Η εγκατάσταση κι ο εξοπλισμός ενός νέου, άρτια εξοπλισμένου πλωτού εργαστηρίου στο ερευνητικό σκάφος του Ινστιτούτου Αρχιπελάγους “Aegean Explorer” ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες

Το νέο αυτό πλωτό εργαστήριο, που θα συνδράμει στο εργαστήριο του “Αρχιπελάγους” που ήδη λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στην ερευνητική βάση της Σάμου (φωτογραφία), θα είναι σε θέση να προσφέρει, μεταξύ άλλων, αφιλοκερδώς στις τοπικές κοινωνίες επιτόπιες αναλύσεις πόσιμου και θαλασσινού νερού κατά τη διάρκεια των ερευνητικών αποστολών σε διάφορες περιοχές των ελληνικών θαλασσών. Θα χρησιμοποιεί διαπιστευμένες τεχνικές έτσι ώστε να παράγει αξιόπιστα αποτελέσματα. Οι χημικές αναλύσεις θα μπορούν να καλύπτουν περισσότερες από 100 παραμέτρους, ενώ το μικροβιολογικό εργαστήριο είναι ειδικής κατασκευής έτσι ώστε να εξασφαλίζει, πέρα από την ακρίβεια των αποτελεσμάτων, και την ασφάλεια του πληρώματος του “Aegean Explorer”.

Παράλληλα, θα λειτουργεί και εργαστήριο μικροπλαστικών με δυνατότητα ταυτόχρονης επεξεργασίας έξι δειγμάτων, το οποίο θα μπορεί να αναλύει δείγματα από διάφορα επίπεδα των θαλάσσιων οικοσυστημάτων (ψάρια, ασπόνδυλα, ίζημα, θαλασσινό νερό, κ.α.).

Επίσης, ολοκληρώνεται η εγκατάσταση οργάνων που θα καταγράφουν παραμέτρους που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή (θερμοκρασία, οξίνιση της θάλασσας, οξυγόνο κ.α.) στη στήλη του νερού, σε βάθη έως και 300 μέτρων.

Το νέο πλωτό εργαστήριο αγοράστηκε με ιδίους πόρους από το Ινστιτούτο “Αρχιπέλαγος”, χωρίς κρατικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους ή κάποια άλλη στήριξη, έπειτα από μεγάλη προσπάθεια, στερώντας πόρους από άλλες σημαντικές δράσεις και ανάγκες του. Αυτό έγινε καθώς, σύμφωνα με το Ινστιτούτο”, το πλωτό αυτό εργαστήριο αποτελεί σημαντική προτεραιότητα στη δράση προστασίας των θαλασσών και δεν υπήρχαν περιθώρια αναβολής έως ότου βρεθεί η απαραίτητη χρηματοδότηση.

“Στόχος μας είναι σύντομα να αποτελέσει ένα ισχυρό όπλο στη διάθεση όχι μόνο των ερευνητών, αλλά και των πολιτών, προσφέροντας μία αντικειμενική εικόνα της έκτασης της ρύπανσης και της μόλυνσης που επικρατεί στις ελληνικές θάλασσες, αλλά προσφέροντας και απαντήσεις σε καθημερινές ανάγκες των πολιτών, όπως είναι η ποιότητα των νερών στα νησιά και ιδιαίτερα των πόσιμων νερών” αναφέρει το “Αρχιπέλαγος.

Φωτογραφίες: “Αρχιπέλαγος”

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!