Ιδιαίτερα δύσκολη χαρακτήρισε την κατάσταση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες τόσο στον Έβρο, όσο και τα νησιά, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στην εκπομπή του “Αnt1” “Πρωινοί Τύποι”, ωστόσο υποστήριξε πως η απάντηση από την Ελλάδα είναι καλά οργανωμένη.

Ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορά της, ενώ υπογράμμισε ότι τα μέτρα φύλαξης έχουν ενισχυθεί και για λόγους δημόσιας υγείας.

Ο ίδιος είπε πως τις τελευταίες ημέρες απετράπη η είσοδος 9.600 μεταναστών και προσφύγων στα ελληνικά σύνορα. “Tο Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα απέτρεψαν πάρα πολλές περιπτώσεις διέλευσης μεταναστών διά της θαλάσσιας οδού” είπε ο ΥΜΕΠΟ.

Ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση αρχικά και στη συνέχεια η συνολική αποτροπή των μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα, επαλαμβάνοντας πως η χώρα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι.

Όπως είπε, κεντρικός στόχος στο πλαίσιο της στρατηγικής της κυβέρνησης είναι η φύλαξη των συνόρων, ενώ εφαρμόζεται και πολιτική επιστροφών.

Μιλώντας για τα κλειστά κέντρα στα νησιά, που έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στις τοπικές κοινωνίες, ο κ. Μηταράκης υποστήριξε πως τέτοιες δομές λειτουργούν αποτρεπτικά για τις προσφυγικές ροές.

Ανέφερε ακόμα ότι αυτό θα δώσει ασφάλεια στους κατοίκους, καθώς οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στα νησιά. Παράλληλα, σημείωσε  πως στα κλειστά κέντρα “θα ξέρουμε ποιοι είναι”, ενώ ξεκαθάρισε πως αυτή τη στιγμή στη “ζούγκλα” της Μόριας υπάρχουν άνθρωποι που πρέπει να απελαθούν.

Σύμφωνα με τον υπουργό, με τα κλειστά κέντρα η μέση παραμονή στα νησιά θα είναι οι 4 μήνες. Όπως επανέλαβε, όσοι δικαιούνται άσυλο θα παραμένουν μέχρι 2 μήνες, ενώ όσοι δεν δικαιούνται θα παραμένουν μέχρι 6 μήνες. “Ουδείς δε θα μένει στα νησιά πάνω από 6 μήνες. Ζήτησα να μεταφερθούν για ανθρωπιστικούς λόγους από τα νησιά και τα τελευταία 1000 άτομα, που βρίσκονται εκεί για διάστημα μεγαλύτερο από 14 μήνες. Προχωράμε συστηματικά σε αποσυμφορήσεις των νησιών μας. Στόχος μας είναι αυτά να λειτουργήσουν ως κέντρο καταγραφής, ταυτοποίησης και έκδοσης ασύλου” δήλωσε.

“Θέλουμε να δημιουργήσουμε κλειστά κέντρα συγκεκριμένου μεγέθους και όχι τεράστια, όπως ψευδώς διακινείται. Η ολοκλήρωσή τους θα συνδυαστεί με το κλείσιμο των ανοιχτών δομών” συμπλήρωσε.

Ο υπουργός είπε ότι καταλαβαίνει απόλυτα το κλίμα δυσπιστίας των νησιωτών και χαρακτήρισε απόλυτα καταδικαστέα τα όσα συνέβησαν με τα ΜΑΤ, σημειώνοντας ότι έχει ήδη διαταχθεί ΕΔΕ.

Όπως είπε, στόχος της κυβέρνησης είναι να θωρακίσει τα νησιά. “Θέλουμε να κλείσουμε τις ανοιχτές δομές που είναι επικίνδυνες. Οι δομές θα είναι συγκεκριμένου μεγέθους, κάτι που δεν πιστεύουν οι νησιώτες” ανέφερε ο κ. Μηταράκης και πρόσθεσε: “Σέβομαι κάθε εκλεγμένο αιρετό, ωστόσο χρειάζεται προσπάθεια και εμπιστοσύνη. Ζητάμε διαρκώς την άποψη της τοπικής αυτοδιοίκησης για προτάσεις για το πού θα γίνουν τα κλειστά κέντρα. Είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις” είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, τονίζοντας πως το μόνο που χρειάζεται στα νησιά είναι να δημιουργηθούν “τα κλειστά ελεγχόμενα κέντρα που λειτουργούν αποτρεπτικά, εμφυσούν το αίσθημα ασφάλειας στις τοπικές κοινωνίες και εξασφαλίζουν την εύκολη ταυτοποίηση των αιτούντων στο εσωτερικό τους”.

Αναφερόμενος, τέλος, στο θέμα του κοροναϊού, δήλωσε ότι πρέπει να θωρακίσουμε τα νησιά πριν έρθει ο ιός.

Πηγή: “Ant1”

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!