Επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα, απέστειλε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σάμου, Γιώργος Κολλάρος, στην οποία “για πολλοστή φορά” υποβάλλει “χρόνια, πάγια και δίκαια αιτήματα, τα οποία δυστυχώς δεν επιλύονται, διότι το υπουργείο σας ουδόλως ενδιαφέρεται για την απονομή της Δικαιοσύνης στο νησί της Σάμου”.

Ειδικότερα, στην επιστολή του αυτή, που κοινοποιεί και στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου και τον πρόεδρο Εφετών Αιγαίου, ο κ. Κολλάρος (φωτογραφία) επισημαίνει πως:

“1. Τον Μάρτιο του 2018 μετατέθηκε η μοναδική υπάλληλός που υπηρετούσε στο Ειρηνοδικείο Καρλοβάσου Σάμου Χαρά Γιαννοπούλου, με αποτέλεσμα από 12-3-2018 η οργανική θέση γραμματέως στο Ειρηνοδικείο Καρλοβάσου να παραμένει κενή. Η μη ύπαρξη γραμματέως στο Ειρηνοδικείο Καρλοβάσου έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Ειρηνοδικείου και φυσικά στην απονομή της δικαιοσύνης. Επισημαίνουμε ότι ο μοναδικός υπάλληλος που υπηρετεί είναι δικαστικός επιμελητής και, πέραν του ότι είναι άτομο προβληματικό και ανεπαρκές, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αναπληρώσει τον μη υπάρχοντα γραμματέα.

Σήμερα, επί της ουσίας το Ειρηνοδικείο Καρλοβάσου είναι κλειστό, με δεδομένο, όπως προαναφέραμε, ότι ο συγκεκριμένος δικαστικός επιμελητής ουδέν προσφέρει.

Με δεδομένη την αναμφισβήτητη αυξημένη δικαστηριακή κίνηση, την αύξηση της καθύλην αρμοδιότητας των Ειρηνοδικείων, τη μετατροπή πλημμελημάτων σε πταίσματα, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, την Εκούσια δικαιοδοσία, τις προσημειώσεις, αλλά κυρίως την έκδοση μεγάλου όγκου πιστοποιητικών, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη άμεσα πλήρωσης της υφιστάμενης κενής θέσης γραμματέα στο Ειρηνοδικείο Καρλοβάσου.

Η Πολιτεία, αξιότιμε κύριε υπουργέ, είναι υποχρεωμένη να στελεχώσει χωρίς χρονοτριβή, είτε με διορισμό από τον πρόσφατο πίνακα επιτυχόντων, είτε με μετάταξη, υπάλληλο στο Ειρηνοδικείο Καρλοβάσου. Λύσεις όπως μετάβαση με πράξη προέδρου υπαλλήλου Πρωτοδικείου ή Ειρηνοδικείου της έδρας δεν επιλύουν το πρόβλημα, απλά το μεγιστοποιούν. Επισημαίνουμε ότι ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σάμου, πλην των παραστάσεών του στο υπουργείο, τις τηλεφωνικές επαφές και τις απεργίες, έχει αποστείλει πλείστα όσα έγγραφα προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα, επί ματαίω.

2. Στο Ειρηνοδικείο Σάμου υπηρετούν τρεις γραμματείς και ένας δικαστικός επιμελητής, και ενώ οι οργανικές θέσεις είναι πέντε (5), υπάρχουν δύο κενά τα οποία πρέπει άμεσα να καλυφθούν με δεδομένο ότι τρεις γραμματείς δεν μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες του δύο Ειρηνοδικείων, δηλαδή αυτού της έδρας και ου Καρλοβάσου. Κατά συνέπεια, άμεση παρίσταται η ανάγκη πλήρωσης των κενών οργανικών θέσεων της γραμματείας του Ειρηνοδικείου Σάμου.

3. Τέλος, είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη, με δεδομένο ότι η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, να πληρωθούν άμεσα οι κενές θέσεις στη γραμματεία του Πρωτοδικείου Σάμου, τόσο στο Ποινικό, όσο και στο Πολιτικό τμήμα αυτού. Από τις δέκα τέσσερεις (14) οργανικές θέσεις σήμερα είναι καλυμμένες οι επτά (7), επί της ουσίας οι έξι, αφού εντός μικρού χρονικού διαστήματος συνταξιοδοτείται μία ακόμα υπάλληλος, με αποτέλεσμα τα προβλήματα καθημερινά να αυξάνονται, οι εναπομείναντες υπάλληλοι να είναι στα όριά τους και χωρίς αντοχές πλέον. Τα μεταβατικά εφετεία του Οκτώβρη του 2019 και του Φεβρουαρίου 2020, πολιτικές και ποινικές δίκες δεν έγιναν, αφού οι υπάλληλοι κατέβηκαν σε απεργία και όπως γνωρίζετε εξακολουθούν να απέχουν καθημερινά για 3ωρο από τα καθήκοντά τους με τις στάσεις εργασίες που το συνδικαλιστικό τους όργανο εξήγγειλε.

Επιπρόσθετα, ακόμα περιμένουμε να δημοσιευθεί το ΠΔ που αφορά τη μετακίνηση γραμματέα από το Εφετείο Αιγαίου στο μεταβατικό Σάμου, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα στην απονομή της δικαιοσύνης με την απεμπλοκή των γραμματέων του Πρωτοδικείου Σάμου.

Κλείνοντας την επιστολή, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στο προσφυγικό-μεταναστευτικό που ταλανίζει, εξαθλιώνει και δοκιμάζει καθημερινά τους πολίτες της Σάμου, αλλά συνάμα και τους δικηγόρους και κυρίως τους δικαστικούς υπαλλήλους, που έχουν επωμισθεί το βάρος διεκπεραίωσης διαδικασιών που αφορούν την παραβατικότητα των προσφύγων και των μεταναστών, τα αυτόφωρα σε καθημερινή βάση, τις ανακριτικές πράξεις, τα ανήλικα και άλλες διαδικασίες. Γιατί επιτέλους δεν στελεχώνετε τις δικαστικές υπηρεσίες και γιατί δεν δίνετε καμιά απολύτως σημασία στα προβλήματα που ταλανίζουν τον χώρο της δικαιοσύνης τόσα χρόνια; Αυτό που βιώνουμε σήμερα είναι η εγκατάλειψη και η αδιαφορία.

Οι επιλογές μας είναι συγκεκριμένες. Αναμένουμε να ικανοποιήσετε άμεσα τα αιτήματά μας, διαφορετικά η ολομέτωπη σύγκρουση με το υπουργείο θα είναι αναπόφευκτη” τονίζει ο πρόεδρος των δικηγόρων της Σάμου, Γιώργος Κολλάρος.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!