Αναβλήθηκαν λόγω κορωνοϊού οι προγραμματισμένοι για την Κυριακή 5 Ιουλίου 5οι Αγώνες Δρόμου “Μιλτιάδης Χούμας” στη Χώρα Σάμου.

Οι αγώνες θα διοργανώνονταν από την Α.Μ.Κ.Ε: “Ναυτική Έκθεση 1941-44 «Μιλτιάδης Χούμας»”, με την υποστήριξη του Δήμου Ανατολικής Σάμου και της  Δημοτικής Κοινότητας Χώρας και του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Πειραιά.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα διεξάγονταν παιδικοί αγώνες των 350 μέτρων και του ενός χιλιομέτρου και αγώνες των 6 χλμ και των 10 χλμ.

Όλοι οι αγώνες θα ξεκινούσαν από την πλατεία Σαμίων Ηρώων στη Χώρα.

Δείτε ποια ήταν η αναλυτική προκήρυξη των αγώνων:

Ο ηρωικός Σαμιώτης καπετάν Χούμας

Ο καπετάν Μιλτιάδης Χούμας

Υπήρξε ένας από τους πιο ηρωικούς Έλληνες στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης. Γεννημένος στη Χώρα της Σάμου (1913-1989), ο καπετάν Μιλτιάδης Χούμας ήταν ένας γνήσιος θαλασσόλυκος που φυγάδευε με το καϊκι του Έλληνες και Άγγλους στη Μέση Ανατολή.

Όταν το 1941 το καΐκι του καπετάν Χούμα, το «Ευαγγελίστρια», έφτασε στη Λεμεσό, επιτάχθηκε από το ελληνικό προξενείο. Ο Άγγλος Λοχαγός Michael Parish τον πήρε τότε στην οργάνωση Άλφα (Force A) που διεξήγαγε ανορθόδοξο πόλεμο με έδρα το Κάιρο.

Τον Ιανουάριο του 1942 δημιουργήθηκε και η ΜΙ-9, η οργάνωση που διέθετε στολίσκο 16 καϊκιών. Έτσι με βάση το Τσεσμέ απέναντι από τη Χίο, Έλληνες και Άγγλοι εκτελούσαν αποστολές στο Αιγαίο και στο Λιβυκό Πέλαγος.

Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του ο Χούμας πραγματοποίησε 65 αποστολές σε εχθρικά ύδατα με πλήρωμα μόνο τριών ανδρών. Έκανε πάνω από 40 ταξίδια στα κατεχόμενα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα, πετυχαίνοντας τη διάσωση 48 ανδρών των βρετανικών δυνάμεων, 100 Ιταλών στρατιωτών -μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας- και πολλών Ελλήνων.

Συνελήφθη από τους Γερμανούς τρεις φορές, αλλά κατάφερε να διαφύγει.

Ήταν εκείνος που φυγάδευσε από την Κεφαλονιά στη Σμύρνη τον Βρετανό ναύτη John Capes.

Ο John Capes, μοναδικός επιζών του βυθισμένου υποβρυχίου “Perseus”

Το μοναδικό από τα 61 μέλη του πληρώματος που κατάφερε να βγει ζωντανό από το βυθισμένο από νάρκη το 1941 έξω από το Αργοστόλι υποβρύχιο «Περσέας» («Perseus») και να αναδυθεί με ειδική συσκευή διαφυγής.

Το υποβρύχιο “Perseus”

Κατόπιν ο Capes χρειάστηκε να κολυμπήσει μέχρι την Κεφαλονιά όπου τον βρήκαν οι κάτοικοι του νησιού και τον φιλοξένησαν επί 18 μήνες, κρύβοντάς τον από τους κατακτητές.

Ωσπου ο καπετάν Χούμας ανέλαβε τη ριψοκίνδυνη μεταφορά του προς τις τουρκικές ακτές. Ένα ταξίδι ιδιαίτερα επικίνδυνο, αφού η διαδρομή ήταν γεμάτη εχθρικά πλοία, αλλά και αεροπλάνα που περιπολούσαν στην περιοχή. Παρ’ όλες, ωστόσο, τις αντιξοότητες, ο Σαμιώτης καπετάνιος κατάφερε να ολοκληρώσει και το ταξίδι του αυτό χωρίς απώλειες και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ, μέσα σε 3 ημέρες!

Βράβευση του καπετάν Μιλτιάδη Χούμα

Τέτοια εποχή, στις 14 Μαϊου 1946, ήταν που ο Βρετανός Υποναύαρχος Arthur George Talbot τού απένειμε το Παράσημο των Διακεκριμένων Υπηρεσιών. Ήδη είχε τιμηθεί και με το Παράσημο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

Παράσημο που απονεμήθηκε στον καπετάν Μιλτιάδη Χούμα

ΠΗΓΗ : http://www.navy.gr

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ : SAMOS VOICE

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!