Ανακοίνωση με την οποία σχολιάζει την τελευταία επίσκεψη του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, στη Σάμο εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Ανατολικής Σάμου.

Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι της δημοτικής παράταξης που πρόσκειται στο ΚΚΕ,

Την αδιέξοδη και επικίνδυνη, αντιδραστική πολιτική της καταστολής και του μαζικού εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων – μεταναστών, στα νησιά και την χώρα υπερασπίστηκε ακόμη μια φορά ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, στις συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους φορέων και με το δημοτικό συμβούλιο Ανατολικής Σάμου.

Επανέλαβε και πάλι την απόφαση της κυβέρνησης που υπαγορεύεται από τη συμφωνία Ε.Ε – Τουρκίας, να λειτουργήσει μεγάλα χοτ σποτ – φυλακές, να μειώσει τις ροές με αποτρεπτικά μέτρα, μείωση των εγκρίσεων ασύλου με συνοπτικές διαδικασίες, επιστροφές όσων οι αιτήσεις απορρίπτονται, φύλαξη των θαλασσίων συνόρων αναπτύσσοντας συντονισμένες δυνάμεις συνοριοφυλάκων, λιμενικού και στρατιωτικών δυνάμεων.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, στην τοποθέτησή της επισήμανε ότι μια τέτοια αντιμετώπιση έχει ξεκάθαρα τιμωρητικό – εκδικητικό χαρακτήρα. Εστιάζει στην καταστολή εναντίον των θυμάτων και αφήνει στο απυρόβλητο τις αιτίες που προκαλούν τη μετανάστευση και τη προσφυγιά. Δηλαδή, τους πολέμους και τους βομβαρδισμούς, την εισβολή και κατοχή χωρών από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, προκειμένου να ελέγξουν τις ενεργειακές πηγές και τον πλούτο τους προς όφελος των αντίστοιχων μονοπωλιακών κολοσσών.

Αυτή η αντιμετώπιση είναι ταυτόχρονα και αναποτελεσματική γιατί όποια κατασταλτικά μέτρα κι αν εφαρμοστούν, εκτός του ότι προαναγγέλλουν πιθανές τραγωδίες στη θάλασσα, δεν πρόκειται να μειώσουν τις ροές απελπισμένων ανθρώπων, που ξεριζώνονται για να σωθούν ελπίζοντας σε καλύτερες και ασφαλέστερες συνθήκες ζωής.

Αντίθετα θα αυξηθούν οι εγκλωβισμένοι στις ίδιες και χειρότερες συνθήκες με όλες τις συνέπειες για τους ίδιους αλλά και τους κατοίκους των νησιών μας. Η μόνη λύση επανέλαβε η Λαϊκή Συσπείρωση είναι:

Να υπάρξει τώρα απεγκλωβισμός όλων των προσφύγων και μεταναστών.

Να κλείσουν τώρα όλα τα hot spot στα νησιά, να μην ανοίξουν νέα, ούτε κλειστά ούτε ανοικτά.

Να μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες σε κέντρα φιλοξενίας που θα λειτουργούν με κρατική ευθύνη στην ηπειρωτική χώρα, όπου θα εξετάζονται τα αιτήματά τους και θα μεταβαίνουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους.

Ταυτόχρονα η Ελλάδα θα μπορούσε – υπογράμμισε η Λαϊκή Συσπείρωση – να συμβάλλει σημαντικά στην εξάλειψη των αιτιών της προσφυγιάς:

• Με την ακύρωση της στρατιωτικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ που προσθέτει τρείς νέες βάσεις σε Αλεξανδρούπολη, Λάρισα και Στεφανοβίκειο Μαγνησίας στις ήδη υπάρχουσες, οι οποίες χρησιμοποιούνται για επιθετικούς σκοπούς σε βάρος χωρών και λαών της περιοχής και κάνουν τη χώρα μας στόχο επιθέσεων άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.
• Με το κλείσιμο της βάσης της Σούδας.
• Την επιστροφή όλων των ελληνικών δυνάμεων από τις αποστολές εκτός συνόρων του ΝΑΤΟ.
• Τον αποκλειστικό προσανατολισμό των κρατικών δαπανών στην άμυνα της χώρας και όχι για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.
• Την αποδέσμευση από τη λυκοσυμμαχία η οποία δεν αναγνωρίζει σύνορα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία θεωρώντας τα ενιαίο επιχειρησιακό χώρο“.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!