Για “πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί” έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, που εμφανίστηκε έντονα ανήσυχος για κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των κατοίκων των νησιών και των μεταναστών-προσφύγων, μετά και τα χθεσινά επεισόδια στη Λέσβο.

“Χθες έτρεμα, δεν φοβόμουν απλώς, πού θα μπορούσε να οδηγηθεί η κατάσταση, τα πράγματα είναι πολύ οξυμένα. Πριν από μια μέρα στη Χίο, πριν από 10 μέρες στη Σάμο… Τα πράγματα βαδίζουν, λυπάμαι που θα το πω, σε μια εντός εισαγωγικών «σύγκρουση» των γηγενών με τους μετανάστες, όλοι έχουν τα δίκια τους. Σας διαβεβαιώνω, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα” τόνισε μιλώντας σήμερα στον “ΣΚΑΪ”.

Ο κ. Μουτζούρης ξεκαθάρισε ότι δεν έχει νόημα να κατασκευαστούν κλειστά ή ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, αν δεν διακοπούν οι ροές προς τα νησιά, ενώ με την ιδιότητα του πολιτικού μηχανικού σημείωσε ότι τα καινούρια κέντρα δεν είναι δυνατόν να κατασκευαστούν σε διάστημα πέντε μηνών.

“Τα πράγματα έχουν φτάσει σε οριακή κατάσταση στο Αιγαίο. Ειδικά στη Λέσβο, έχουμε 25.000 φιλοξενούμενους μετανάστες και η πυριτιδαποθήκη αυτή είναι έτοιμη να εκραγεί” παρατήρησε.

Ο περιφερειάρχης συμφώνησε με τη δήλωση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότη Μηταράκη, για υποκίνηση των επεισοδίων από ορισμένες ΜΚΟ. “Πολλές ΜΚΟ που έχουν στόχους αγνώστους σε έμενα έχουν ενδιαφέρον να υπάρχει αυτή η μεταναστευτική ροή” κατήγγειλε.

Βασικός υποκινητής, πάντως, όπως σημείωσε, είναι ότι όλες οι χιλιάδες αυτών των ανθρώπων ζουν σε πανάθλιες συνθήκες στο ψύχος και τη βροχή, ενώ είχαν την ελπίδα να πάνε σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Ο ίδιος έκανε λόγο για 450 ΜΚΟ κινούμενες περί το μεταναστευτικό επικαλούμενος την ευρωβουλευτή της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ, ενώ μίλησε για πάνω από 100 μόνο στη Λέσβο. Η τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και θα ψηφιστεί σήμερα θα μας δώσει καλή εικόνα. Διακινούν και μετακινούν και κατά συνέπεια και το οικονομικό τους ενδιαφέρον είναι σημαντικό” είπε. “Υπάρχουν ΜΚΟ που απέδωσαν και αποδίδουν έργο” έσπευσε να διευκρινίσει.

Ο κ. Μουτζούρης υπογράμμισε πως τα αιτήματα της Βορείου Αιγαίου είναι να ελεγχθούν οι ΜΚΟ, καθώς θα αλλάξει το πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό. Δεύτερον, να μειωθούν οι ροές προς τα νησιά, που έχουν μειωθεί αρκετά τις τελευταίες ημέρες. Τρίτον, να αποσυμφορηθούν τα νησιά. “Δεν είναι δυνατόν η (ηπειρωτική) Ελλάδα να έχει κτίσει τοίχο για τα νησιά όπως η Ευρώπη για την Ελλάδα” τόνισε. Τέταρτον, 12.800 ασθενείς μετανάστες κατέφυγαν στο νοσοκομείο Λέσβου, που χρειάζεται στελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Πηγή: skai.gr

 

Tα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar της Aegean!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!