Μία νέα δράση αμφίδρομης εκπαίδευσης και ανταλλαγής δεξιοτήτων ανάμεσα ξεκίνησε τις προηγούμενες ημέρες ανάμεσα στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος” και το Παράρτημα Σάμου της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και θα συνεχιστεί κατά τους επόμενους μήνες, με στόχο την ενδυνάμωση της συνεργασίας τους.

Το Παράρτημα της Σάμου της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης απαρτίζεται από μία από τις καλύτερα εκπαιδευμένες ομάδες διάσωσης στο Αιγαίο κι έχει μεγάλη προσφορά τόσο στην κοινωνία του νησιού, όσο και στο μεταναστευτικό ζήτημα. Έπειτα από πολυετή συνεργασία με το Ινστιτούτο “Αρχιπέλαγος”, και με στόχο την ανάπτυξη νέων και πιο αποτελεσματικών συνεργειών, ξεκίνησε αυτός ο νέος κύκλος ανταλλαγής γνώσεων και δεξιοτήτων, που προσφέρεται αφιλοκερδώς από τους δύο φορείς.

Στην πράξη, οι ερευνητές του Ινστιτούτου “Αρχιπέλαγος” εκπαιδεύουν τους διασώστες σε πρακτικές διάσωσης και πρώτων βοηθειών σε θαλάσσια είδη, ενώ οι διασώστες μεταφέρουν τις γνώσεις τους στους ερευνητές και τους φοιτητές του Ινστιτούτου σε θέματα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση κρίσεων στη θάλασσα, κάτι που αποτελεί πολύτιμη γνώση, καθώς βρίσκονται στη θάλασσα 12 μήνες τον χρόνο, συχνά υπό αντίξοες συνθήκες.

“Καθώς μοιραζόμαστε την αγάπη μας για τη θάλασσα, έχοντας παράλληλα πλήρη επίγνωση των κινδύνων που εγκυμονούνται όταν δεν υπάρχει γνώση και σεβασμός προς αυτή, προχωράμε σε νέα φάση συνεργασίας, που στοχεύει στην ανταλλαγή γνώσης και την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων, έτσι ώστε τα μέλη των δύο φορέων να μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε οτιδήποτε βρίσκεται σε ανάγκη στην θάλασσα – είτε είναι άνθρωποι, είτε ζώα που έχουν ανάγκη περίθαλψης ή πρώτων βοηθειών” αναφέρει το “Αρχιπέλαγος”.

Όπως σημειώνει, “η διάσωση και η προστασία στη θάλασσα δεν αφορά λίγους ή τα μέλη κάποιων φορέων, αλλά είναι μία κοινή ευθύνη όλων όσων βρισκόμαστε στη θάλασσα για λόγους επαγγελματικούς ή αναψυχής. Καθώς η δυνατότητα για αποτελεσματική παρέμβαση για διάσωση ανθρώπου ή ζώου στη θάλασσα απαιτεί γνώσεις, ευελπιστούμε ότι και άλλες ομάδες πολιτών ανά την Ελλάδα θα συμμετέχουν σε αντίστοιχες δράσης εκπαίδευσης.

Στόχος μας ως Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» είναι να συνδράμουμε με όσα μέσα και δυνάμεις έχουμε, έτσι ώστε η αγάπη όλων μας για τη φύση και τη θάλασσα να μην να περιορίζεται στις προθέσεις, αλλά να αντανακλάται από τις καθημερινές μας πράξεις”.

Φωτογραφίες: “Αρχιπέλαγος”

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!