Στιγμιότυπο αρχείου από επίσκεψη του Νότη Μηταράκη στη Σάμο

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα φαίνεται πως ήταν η νέα επίσκεψη του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, στη Σάμο, όπου έδωσε το παρών και στην άνω των τριών ωρών συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ανατολικής Σάμου.

Όπως μεταδίδει η Σαμιακή Τηλεόραση, κατά τη συνεδρίαση ο κ. Μηταράκης ζήτησε από τους Σαμιώτες να συναινέσουν σε μια δομή μεγαλύτερη των 1.200 ατόμων αλλά μικρότερη των 5.000. Δήλωσε διατεθειμένος να πάρει πίσω το μέτρο της επίταξης, αν και εφόσον βρεθούν άμεσα οι ιδιοκτήτες των όμορων οικοπέδων και γίνουν οι μισθώσεις για την κατασκευή της νέας δομής. Όπως είπε, “η πολιτική της κυβέρνησης είναι να μειωθούν οι μετανάστες στα νησιά. Δεδομένης της κατάστασης με την καλύτερη φύλαξη των συνόρων, αλλά και της διεκπεραίωσης της εξέτασης των αιτημάτων ασύλου σε 27 ημέρες, δεν συντρέχει λόγος να γίνει η δομή των 5.000 plus” είπε ο υπουργός Μετανάστευσης. Επανέλαβε, επίσης, πως δεν θα υπάρχουν πρόσφυγες και μετανάστες που θα μένουν σε ενοικιαζόμενα σπίτια εκτός δομής και πως όλοι θα καταγράφονται με την είσοδό τους στο ΚΥΤ, όπου θα είναι υποχρεωτικές οι παρουσίες. Δεσμεύτηκε, τέλος, ότι σε 60 ημέρες θα έχει κλείσει το ΚΥΤ στο Βαθύ, ενώ με τη νέα δομή στη Ζερβού θα είναι έξι μήνες το ανώτερο που θα παραμένουν στο νησί.

Από την πλευρά του το δημοτικό συμβούλιο, στην πλειονότητά του – πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης που δεν συμφωνεί με καμία δομή στο νησί – κατέστησε σαφές πως δεν κάνει πίσω στην απόφαση για δομή χωρητικότητας ως 1.200 ατόμων στη Ζερβού.

Πριν από τη συνεδρίαση, ο κ. Μηταράκης έγινε δεκτός με αποδοκιμασίες έξω από το δημαρχιακό μέγαρο. Σε διάλογο που είχε με πολίτες, ο υπουργός επαναλάμβανε πως στη Ζερβού χρειάζεται μια κλειστή δομή, “ούτε 5.000, ούτε 7.000”, αλλά “οριακά μεγαλύτερη” από αυτή των 1.500 μέγιστο που συμφωνεί ο δήμος. Ο υπουργός την προσδιόρισε στα 1.800-2.100, λέγοντας πως για αυτόν ακριβώς τον λόγο, την μικρή επέκταση, χρειάστηκε να γίνουν οι επιτάξεις, ώστε η διαδικασία να προχωρήσει άμεσα και να κλείσει το ΚΥΤ στο Βαθύ “τώρα και όχι του χρόνου”.

“Δεχόμαστε ασύμμετρη απειλή, γι’ αυτό και βγάλαμε τον στόλο έξω” επιχείρησε να πείσει τους συγκεντρωμένους πολίτες – κατά βάση μέλη του ΕΚΣ – ο υπουργός, που ξεκίνησε την τρίτη επίσκεψή του στη Σάμο ως υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, από κοινού με τον γ.γ. Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Μάνο Λογοθέτη, με συνάντηση με τους τοπικούς φορείς.

Συγκεκριμένα, στο δημαρχείο συναντήθηκε με τον δήμαρχο, Γιώργο Στάντζο, τον βουλευτή Χριστόδουλο Στεφανάδη, τον αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Πανουράκη και τους αντιδημάρχους. Παρών ήταν και ο πρόεδρος των Μυτιληνιών Γιώργος Ελευθερόγλου, που στη συνέχεια αποχώρησε. Ενδιάμεσα είχαν αποχωρήσει διαμαρτυρόμενοι για τη στάση του και τα σχόλιά του για τη δημοτική αρχή ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Γιώργος Κολλάρος, κι ο αντιδήμαρχος, Μιχάλης Μητσός.

Δείτε το ρεπορτάζ της ΕΡΤ για την επίσκεψη Νότη Μηταράκη τη Δευτέρα στη Σάμο, τη δήλωση του αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Πανουράκη και τις αντιδράσεις και κατοίκων του νησιού:

Στο Facebook

Πριν τις συναντήσεις του στη Σάμο, ο κ. Μηταράκης είχε δώσει μέσω Facebook το στίγμα των προθέσεών του, γράφοντας:

“Οι δομές στα νησιά μπορούν να γίνουν μικρότερες από σήμερα, για πιο σύντομη παραμονή, καθώς και κλειστές και ελεγχόμενες. Με παράλληλη κατάργηση των ανοικτών δομών, Με την καλύτερη φύλαξη των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Και με την διεθνοποίηση της κρίσης, την έμπρακτη έκφραση της αλληλεγγύης της ΕΕ. Με ενότητα και συνεργασία θα αντιμετωπίσουμε την κρίση”.

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου

Το πρωί της Δευτέρας, λίγες ώρες πριν την άφιξη του υπουργού στη Σάμο, το Εργατικό Κέντρο Σάμου (ΕΚΣ) μιλούσε για “εν κρυπτώ” επίσκεψή του στο νησί και καλούσε σε συγκέντρωση στα γραφεία του στις 4μμ.

Σύμφωνα με το ΕΚΣ, “όσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση με διάφορα τερτίπια να ξεγελάσει και να αποπροσανατολίσει τον σαμιώτικο λαό για να δεχτεί τη μετατροπή του νησιού σε φυλακή της ΕΕ για τους εξαθλιωμένους πρόσφυγες και μετανάστες, δε θα τα καταφέρει!

Θα έχουν τεράστια ευθύνη όσοι μπουν σε διαδικασία παζαριών με την κυβέρνηση για μικρές ή μεγάλες δομές στις συναντήσεις με τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων και στο δημοτικό συμβούλιο. Αυτό είναι αντίθετο στη θέληση των κατοίκων του νησιού.

Τον υποδεχόμαστε αγωνιστικά για να επαναλάβουμε στην κυβέρνηση ότι:

Δε θα επιτρέψουμε το νησί μας να γίνει τόπος εγκλωβισμού.

Ούτε στο Βαθύ, ούτε στου Ζερβού, ούτε πουθενά κέντρο-φυλακή της ΕΕ.

Άμεσος μαζικός απεγκλωβισμός όλων των προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να καταγράφονται επί τόπου και να παίρνουν ταξιδιωτικά έγγραφα για τις χώρες που επιθυμούν.

Η ΕΕ και ο ΟΗΕ να οργανώσουν  επιτροπές υποβολής ασύλου μέσα στην Τουρκία στα σύνορα με την Ελλάδα και τη Συρία κι από κεί να πηγαίνουν στις χώρες που επιθυμούν.

Να καταργηθούν τώρα η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και ο κανονισμός του Δουβλίνου που κάνει τη χώρα μας απέραντο κέντρο εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών.

Απεμπλοκή της χώρας από τα σχέδια ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ, από επεμβάσεις και πολέμους που ευθύνονται για την προσφυγιά και τη μετανάστευση. Να σταματήσει η εισβολή στη Συρία, τη Λιβύη κ.α. Κανένας Έλληνας στρατιωτικός εκτός συνόρων” είναι οι πάγιες θέσεις του Εργατικού Κέντρου Σάμου για το μεταναστευτικό.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ανατολικής Σάμου

Εν τω μεταξύ, η Λαϊκή Συσπείρωση Ανατολικής Σάμου, σχολιάζοντας το δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας και την παρουσία του Νότη Μηταράκη αναφέρει αναλυτικά: “Στον ίδιο αδιέξοδο δρόμο της αποδοχής ύπαρξης της λεγόμενης μικρής δομής των 1500 ατόμων στου Ζερβού επιμένει η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου (όλες οι παρατάξεις πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης), παρά την απόρριψή της από τον υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής κ. Μηταράκη.

Στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει στο πραγματικό πρόβλημα, της άρνησης της Ε.Ε να πάρει τους πρόσφυγες και μετανάστες που αναλογούν στα κράτη – μέλη της και έμεινε προσκολλημένος στην αδιέξοδη πολιτική της.

Σε μια προσπάθεια να μειώσει τις αντιδράσεις, ισχυρίστηκε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης άρχισαν να αποδίδουν και δεν θα χρειαστεί η δομή των άνω των 5000 ατόμων, ενώ την ίδια στιγμή επέμεινε στην επίταξη των 216 επιπλέον στρεμμάτων γιατί όπως είπε οι εγκαταστάσεις του κλειστού κέντρου…. πρέπει να είναι άνετες!!

Απέφυγε να πάρει θέση στην πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης να αποσύρει η κυβέρνηση την υπογραφή της Ελλάδας από τις συμφωνίες του Δουβλίνου και την κοινή δήλωση Ε.Ε – Τουρκίας που προσυπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και εφαρμόζει πιστά η ΝΔ, όταν μάλιστα έχει γίνει κουρελόχαρτο από την τουρκική πλευρά.

Αντίθετα, πλειοδότησε για την φύλαξη των συνόρων, για κλειστά κέντρα-φυλακές, για τις απορρίψεις των αιτήσεων ασύλου και τις επιστροφές, που κατά τη γνώμη της κυβέρνησης θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά και θα μειώσουν τις ροές, ισχυριζόμενος μάλιστα σε απάντηση σχετικής ερώτησης ότι «θεωρητικά» μέχρι τα Χριστούγεννα ίσως να μην υπάρχει κανένας πρόσφυγας ή μετανάστης στη Σάμο.

Μιλώντας στη συνεδρίαση ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, δημοτικός σύμβουλος Κώστας Τζίχας, υπογράμμισε ότι το κυρίαρχο πρόβλημα, πέρα από τις αιτίες που γεννούν την προσφυγιά και την μετανάστευση, είναι ο εγκλωβισμός στα νησιά και στην Ελλάδα και όχι αν θα έχουμε μικρές ή μεγάλες δομές, κλειστές ή ανοιχτές, στου Ζερβού ή στο Βαθύ κλπ, απορρίπτοντας τα πλαστά και διχαστικά διλήμματα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση πατώντας πάνω στις θέσεις της δημοτικής αρχής. Απευθυνόμενος στον δήμαρχο και τις άλλες παρατάξεις, τόνισε ότι η λεγόμενη «κόκκινη γραμμή» των 1500 ατόμων που έθεσαν έχει απορριφθεί πανηγυρικά και αναρωτήθηκε γιατί εξακολουθούν να καλλιεργούν αυταπάτες στο λαό του νησιού.

Οι σημερινές εξελίξεις στα σύνορα και η βρώμικη στάση της τουρκικής κυβέρνησης – υπογράμμισε – φέρνουν στο προσκήνιο την ορθότητα της θέσης της Λαϊκής Συσπείρωσης, να καταργηθούν οι συνθήκες του Δουβλίνου και Ε.Ε – Τουρκίας και να εγκαταστήσει η Ε.Ε και ο ΟΗΕ υπηρεσίες τους μέσα στη Τουρκία, όπου να γίνεται καταγραφή των προσφύγων και να πηγαίνουν απευθείας στις χώρες της προτίμησής τους.

Να καταργηθεί η αθλιότητα του καταυλισμού στο Βαθύ αμέσως και να μεταφερθούν όλοι στην ηπειρωτική Ελλάδα και από κει στις χώρες προορισμού τους. Να σταματήσουν οι εργασίες στου Ζερβού και να μη γίνει κανένα χοτ σποτ στο νησί. Οι πρόσφυγες και μετανάστες που έρχονται, να καταγράφονται και να φεύγουν από τα νησιά και την Ελλάδα για τη χώρα που δηλώνουν και εκεί να υποβάλλουν τις αιτήσεις ασύλου τους.

Στην πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης αναφέρθηκε στην παρέμβασή του και ο δημοτικός σύμβουλος Μανώλης Παχυμανώλης, τονίζοντας ότι είναι η μόνη που απαντά ουσιαστικά στο πρόβλημα.

Νωρίτερα οι δυο δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης πήραν μέρος στη διαδήλωση του Εργατικού Κέντρου Σάμου και κατοίκων των Μυτιληνιών μπροστά στο δημαρχείο, όπου γινόταν η σύσκεψη του υπουργού με τη δημοτική αρχή και προέδρους κοινοτήτων“.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!