Την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών του Βορείου Αιγαίου ζητούν εκ νέου επιτακτικά και οι περιφερειακές παρατάξεις, πολύ περισσότερο μετά από όσα εξελίσσονται στα σύνορα της χώρας σε ξηρά και θάλασσα.

Πιο αναλυτικά, ο επικεφαλής του “Τολμάμε στο Βόρειο Αιγαίο”, Παναγιώτης Χριστόφας, σε δήλωσή του τονίζει:

“Απευθύνουμε έκκληση στην ηγεσία της χώρας, να προχωρήσουν άμεσα σε αποσυμφόρηση στα νησιά.

Απευθύνουμε έκκληση για ψυχραιμία και ενότητα στους κατοίκους των νησιών μας.

Ο καταιγισμός των γεγονότων απειλεί την κοινωνική συνοχή.

Οφείλουμε να παραμείνουμε ψύχραιμοι γιατί μόνο έτσι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τα γεγονότα και όχι αυτά να ξεπεράσουν εμάς.

Οφείλουμε ενωμένοι να κεφαλαιοποιήσουμε την δύναμη πίεσης που κατακτήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα.

Αποσυμφόρηση τώρα. Άμεσα πρέπει να αποχωρήσει μεγάλο μέρος του μεταναστευτικού πληθυσμού, ώστε να μπορέσει να υπάρξει περαιτέρω διαχείριση.

Όλοι είμαστε χρήσιμοι φτάνει να είμαστε ψύχραιμοι.

Ζητάμε αποσυμφόρηση τώρα” τονίζει ο κ. Χριστόφας.

Η “Συμπαράταξη Πολιτών” 

“Το αίτημα για αποσυμφόρηση, που μήνες τώρα φωνάζουμε, έγινε πιο επιτακτικό από ποτέ” σημειώνει και ο επικεφαλής της “Συμπαράταξης Πολιτών Βορείου Αιγαίου”, Γιάννης Σπιλάνης, που υπογραμμίζει:

“Τούτες τις δύσκολες ώρες κρίσης, της εργαλειοποίησης προσφύγων και μεταναστών από την πλευρά της Τουρκίας, είναι ανάγκη να διαφυλάξουμε την ενότητά μας στα νησιά μας, που χτίστηκε στον δρόμο του αγώνα και να βροντοφωνάξουμε για την άμεση αποσυμφόρηση.

Καλούμε την κυβέρνηση να ακούσει επιτέλους το αίτημα των νησιωτών και να σεβαστεί τα νησιά μας, παίρνοντας ταχύτατα πρωτοβουλίες.

Καλούμε τον περιφερειάρχη, με τη νηφαλιότητα και τη σύνεση που απαιτούν τούτες οι ώρες, να γίνει μέρος της λύσης του προβλήματος, όπως απαιτεί ο ρόλος του, και να απομακρύνει ακραίες φωνές και πρακτικές, για την εδραίωση της κοινωνικής ειρήνης, που κινδυνεύει στα νησιά μας.

Καταδικάζουμε όσα έγιναν την Κυριακή στη Λέσβο και εκφράζουμε την συμπαράστασή μας σε συναδέλφους αυτοδιοικητικούς, εκπροσώπους οργανισμών, δημοσιογράφους και απλούς πολίτες που προπηλακίστηκαν.

Καλούμε τους συμπολίτες μας των νησιών μας να επιδείξουν σύνεση και ψυχραιμία και να απέχουν από βιαιότητες που στρέφονται ενάντια στην ανθρώπινη ζωή, την ασφάλεια όλων μας, βιαιότητες που συκοφαντούν και αδυνατίζουν τον αγώνα μας.

Η επιβίωση των νησιών μας δεν μπορεί να στηριχτεί σε μαύρες σελίδες. Όλοι πρέπει να το βροντοφωνάξουμε αυτό, τέτοιες ώρες που κινδυνεύει η κοινωνική συνοχή και η Δημοκρατία. Ενωμένοι θα πάμε μπροστά” αναφέρει ο κ. Σπιλάνης.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Βορείου Αιγαίου

“Άμεσα να ναυλώσουν πλοία για να μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα και από εκεί να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα για να πάνε στις χώρες τελικού προορισμού τους” ζητεί η Λαϊκή Συσπείρωση Βορείου Αιγαίου, σχολιάζοντας τα γεγονότα στη Λέσβο για την κατάσταση που διαμορφώνεται με τις νέες μαζικές ροές.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοί της απαιτούν την άμεση σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου και επισημαίνουν πως “ο περιφερειάρχης δεν έχει λόγο να συναποφασίζει με τον εκπρόσωπο της ΝΔ στο νησί κύριο Αθανασίου, ο οποίος είναι συνένοχος για την εισβολή των δυνάμεων καταστολής στα νησιά μας, δεν εκπροσωπεί η θέση του το περιφερειακό συμβούλιο, αλλά τον ίδιο και την παράταξή του, αφού κατά τη γνώμη μας οι ενέργειες που κάνουν οδηγούν στην επικίνδυνη κατάσταση να υπάρξει αντιπαράθεση μεταξύ των κατοίκων του νησιού σε ανατολικούς-δυτικούς.

Αφού και με τις τελευταίες εξελίξεις που συμβαίνουν στην περιοχή μας, ύστερα από την στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στο Ιντλιμπ, την αξιοποίηση από μεριάς της χιλιάδες κυνηγημένων ανθρώπων, που οδηγεί στην αύξηση των ροών προσφύγων και μεταναστών προς την Ελλάδα και μέσω των νησιών μας στο Β. Αιγαίο, η κατάσταση φαίνεται να είναι αρκετά κρίσιμη.

Οι προτάσεις για δημιουργία κέντρου φυλακής σε ξερονήσια και βραχονησίδες μπορούν να προκαλούν μόνο οργή και είναι απαράδεκτες. Άλλωστε οι λύσεις αυτές, αλλά και οι άλλες που προτείνονται, με κανέναν τρόπο δεν απαντούν στο αίτημα της άμεσης αποσυμφόρησης, για την οποία ο λαός των νησιών έδωσε τη νικηφόρα μάχη του ενάντια στις δυνάμεις της βάρβαρης καταστολής που εισέβαλαν στα νησιά μας. Αντιθέτως βοηθούν την πολιτική και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Να γυρίσουν την πλάτη σε όσους προσπαθούν να αμαυρώσουν τον δίκαιο αγώνα χιλιάδων Λέσβιων και Χιωτών, καλώντας να βιαιοπραγήσουν κατά των προσφύγων-μεταναστών, βλέποντας τα θύματα ως θύτες ακόμα μια φορά. Η πίεση πρέπει να ασκηθεί στους θύτες, ΕΕ και Τουρκία, και όχι στα θύματά τους.

Έχουμε εμπιστοσύνη στους νησιώτες ώστε τέτοιες φωνές να απομονωθούν από τον αγώνα που κάνουμε.

Συνεχίσουμε τον αγώνα μας ώστε η κυβέρνηση εδώ και τώρα να ναυλώσει πλοία και να προχωρήσει στον άμεσο απεγκλωβισμό των προσφύγων μεταναστών που βρίσκονται σε Λέσβο, Χίο, Σάμο και όσων φτάνουν στα νησιά σήμερα και τις υπόλοιπες μέρες. Να μεταφερθούν προς την ηπειρωτική χώρα και από εκεί να τους δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα για τις χώρες του προορισμού τους, να κλείσουν τα hotspot και να μην γίνουν άλλα.

Είναι η μόνη δίκαιη και ρεαλιστική λύση τόσο για τους κατοίκους των νησιών, όσο και για τους πρόσφυγες και μετανάστες” καταλήγει η Λαϊκή Συσπείρωση Βορείου Αιγαίου.

 

Tα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar της Aegean!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!