fbpx

Οι γυναίκες της Σάμου τιμούν την Παγκόσμια Ημέρα Εργαζόμενης Γυναίκας (8/3)

Την 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας, τιμούν με εκδηλώσεις τους και κείμενο-διακήρυξή τους και οι γυναικείες οργανώσεις της Σάμου.

Πιο αναλυτικά, η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου κι ο Σύλλογος Γυναικών Μυτιληνιών, οι Ομάδες ΟΓΕ Καλροβάσου και Μαραθοκάμπου κι ο Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων Παγώνδα Σάμου “Η Ομόνοια”, αναφέρουν σχετικά:

“Σήμερα, 110 χρόνια από την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας της Εργαζόμενης Γυναίκας, με πρόταση της αγωνίστριας του εργατικού κινήματος Κλάρας Τσέτκιν, οι αγώνες για τη γυναικεία ισοτιμία είναι αναγκαίοι, αφού οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών ζουν και βασιλεύουν. Τα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία, την προστασία της μητρότητας, την κοινωνική και προσωπική τους ζωή και τον ελεύθερο χρόνο συντρίβονται από τη βαρβαρότητα, που έχει θεό τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών κολοσσών.

Κι όμως, σήμερα οι τεράστιες επιστημονικές δυνατότητες και οι νέες τεχνολογίες μπορούν να εξασφαλίσουν μια ζωή όπως αξίζει σε μας και τα παιδιά μας. Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε όλες σταθερή εργασία, με σταθερό ωράριο, με μισθό που θα καλύπτει τις ανάγκες μας, με ολόπλευρη προστασία της μητρότητας από το κράτος, να δουλεύουμε λιγότερες ώρες και να έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο, που θα τον αξιοποιούμε δημιουργικά, σύμφωνα με τα ενδιαφέροντά μας, και να συμμετέχουμε στην κοινωνική δράση.

Οι ανάγκες μας όμως βρίσκουν εμπόδιο στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κυβερνήσεων και των περιφερειακών και τοπικών διοικήσεων. Γιατί αυτοί δεν θέλουν να καλύψουν τις δικές μας ανάγκες, αλλά θέλουν να μεγαλώσουν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ακόμα και με πολέμους, προσφυγιά.

Δεν συμβιβαζόμαστε με την εκμετάλλευση και την καταπίεση. Οι αγώνες των εργατριών του περασμένου αιώνα, που σήκωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην εργοδοσία και το κράτος της, φωτίζουν και σήμερα τους αγώνες των εργαζόμενων γυναικών για μια ζωή με σύγχρονα δικαιώματα. Τιμάμε την 8η του Μάρτη δυναμώνοντας το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, τα εργατικά σωματεία.

Συσπειρωνόμαστε μαζικά στους συλλόγους και στις ομάδες γυναικών στο Βαθύ, στους Μυτιληνιούς, στο Καρλόβασι, στον Μαραθόκαμπο, στον Παγώνδα. Κάνουμε δυνατά τα εργατικά σωματεία που δεν τα διπλώνουν μπροστά στους εργοδότες.

Αγωνιζόμαστε για μια ζωή χωρίς πολέμους, φτώχεια, προσφυγιά, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Τοπικά διεκδικούμε:

Πλήρη στελέχωση του Νοσοκομείου, του ΕΚΑΒ, του Κέντρου Υγείας και των αγροτικών ιατρείων του νησιού με μόνιμο προσωπικό. Πλήρη στελέχωση της Παιδιατρικής κλινικής.

Να πιεσθεί με κάθε τρόπο η Ε.Ε να ανοίξει τα σύνορα για τους πρόσφυγες και μετανάστες που επιθυμούν να πάνε σε κράτη-μέλη της.

Να καταργηθεί η απαράδεκτη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας που τους εγκλωβίζει παρά τη θέλησή τους στα νησιά και στη χώρα μας.

Να παρθεί πίσω η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις επιτάξεις και να σταματήσουν οι εργασίες στου Ζερβού.

Να κλείσουν όλα τα χοτ σποτ και να μην ανοίξουν καινούρια πουθενά.

Άμεσο απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα.

Έξω οι ΜΚΟ από τις δομές.

Όχι στη θεσμοθέτηση “χώρων εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών” και την παράδοση της απεξάρτησης σε επιχειρηματικά συμφέροντα και ΜΚΟ. Λέμε όχι σε όλα τα ναρκωτικά. Στηρίζουμε τη δημιουργία δημόσιων και δωρεάν θεραπευτικών κοινοτήτων με στεγνά προγράμματα, για την κοινωνική επανένταξη των χρηστών. Στηρίζουμε τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης και του «Φάρου» στη Σάμο.

Ασφαλείς, σύγχρονες, φτηνές ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συγκοινωνίες μεταξύ των νησιών και με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Πρόγραμμα αντιμετώπισης του υποσιτισμού στα σχολεία με παροχή δωρεάν μικρού γεύματος σε όλους τους μαθητές από τον δήμο.

Δωρεάν μεταφορά όλων των μαθητών, φοιτητών, σπουδαστών με δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα.

Ένταξη του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» στο Δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας με επαρκές και μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.

Κατασκευή ξενώνα ενηλίκων-κακοποιημένων γυναικών.

Κατασκευή κτηρίου για Παιδικό Σταθμό και Νηπιαγωγείο στους Μυτιληνιούς.

Επισκευή, συντήρηση του Πνευματικού Κέντρου Μυτιληνιών και του αγροτικού ιατρείου. Συντήρηση και εμπλουτισμός με νέα όργανα των παιδικών χαρών. Αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης.

Στελέχωση περιφερειακού ιατρείου Μαραθοκάμπου με γιατρό γενικής ιατρικής, μαία και νοσηλεύτρια. Να συνεχιστούν οι εργασίες και να αποπερατωθεί το κτήριο του νηπιαγωγείου. Να κατασκευαστούν σύγχρονες και ασφαλείς παιδικές χαρές με της κατάλληλες προδιαγραφές στο Μαραθόκαμπο, Όρμο και Κάμπο. Αποκατάσταση δικτύου ύδρευσης, Μαραθοκάμπου (όπου υπάρχουν αμιαντοσωλήνες). Επισκευή, συντήρηση και καθαριότητα του κλειστού γυμναστηρίου. Να ξαναλειτουργήσει το ληξιαρχείο Μαραθοκάμπου. Να μειωθούν τα δημοτικά τέλη μετά την αδικαιολόγητη αύξηση κατά 120%.

Κατασκευή αξιοπρεπούς αγροτικού ιατρείου στο Ηραίον σύμφωνα με τις προδιαγραφές και το σχέδιο που έχει κατατεθεί στον δήμο από τον Σύλλογο «Η Ομόνοια». Συντήρηση και εμπλουτισμός με νέα όργανα της παιδικής χαράς Ηραίου.

Πλήρη στελέχωση και λειτουργία του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων”.

Οι εκδηλώσεις

Τιμώντας την αυριανή ημέρα, η “Ομόνοια” Παγώνδα, την Κυριακή στις 5 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του τοπικού Πολιτιστικού Κέντρου, οργανώνει εκδήλωση.

Θα παρουσιαστούν:

Το Ιστορικό της Ημέρας και σχετικά ποιήματα από τα παιδιά της Παιδικής Φωλιάς.

Τα σημερινά προβλήματα των γυναικών και τα επίκαιρα αιτήματα του Γυναικείου Κινήματος.

Θα ακολουθήσει ζωντανή μουσική από τους μουσικούς Γιάννη Λουλουργά και Γιάννη Καραβασίλη, ώστε η εκδήλωση να κλείσει με μουσική, τραγούδια και κέρασμα.

Την Παγκόσμια Ημέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας τιμά την Κυριακή 15 Μαρτίου και ο Σύλλογος Γυναικών Μυτιληνιών, στο ΚΕΝΕΦ του χωριού (πίσω από τη στάση λεωφορείου), στις 6 μμ.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει 15λεπτο ντοκιμαντέρ της ΟΓΕ με αφιέρωμα στις εργασιακές σχέσεις και στη ζωή-“λάστιχο” της γυναίκας.

Επίσης, δρώμενο με το ιστορικό της ημέρα από νέα κορίτσια, ομιλία από την πρόεδρο του συλλόγου, απονομή τιμητικού διπλώματος σε ιδρυτικό μέλος του συλλόγου, καθώς και μουσική και κεράσματα.

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου

“Για ημέρα-σύμβολο αγώνα των εργατριών και των γυναικών της βιοπάλης” κάνει λόγο το Εργατικό Κέντρο Σάμου, σημειώνοντας πως “με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες μας, οργανώνουμε την πάλη για ζωή με ισοτιμία-δικαιώματα-χωρίς εκμετάλλευση”.

Πιο αναλυτικά, το ΕΚΣ αναφέρει για την 8η Μαρτίου:

“Η 8η Μάρτη 1857 ήταν η μέρα που οι εργάτριες στα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης βγήκαν στην απεργία και συγκρούστηκαν με τα αφεντικά – εκμεταλλευτές τους και με τις κρατικές δυνάμεις καταστολής, για να διεκδικήσουν καλύτερους όρους δουλειάς και αμοιβής. Η μέρα που πριν από 110 χρόνια, το Συνέδριο των Σοσιαλιστριών Γυναικών καθιέρωσε ως μέρα τιμής και αγώνα των εργατριών όλου του κόσμου.

Είναι μια από τις πολλές φωτεινές και αιματοβαμμένες σελίδες στην ιστορία του εργατικού κινήματος, που δείχνουν και σήμερα το δρόμο που πρέπει να βαδίσουν οι γυναίκες του καθημερινού μόχθου.

Οι γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων δεν έχουν κανένα κοινό συμφέρον με τις γυναίκες της αστικής τάξης, δηλαδή τις εκμεταλλεύτριες του μόχθου τους, με τις γυναίκες που στελεχώνουν τα επιτελεία και τους μηχανισμούς της εξουσίας των κεφαλαιοκρατών και των επιχειρηματικών ομίλων, τις κυβερνήσεις τους και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Δεν έχουν τίποτα κοινό με όλους αυτούς που στο όνομα της «ισότητας» τις καλούν:

Να αποδεχτούν το τσάκισμα δικαιωμάτων και κατακτήσεων, όπως η κοινωνική ασφάλιση, η προστασία της μητρότητας, η στήριξη του κοινωνικού ρόλου της γυναίκας.
Να αποδεχτούν ότι η μητρότητα είναι εμπόδιο στην «επαγγελματική» ζωή ή και λόγος απόλυσης, ότι πρέπει να δουλεύουν νύχτα –  μέρα και σε βαριές ανθυγιεινές συνθήκες, ότι η ελαστική και μερική απασχόληση «συμφιλιώνει» την επαγγελματική με την προσωπική και οικογενειακή ζωή, ότι πρέπει να συνταξιοδοτούνται σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία.
Να «κυνηγούν» τη γυναικεία «επιχειρηματικότητα» και την «ποσόστωση» της συμμετοχής των γυναικών σε οργανισμούς και επιτελεία που στηρίζουν και προωθούν τη σκληρή εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, δηλαδή τη μήτρα που γεννά τα οξυμμένα προβλήματα των εργαζόμενων, ανδρών και γυναικών, την ανισοτιμία.
Να «προσκυνούν» τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, που μακελεύουν και ξεριζώνουν τους λαούς, που ευθύνονται για τη δυστυχία των προσφύγων και των μεταναστών, ανδρών, γυναικών και των παιδιών τους.

Δεν έχουν τίποτα κοινό με όλους αυτούς που βλέπουν την ανθρώπινη ζωή με όρους «κόστους – οφέλους» και δε διστάζουν να τη θυσιάσουν στο βωμό των κερδών τους. Με όλους αυτούς που εμφανίζονται ως «υπέρμαχοι» των δικαιωμάτων της γυναίκας, αλλά άχνα δε βγάζουν για τη βία των αντιλαϊκών και αντεργατικών πολιτικών που ασκούνται από την ΕΕ και τις αστικές κυβερνήσεις, τσακίζοντας εργαζόμενους και βιοπαλαιστές, άνδρες και γυναίκες.

Δεν έχουν τίποτα κοινό με όλους αυτούς που πασχίζουν, με διάφορα κόλπα και ιδεολογήματα περί «νεοφιλελευθερισμού» και «ανδροκρατούμενων κέντρων εξουσίας», να κρύψουν ότι η γυναικεία ανισοτιμία συνδέεται με την κραυγαλέα ανισοτιμία που εμφανίζεται σε όλους τους τομείς της εκμεταλλευτικής κοινωνίας των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των μονοπωλιακών ομίλων που αντιμετωπίζουν τα πάντα ως εμπόρευμα και πρώτα – πρώτα τον άνθρωπο και την εργατική του δύναμη.

Η ιστορία και η πείρα του εργατικού κινήματος και των ταξικών αγώνων των γυναικών μέσα σε αυτό, αποδεικνύουν ότι τα καλέσματα για «φεμινιστική ενότητα» και «απεργίες φύλου», που – εκτός των άλλων – στηρίζονται και από την πιο επίσημη έκφραση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στην Ευρώπη και διεθνώς (ETUC, ITUC), όχι μόνο είναι αδιέξοδα για την πάλη των εργαζόμενων γυναικών, αλλά ταυτόχρονα εξυπηρετούν την υλοποίηση των αντεργατικών και αντιλαϊκών πολιτικών, διασπώντας και κατακερματίζοντας τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες.

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου απευθυνόμενο στους εργαζόμενους, γυναίκες και άνδρες, λέει ότι ένας είναι ο δρόμος:

Η οργάνωση και ενίσχυση της πάλης με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες τους. Για μόνιμη και σταθερή δουλειά, πλήρη εργασιακά δικαιώματα, ΣΣΕ με αυξήσεις. Για δημόσια δωρεάν καθολική υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση.

Η ενίσχυση της ταξικής γραμμής πάλης μέσα στα συνδικάτα, απέναντι στην αλλοτρίωση του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Η πάλη της εργατικής τάξης, για να πάρει στα χέρια της όλα όσα της ανήκουν, όλα όσα έχει δημιουργήσει με τη δουλειά της, να σπάσει τα δεσμά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και έτσι να κατακτήσει την πραγματική ισοτιμία”.

Related Articles

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ:

   

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!

error: Content is protected !!