fbpx

Ε.Κ.Σ. και Λαϊκή Συσπείρωση Αν. Σάμου: Εκρηκτικές συνθήκες για τη δημόσια υγεία στο hotspot

Ανακοίνωση για τις “εκρηκτικές συνθήκες στο hotspot της Σάμου και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης” εξέδωσε το Εργατικό Κέντρο Σάμου, ενώ, στον ίδιο τόνο, και η Λαϊκή Συσπείρωση Ανατολικής Σάμου ζητά άμεσα μέτρα για τον απεγκλωβισμό προσφύγων-μεταναστών και την προστασία της δημοσίας υγείας.

Το Ε.Κ.Σ. αναφέρει ότιθυμηδία προκαλούν τα αργοπορημένα, ούτως ή άλλως, μέτρα της κυβέρνησης για την προστασία προσφύγων και μεταναστών από την επιδημία. Μέτρα όπως “καθαρισμός με αντισηπτικά στα χερούλια και στα κοντέινερ” ή “να γίνεται μια φορά η διανομή συνολικού φαγητού” ή ότι “απαγορεύεται η συνάθροιση άνω των 10 ατόμων” είναι σκέτη κοροϊδία, αφού χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες ζουν σε σκηνές, σε παραπήγματα, δίχως στοιχειώδη μέσα υγιεινής, δίχως ζεστό νερό.

Μόνη λύση για να αποφύγουμε τα χειρότερα πρόσφυγες-μετανάστες και κάτοικοι είναι ο απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών ΤΩΡΑ! Να κλείσει το hotspot και να μην γίνει κανένα νέο πουθενά στο νησί.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει τη δημιουργία νέων κλειστών κέντρων-φυλακών της Ε.Ε. στα νησιά με όχημα την πανδημία, πρέπει να πέσει στο κενό.

Απαιτούμε άμεσα μέτρα προστασίας και υγιεινής τόσο για πρόσφυγες-μετανάστες όσο και για όλους τους εργαζόμενους στα ΚΥΤ. Διαρκείς απολυμάνσεις και καθαρισμός όλων των χώρων, διάθεση μέσων υγιεινής και προστασίας σε όλους δωρεάν, ζεστό και καθαρό νερό.

Άμεση λειτουργία στελεχωμένου ιατρείου στο Hot Spot με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Να σταματήσουν τώρα οι αλλαγές στις συμβάσεις από πλήρη σε μερική απασχόληση των εργαζόμενους security του hotspot, που εκβιαστικά επιβάλει η εταιρεία φύλαξης“.

Όπως θεωρεί η Λαϊκή Συσπείρωση Ανατολικής Σάμου,μπροστά στο τεράστιο πρόβλημα του εγκλωβισμού 8000 προσφύγων και μεταναστών στις άθλιες συνθήκες του καταυλισμού δίπλα στο Βαθύ και την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται με την απειλή του νέου κορονοϊού, η κυβέρνηση και ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής εξακολουθούν να επιμένουν στα μέτρα εγκλωβισμού που έχουν αποφασίσει.

«Ρίχνοντας λάδι στη φωτιά» της πανδημίας, χρησιμοποιούν ως ευκαιρία τον κίνδυνο, για να υλοποιήσουν το σχέδιό τους για την κατασκευή της γιγαντιαίας φυλακής στου Ζερβού. Όσο για τη «μικρότερη του αρχικού σχεδιασμού» που διατείνονται ότι θα είναι, η επιμονή τους στην επίταξη των 216 στρεμμάτων, άλλο μαρτυρά.

Μεγάλες είναι οι ευθύνες της δημοτικής αρχής και των άλλων παρατάξεων (πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης) που με την εμμονή τους στη δομή των 1500 ατόμων την οποία στηρίζουν, “αβαντάρουν” αντικειμενικά τον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Το πρόβλημα του εγκλωβισμού, στις σημερινές συνθήκες της απειλής για τη δημόσια υγεία, απαιτεί:
Να κλείσουν ΤΩΡΑ όλα τα χοτ σποτ στα νησιά και να μην γίνουν καινούργια πουθενά, ούτε κλειστά – ούτε ανοιχτά.

Πρέπει άμεσα:

• Να ξεκινήσει ο οργανωμένος απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από τη Σάμο, αρχίζοντας από τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες και συνεχίζοντας με τους υπόλοιπους.
Μέχρι τον πλήρη απεγκλωβισμό:
• Να δημιουργηθεί ιατρείο, εξοπλισμένο και στελεχωμένο με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μέσα στο hot spot – καταυλισμό του Βαθιού.
• Να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής και πρόληψης με απομάκρυνση όλων των απορριμμάτων που βρίσκονται δίπλα στις σκηνές και στον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο.
• Να γίνεται συχνή απολύμανση των χώρων του καταυλισμού.
• Να εξασφαλισθεί καθαρό και ζεστό νερό.
• Να γίνει δωρεάν χορήγηση όλων των υλικών ατομικής υγιεινής.
• Να υπάρξουν σαφείς οδηγίες σε όλες τις γλώσσες για την αποφυγή όσο το δυνατόν του συνωστισμού και του συγχρωτισμού .

Και βέβαια, οριστικά και αμετάκλητα:

Να ανακληθούν οι επιτάξεις στου Ζερβού και να σταματήσουν οι εργασίες για το νέο ΚΥΤ“.

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ:

   

Ενημερωθείτε μέσα από το κανάλι μας στο Viber

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!

Related Articles

error: Content is protected !!