fbpx

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Σαν σήμερα: Η οριστική ένωση της Σάμου με την Ελλάδα!

Εκατόν επτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, 2 Μαρτίου, από την άφιξη του ελληνικού στρατού στη Σάμο, γεγονός που σήμανε την οριστική ενσωμάτωση του νησιού στο ελληνικό κράτος!

Παρά την πανηγυρική ανακήρυξη της Ένωσης της Σάμου με την Ελλάδα στις 11 Νοεμβρίου 1912, η επίσημη αναγνώριση αυτής της πράξης δεν είχε γίνει άμεσα από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ οι ξένες δυνάμεις, λόγω αντικρουόμενων συμφερόντων, δεν αποδέχτηκαν το επαναστατικό καθεστώς και την Ένωση.

Χρειάστηκε να γίνουν πάνδημα συλλαλητήρια στην κυρίως Ελλάδα προκειμένου να στείλει η κυβέρνηση στις 2/3/1913 στη Σάμο το θωρηκτό “Σπέτσαι” να συνοδεύσει το εμπορικό “Θεσσαλία” με δύο λόχους στρατού για να καταλάβουν τo νησί.

Το θωρηκτό “Σπέτσαι”

Ήταν Σάββατο, παραμονή της Ορθοδοξίας, όταν τα πλοία αγκυροβόλησαν στο λιμάνι του Βαθέος και παράλληλα περιπολούσαν ανοιχτά στο πέλαγος τα αντιτορπιλικά Νίκη και Βέλος που είχαν φτάσει από τη Χίο. Με εκδηλώσεις ενθουσιασμού γίνεται δεκτός ο ελληνικός στρατός. Ώρα δοξολογίας ορίστηκε η 1 μ.μ. στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου. Η ενσωμάτωση πια της Σάμου με την κορμό του ελληνικού έθνους, η οποία φάνταζε ως μακρινό όνειρο, ήταν πλέον πραγματικότητα!

Πηγή: Κείμενο στην ιστοσελίδα του Γενικού Επιτελείου Στρατού

Στις 2 Μαρτίου 1913 αποβιβάστηκε ο Ελληνικός Στρατός για την τυπική απελευθέρωση της Σάμου. Εκείνη την ημέρα, oι Σαμιώτες, βλέποντας στον ορίζοντα ελληνικά πλοία να πλέουν προς το νησί τους, άρχισαν να πανηγυρίζουν ενθουσιασμένοι. Τα πλοία που κατευθύνονταν προς τη Σάμο ήταν το θωρηκτό πλοίο «Σπέτσαι», ένα εμπορικό και δύο αντιτορπιλικά το «Νίκη» και το «Βέλος», ενώ παρόν ήταν και το μεταγωγικό «Θεσσαλία».

Η αποβίβαση των ελληνικών πλοίων στη Σάμο

Ο υποπλοίαρχος Πλατσούκας και οι άνδρες του με βάρκες αποβιβάστηκαν στην ξηρά από το «Σπέτσαι». Ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του νησιού, Θεοτόκης, τον υποδέχθηκε θερμά. Κατευθύνθηκαν στο Διοικητήριο. Εκεί βγήκαν μαζί στον εξώστη και διάβασαν δημόσια το έγγραφο της κατάληψης του νησιού της Σάμου.

Η κατάληψη έγινε εξ ονόματος του πλοιάρχου Γκίνη του θωρηκτού «Σπέτσαι» ύστερα από διαταγή του Υποναύαρχου, Παύλου Κουντουριώτη.

Πηγή: Onalert.gr

Δείτε φωτογραφίες-ντοκουμέντα από την άφιξη του Ελληνικού Στρατού στη Σάμο στις 2 Μαρτίου του 1913 (Πηγή: Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο – Elia.org.gr)

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ:

   

Ενημερωθείτε μέσα από το κανάλι μας στο Viber

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!

Related Articles

error: Content is protected !!