“Είμαστε στην ίδια πλευρά του τραπεζιού. Και η κεντρική κυβέρνηση, και η περιφερειακή αυτοδιοίκηση, και οι δήμοι” υποστήριξε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μετά και το μπαράζ αντιδράσεων για τις νέες κυβερνητικές εξαγγελίες περί επιτάξεων εκτάσεων.

Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στον “Alpha” και τον Αντώνη Σρόιτερ, ερωτηθείς για τις διαμαρτυρίες από την τοπική αυτοδιοίκηση των νησιών, σημείωσε ότι “είμαστε σε ανοιχτή γραμμή με τους δημάρχους”. Όπως είπε, η συνάντηση που είχε από μέρες προγραμματιστεί για την ερχόμενη Πέμπτη δεν είχε να κάνει με τη χωροθέτηση των κλειστών δομών, αλλά “για να βοηθήσουμε τους δήμους να λύσουμε προβλήματα. Για παράδειγμα, σήμερα υπέγραψα έκτακτη χρηματοδότηση σχεδόν δέκα εκατομμυρίων ευρώ προς τους δήμους που στα όριά τους είχαν προσφυγικές δομές το 2019” ανέφερε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, “οι κλειστές ελεγχόμενες δομές θα είναι οι μισές από τις σημερινές, ασφαλείς και ιατρικά αυτόνομες”. Ο ίδιος χαρακτήρισε την επίταξη ως “ένα μέσο έκτακτης ανάγκης” και εξήγησε πως οι εκτάσεις επιτάσσονται για τρία χρόνια και πως οι ιδιοκτήτες τους θα λάβουν αποζημιώσεις ενοικίου.

Ο υπουργός τόνισε την ανάγκη που υπήρχε να κλείσουν οι ανοικτές δομές και να δημιουργηθούν πέντε κλειστές στη θέση τους.

Υπήρχε μια δυσκολία στις τοπικές αρχές να υποδείξουν κατάλληλους χώρους, λόγω των διαφορών που υπήρχαν ανάμεσα σε περιοχές” ανέφερε, προσθέτοντας ότι “κάποια στιγμή έπρεπε να σταματήσουμε αυτή τη συζήτηση και να κάνουμε αυτό που μας ζητάει κόσμος: Να δώσουμε λύσεις. Η επίταξη ήταν ένα μέσο έκτακτης ανάγκης” είπε.

Ο κ. Μηταράκης επανέλαβε πως η πρωταρχική ευθύνη της Πολιτείας είναι η εγγύηση της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών και συμπλήρωσε ότι ο βασικός στόχος είναι η σωστή εφαρμογή της νέας νομοθεσίας ασύλου. Όπως είπε, “οι κλειστές ελεγχόμενες δομές καθιστούν δυνατή την κράτηση των νεοαφιχθέντων προσφύγων και μεταναστών, την κράτηση όσων εκδηλώνουν παραβατικές συμπεριφορές, αλλά και την κράτηση όσων βρίσκονται σε διαδικασία επιστροφής. Με τα ανοιχτά κέντρα δεν είχαμε αυτή τη τεχνική δυνατότητα και γι’ αυτό θα κλείσουν» ξεκαθάρισε.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως “ο νέος σχεδιασμός προβλέπει, από τις 40.000 θέσεις που υπάρχουν σήμερα στα νησιά, τις μισές και, μάλιστα, κλειστές, ενώ τα κέντρα αποκτούν αυστηρούς κανόνες εσωτερικής τάξης και ιατρική αυτονομία. Το 2020 θα πραγματοποιηθεί η αποσυμφόρηση των νησιών με έναν βιώσιμο τρόπο που λειτουργεί το άσυλο και, κυρίως, η πολιτική διαχωρισμού προσφύγων και μεταναστών, που στηρίζεται πάνω στη λογική των επιστροφών”.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!