Αναστέλλει από σήμερα τη λειτουργία του Κ.Α.Π.Η. ο δήμος Ανατολικής Σάμου, για τέσσερις εβδομάδες, μέχρι και την Παρασκευή 3 Απριλίου, προληπτικά, λόγω κορωνοϊού.
Αυτό αποφασίστηκε την Κυριακή, σε σύσκεψη στο γραφείο του δημάρχου, Γιώργου Στάντζου, σε συνεννόηση με το Ν.Π.Δ.Δ. «Σαμιακή Αρωγή», κατ’ εφαρμογή των υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες λαμβάνονται ειδικά μέτρα για τον περιορισμό της πιθανότητας της εξάπλωσης του ιού και την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.
Οι εν λόγω υπουργικές Αποφάσεις προβλέπουν επιπλέον:
• Αναστολή οιασδήποτε συνεδριακής εκδήλωσης στην επικράτεια για τις επόμενες 4 εβδομάδες.
• Αναστολή όλων των σχολικών εκδρομών στο εσωτερικό της χώρας για 2 εβδομάδες.
• Διεξαγωγή όλων των αθλητικών εκδηλώσεων κεκλεισμένων των θυρών, για τις επόμενες 2 εβδομάδες.
Σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή, στις ειδικές οδηγίες που έχει εκδώσει ο Ε.Ο.Δ.Υ. για την πρόληψη της διασποράς της λοίμωξης από τον κορωναϊό 2019-nCoV στις σχολικές μονάδες, και οι οποίες προφανώς τυγχάνουν γενικότερης εφαρμογής, όσον αφορά στα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς αναπνευστικών ιών, περιλαμβάνονται και οδηγίες ατομικής υγιεινής και καθαρισμού και απολύμανσης χώρων, επιφανειών και αντικειμένων ως εξής:
Οδηγίες ατομικής υγιεινής:
– Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την παρακολούθηση μαθημάτων ή την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού.
– Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό.
– Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
– Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
– Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.
– Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.
– Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20’, πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
– Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη. Το μπουκάλι με το αλκοολούχο διάλυμα να βρίσκεται κοντά στην έξοδο της αίθουσας διδασκαλίας και να χρησιμοποιείται υπό την εποπτεία του εκπαιδευτικού της τάξης.
Οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης:
– Συστηματικός και επαρκής αερισμός όλων των χώρων.
– Συχνός καθαρισμός των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ. πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, βρύσες κλπ) με κοινά καθαριστικά, δηλαδή υγρό σαπούνι και νερό, ή διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10% (1 μέρος οικιακής χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερό) ή αλκοολούχο αντισηπτικό.
– Οι εργασίες καθαρισμού να γίνονται με χρήση γαντιών και στολή εργασίας και τα γάντια, μετά τη χρήση τους, να απορρίπτονται.
– Η χρήση γαντιών μιας χρήσης δεν αντικαθιστά σε καμιά περίπτωση το πλύσιμο των χεριών.
“Δεδομένου ότι «το προλαμβάνειν καλύτερο του θεραπεύειν», κρίνεται σκόπιμο οι κατευθυντήριες αυτές οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ. να τύχουν εφαρμογής από όλους τους συμπολίτες μας, στα πλαίσια της προάσπισης της δημόσιας υγείας” τονίζει ο δήμος Ανατολικής Σάμου.
Και στη Δυτική Σάμο
Την ίδια ώρα, και ο δήμος Δυτικής Σάμου ενημερώνει ότι ακολουθεί πιστά όλες τις οδηγίες και τα προληπτικά μέτρα του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο αυτών των οδηγιών, αναστέλλεται η λειτουργία του Κ.ΑΠ.Η. Καρλοβάσου από σήμερα 9 Μαρτίου και για τέσσερις εβδομάδες.