“Εντός του γ΄ τριμήνου του 2021 αναμένεται η ολοκλήρωση της κατασκευής των δομών σε Σάμο, Κω και Λέρο και το κλείσιμο των υφιστάμενων δομών στο Βαθύ Σάμου και στη Λέρο” δηλώνει, σε νέο χρονοδιάγραμμά του για τα έργα στη νέα κλειστή ελεγχόμενη δομή της Ζερβού Μυτιληνιών, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε, το υπουργείο προχωρά στη διενέργεια διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού για την κατασκευή των νέων Κλειστών Ελεγχόμενων Δομών (ΚΕΔ) στη Λέσβο και τη Χίο και την αναβάθμιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων του Φυλακίου Έβρου.
Ο διαγωνισμός υλοποιείται βάσει του αρ. 29 του ν. 4412/2016, έχει προϋπολογισμό 142 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ και είναι ανοιχτός για υποβολή προτάσεων σε κάθε ενδιαφερόμενο οικονομικό φορέα (εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης) για υποβολή αίτησης συμμετοχής.
Αναλυτικότερα, η νέα ΚΕΔ Λέσβου θα κατασκευαστεί στη θέση Πλάτη (Βάστρια) του δήμου Μυτιλήνης, σε έκταση περίπου 240 στρεμμάτων και έχει προϋπολογισμό 76 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ.
Η νέα ΚΕΔ Χίου θα κατασκευαστεί στη θέση Άκρα Παχύ (Θόλος) του δήμου Χίου, σε έκταση περίπου 141 στρεμμάτων και έχει προϋπολογισμό 48 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ.
Η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του ΚΥΤ Φυλακίου θα υλοποιηθεί σε έκταση 33 στρεμμάτων και έχει προϋπολογισμό περίπου 18 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ.
Οι εργασίες αναβάθμισης στο Φυλάκιο χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφαλείας, ενώ τα έργα σε Λέσβο και Χίο απευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Στήριξης, με 100% χρηματοδότηση. Ο συμβατικός χρόνος υλοποίησης των εργασιών ανέρχεται σε 8 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.
Με την ολοκλήρωση των νέων ΚΕΔ Λέσβου και Χίου, θα κλείσουν οριστικά το προσωρινό ΚΥΤ Μαυροβουνίου (Λέσβος) και το ΚΥΤ στη ΒΙΑΛ (Χίος).
Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με τα έργα αυτά “ολοκληρώνεται η αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υποδοχής. Εξασφαλίζονται καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους αιτούντες άσυλο – ακολουθώντας τις κατευθυντήριες γραμμές της EASO για τις συνθήκες υποδοχής (EASO Standards), και ασφάλειας για τις τοπικές κοινωνίες, καθώς και περιορίζονται σημαντικά οι επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης στις τοπικές κοινωνίες”.