.

Τα σωματεία του κλάδου οργανώνουν από τώρα τον αγώνα, ώστε να μην φορτώσουν στην πλάτη μας την κρίση της πανδημίας.

Έχουμε ήδη διαμορφώσει πλαίσιο αιτημάτων προς την κυβέρνηση και την εργοδοσία, το οποίο αποτελεί απόφαση δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων.

Δεν πρόκειται να αφήσουμε κανένα περιθώριο να μας ρίξουν στα αζήτητα, μέχρι να πάρει μπροστά η μηχανή του πανάκριβου εμπορεύματος που λέγεται τουρισμός, από τον οποίο, έτσι κι αλλιώς, είναι αποκλεισμένη η πλειοψηφία του λαού.

Ζητούμε να ικανοποιηθούν όλα μας τα αιτήματα, που θεωρούμε δίκαια και αναγκαία για την επιβίωσή μας.

1. Όλοι οι εποχικοί και εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις να επαναπροσληφθούν σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο Ν.1346/83, το αργότερο μέχρι τις καταληκτικές ημερομηνίες που προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις σε κάθε περιοχή (μέχρι τις 15 Μαΐου για τα Χανιά, 20 Μαΐου για το Ηράκλειο, 25 Μαΐου για Ρόδο, Ρέθυμνο, Λασίθι και Κέρκυρα, 10 Ιουνίου για τις υπόλοιπες περιοχές).

2. Να γίνει υποχρεωτική η Κλαδική ΣΣΕ των εργαζομένων στα Επισιτιστικά Καταστήματα.

3. Να εξασφαλιστεί η τήρηση των όρων των Κλαδικών και των Τοπικών Κλαδικών ΣΣΕ των εργαζομένων στον τουρισμό-επισιτισμό, χωρίς καμιά μονομερή μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις, καμιά αρνητική μεταβολή στα μισθολογικά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα.

4. Σε περίπτωση που τα εποχικά ξενοδοχεία και τα εποχικά επισιτιστικά καταστήματα συνεχίσουν με απόφαση της κυβέρνησης να είναι σε αναστολή λειτουργίας και μετά από τις καταληκτικές ημερομηνίες επαναπρόσληψης, να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι, εποχικοί και ελαστικά απασχολούμενοι (ορισμένου χρόνου, με συμβάσεις μιας μέρας, εργολαβικοί κ.λ.π.) στον μηχανισμό στήριξης και να λαμβάνουν την αποζημίωση των 800 ευρώ μέχρι να ανοίξουν οι επιχειρήσεις. Το κράτος να καταβάλει όλες τις ασφαλιστικές εισφορές.

5. Οι επιχειρήσεις που δεν ανοίξουν με ευθύνη τους, να υποχρεωθούν να καλύψουν όλους τους εργαζόμενους μισθολογικά και ασφαλιστικά για όλη την περίοδο που θα παρέμεναν ανοιχτές, με βάση περσυνή περίοδο.

6. Για το διάστημα μέχρι την καταληκτική ημερομηνία επαναπρόσληψης να δοθεί επίδομα ανεργίας ύψους 600 ευρώ, για όλους όσους εργάστηκαν την περασμένη περίοδο απασχόλησης, ανεξάρτητα αν επιδοτήθηκε ως σήμερα η ανεργία τους, με οποιαδήποτε εργασιακή σχέση κι αν δούλεψαν. Να συμπεριληφθούν και οι άνεργοι που η επιδότησή τους έληξε πριν το Γενάρη του 2020. Να καταργηθεί το επαίσχυντο μέτρο του πλαφόν των 400 ημερών επιδότησης ανεργίας για την πενταετία που έχει επιβληθεί για τους εποχικούς εργαζόμενους. Διεκδικούμε επιδότηση ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

7. Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείων και ρυθμίσεων στην εφορία. Να σταματήσουν άμεσα όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, οι εντολές για διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.

8. Να εξασφαλιστεί η ασφαλιστική ικανότητα και η επιδότηση ανεργίας όλων των εργαζομένων και των οικογενειών τους για το 2021, ανεξάρτητα αν συμπληρώσουν φέτος τις ασφαλιστικές ημέρες που απαιτούνται.

Σε κάθε περίπτωση προετοιμαζόμαστε για σκληρό αγώνα για να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα και τη ζωή μας“.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!